Adio, rege

Românul a uitat cum e să n-ai nimic, decât stăpân, și acela venetic. Și nu numai românul arhetipal, degrabă vânzător de mamă și de vot pentru un pumn de mici, ci toată tagma leptointelectuală, care îl conține, printre alții, și pe Bogdan Chirieac, abominabilă ființă care n-a avut ocazia să vadă cum e să nu poți face școală decât dacă ești pui de moșier, care acuma vorbește despre „majestăți”, „privilegiul de a”, alături de alte vorbe pentru care ar merita călcat pe figură.

Spectacolul leptointelectualilor români gudurându-se pe lângă ideea de monarhie, în România, în mileniul trei, căutând febril mâna în care să-și plaseze lesa proprie și dosul în care să-și îndese limba, vocațional și ineluctabil, este din altă lume. Lumea mea, pe care o văd în jur zi de zi, nu mă poate stupefia într-atât. În lumea mea, viniturile  sparte din casa Hohenzollern-Sigmaringen sunt dușmanul. Sunt stafii macabre pe care vreau să le uit, nu să le sărbătoresc, sunt continua aducere aminte a rușinii de a nu fi fost în stare să am o casă regală pământeană, de-a mea, pe care s-o dau afară cum se cuvine o dată cu Primăvara Popoarelor.

Toate acestea au o explicație simplă și nespus de tristă. Neamul acesta (în a cărui istorie aportul urecheatului sărbătorit azi este de râs) duce și a dus atâta timp și atât de profund lipsă de eroi și modele, încât mortăciunile regale sunt singurele modele pe care și le poate sugera, într-un demers al imaginației pe care numai vecinătatea nebuniei îl poate face posibil. Numai o disperare mortală poate întuneca mintea până la a găsi modelul lucrurilor bune, dezirabile, selecte, culte, în sistemul monarhiei, azi. Ca o mamă care și-a pierdut copilul și nu se mai poate dezlipi de o păpușă de cârpă, având mințile rătăcite definitiv.

Pentru că intelectualitatea românească a eșuat glorios în a oferi modele, preferând să vegeteze oportunist cu lesa de gât și limba în fundul stăpânului de ocazie. Și așa, românul (inclusiv „spuma” intelectualității – iar aici durerea mea e imensă) îi instituie ca modele pe Mihai, Duda, Margareta ș.a.m.d., cu care apoi preacurvește pervers ca să dea naștere planului perfect pentru a rata și următorii 50 de ani.

Bucureștiul e dezgustător. Chirieac e imposibil – sunt convins să e făcut pe calculator, așa ceva nu există în realitate. Opera Națională a fost violată. Suntem extraodinar de proști și bătuți de soartă.

Așa-mi trebuie dac-am deschis televizorul. „Dă pe Antena 3, să vezi ce concert tare e la Opera Națională!!” Am dat. Mai bine ascultam un empetrei de Verdi.

(5,00 / 5 evaluări)
Loading...

3 comentarii la “Adio, rege

  1. Regatul unit + Commonwealth-ul (Canada, Australia, Noua Zeelanda, etc), Belgia (sa amintesc ce rol joaca ea in UE), Danemanrca, Olanda, Luxemburg, Spania, Suedia. O scurta liste de tari inapoiate care in secolul XX tin inca de monarhie. Noroc cu noi ca suntem mai luminati si avem Republica 😉 In rest ai dreptate … familia Hohenzollern-Sigmaringen sunt dusmanul nostru. Nemernicii au adus Romaniei o constitutie moderna pentru acele timpuri, au intarit invatamantul superior in Romania, au contribuit semnificativ la intarirea economiei tarii etc etc. Mie personal mi se pare ca decat sa ai la 4 ani ales cate un presedinte (presdedintii vedem cam in toate tarile ce calitate au) mai bine sa ai un rege care e crescut si educat de mic pentru a conduce, care stie ce inseamna bune maniere, eticheta, diplomatie, protocol si alte cele si care poate sa reprezinte mult mai bine o tara. In ceea ce il priveste pe Mihai Hohenzollern nu tin sa fac pe avocatul sau insa nici nu m-as grabi sa il acuz asemenea lui Basescu pentru fapte pe care majoritatea le stim exclusiv prin prisma propagandei comuniste.Cu certitudine insa, cel putin Carol I si Ferdinand (ambii nascuti si crescuti in occident)au avut un rol crucial in evolutia pozitiva a Romaniei. Din pacate urmasii lor care au fost crescuti in Romania nu s-au mai ridicat la aceeasi valoare :) Si din nefericire pentru natia asta, oricate neajunsuri ar fi avut si ar mai avea Mihai, sunt convins ca Romaniei i-ar fi fost mult mai bine cu un astfel de lider decat cu cei care i-au luat locul 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile