Toți copiii sunt conectați din naștere la declanșatoarele tuturor aparatelor foto din lume: în momentul în care apăsăm declanșatorul, copilul mișcă.

În cazuri foarte rare, această conexiune nu funcționează optim – atunci obținem fotografii bune.

Costul gratuității și plățile obligatorii către terți privați

Gratuitatea e scumpă în România. La stat, unde există, oficial, gratuitate, și la privat, unde anumite servicii sunt gratuite ca tehnică de a atrage clientela până ai pus mâna pe ea în mod ireversibil. Pentru că, după o foarte scurtă perioadă euforică, costurile ascunse își fac apariția prin toate găurile contractuale.

Citește tot

Imunitatea de turmă – premisa refuzului vacinării

Imunitatea de turmă reprezintă un concept epidemiologic esențial, cu aplicabilitate directă în vaccinare (care nu este altceva decât imunizare controlată, indusă artificial):

Luxul de a refuza imunizarea e fezabil numai în contextul existenței imunității de turmă, care a făcut ca poliomielita, de exemplu, să reprezinte un concept total abstract pentru părintele modern. Este extrem de improbabil (și istoria a arătat-o deja) ca acest „drept de lux” să fie exercitat de vreun părinte în plină epidemie de poliomielită.

Citește tot

Feriți-vă de traducerile în română

Dicționar

Ideal, un intelectual fin ar putea citi diversele creații literare în limba originală. Mai puțin ideal, el sau ea ar fi capabil(ă) să se bucure de acestea în măcar una-două limbi de mare circulație. Deloc ideal, însă, ar fi ca intelectualul discutat să se complacă în a citi exclusiv traduceri în limba română, fie din cauza necunoașterii temeinice a unei limbi mari (ceea ce este impardonabil pentru un intelectual fin), fie din alte motive, mai mult sau mai puțin absurde.

Citește tot

A susține, de obicei cu elan anti-intelectual, că ai „școala vieții” este felul parșiv de-a admite că n-ai școală. Nicio mare civilizație nu s-a clădit pe „școala vieții”. Toți o avem, nu e o chestiune cu care merită să te lauzi.

România e o țară super scumpă

Și nu în sensul de „dragă”.

Mâncare. Haleală. Potol. Grub. Chow. Cine poate trăi fără? Nici măcar românul, care este însă suficient de prost (și aici mă includ cu jale) să accepte niște costuri exorbitante pentru această meteahnă păguboasă, nay, viciu, care este mâncatul.

Mâncare deprimant de puțină pentru cât de scumpă e.

Fotografia alăturată ilustrează 50 de euro în format comestibil (mă rog, minus săpunul, pungile menajere și pasta de printre dinți)! Cincizeci de euro! „Pe ce?” mi se întreabă stupefiate straturile mai elevate ale intelectului, care nu pun mare preț pe mâncare. Exorbitant, stimați cititori. Obscen!

Citește tot

Cea mai frumoasă melodie

Muzică

M-am gândit să spun cu voce tare care este cea mai frumoasă melodie, din toate timpurile ascultate de mine până acum. Nu cea mai bine orchestrată, nu cea mai distractivă, nu cea mai ascultată, nu cea mai idioată, nu cea mai renumită. Cea mai frumoasă.

(evident, măsurătorul sunt eu; că aşa scrie aici în colţul din stânga sus, Lt.Dan)

Aşadar. M-am tot răsucit, periodic, în toate direcţiile, plin de nelinişte, mai ales în ultimii ani, pentru că nu-mi spusesem clar nici măcar mie care e cea mai frumoasă melodie. Până într-o zi, când am înţeles. Şi am constatat că ştiam răspunsul de multă vreme, însă nu l-am scos din subconştient.

Citește tot

Arafat despre rezidențiat

Raed Arafat

Din păcate aceste note nu reflectă decât un aspect şi vreau să subliniez. Dacă cineva este cu o notă mică nu înseamnă că este un medic prost. Examenul ăsta de multe ori testează memoria şi cât de mult ştii cifre şi nişte date în capul tău. Eu trebuie să ştiu cum gândeşte acest om medic, cum ia decizii. Că este nota 4 sau nota 5 nu asta mă interesează. Aş merge la un medic în care am încredere şi despre care ştiu că rezultatele lui sunt bune şi că işi face treaba bine. Notele nu trebuie să le facem, cred că asta este greşeala majoră a societătii noastre. De copil mic noi îl învăţăm că trebuie să aiba 10, că dacă nu are 10 înseamnă că nu valorează nimic. Nota de admitere de acum nu reflectă decât un singur lucru: memoria şi eventual norocul, spune Raed Arafat.
Citește tot