Bazaconiile lui Bazac

N-am să expun o părere personală despre ministrul Bazac, am să spun doar că nu trebuie să fii mare cunoscător de oameni pentru a-i citi spaima din priviri. E normală. E un Ministru al Sănătăţii care nu e nici medic (decât în măsura în care naşul lui Irinel Columbeanu e stomatolog), nici geniu managerial. E spaima normală a unuia de la care există aşteptări şi care n-are destulă competenţă cât să-şi dea seama dacă sfetnicii îl sfătuiesc „de bine”. De unde ezitările, bâlbele şi un mandat care va fi de sacrificiu.

Nu e medic. Dacă ar fi, ar şti că măsurile pe care le propune sunt pure şi triste bazaconii. Voia să facă garda de 12 ore. O aberaţie. Adică îţi vine schimbul la serviciu la 19 (să zicem, arbitrar), iar tu îi predai cazurile internate sau operate până atunci şi pleci acasă, nu? Nu mai insist de ce e asta o aberaţie. Oricum, de aceea, acum o vrea de 18 ore. Şi crede că a rezolvat surmenajul medicului. Pentru că nu ştie, nefiind medic, că un chirurg rămâne de bună voie după programul de gardă, pentru a-şi opera cazurile elective, pentru că alea sunt bani, din „atenţii”. Măsura corectă era, ca în străinătate: este ilegal să lucrezi timp de 24 de ore după gardă.

Apoi, internarea direct din UPU, fără acordul medicului de secţie… Acest articol se adresează practicienilor din spitale. Deci nu mai sondez aberaţia unei asemenea măsuri.

Rezervarea a 5% din paturi pentru urgenţe… nu mai bine se lucra la competenţa, interesul şi motivarea celui care primeşte urgenţa?

In premiera, s-a anuntat introducerea sistemului de garda “on call”, prin care pacientul poate solicita telefonic in caz de urgenta, asistenta medicala la domiciliu.

Nu ştiu dacă e de vină transmisia Gardianului sau chiar aşa sună comunicatul ministerial, însă eu înţeleg prea puţin din fraza de mai sus. Premieră? Asistenţă medicală alta decât Ambulanţa, ca şi până acum?!

În fine. Îi prevăd domnului Ministru Bazac un mandat extrem de comic, la modul tragic, plin de eşecuri deghizate în succese şi de o ineficienţă care o va egala, chiar depăşi, pe cea a ministrului precedent.

Pentru că astea nu sunt măsuri capabile să răspundă problemelor reale ale sistemului medical românesc. Sunt soluţii inginereşti la probleme de-o profunzime pe care toată lumea se face că n-o vede. Sunt bazaconii, domnule Ministru.

(5,00 / 3 evaluări)
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile