Ce face un RMO?

Durata lecturii ~ 4 minute

Am vorbit despre ce este un Resident Medical Officer, ce trebuie să faci ca să ajungi unul, cât câştigă un RMO şi cam ce acte trebuie pentru treaba asta. Vom vedea acum, în detaliu, cu ce se ocupă un RMO.

Urgenţe

De regulă, RMO-ul e desemnat ca first aid în spitalul în care lucrează, adică e primul la urgenţe implicând pacienţii, vizitatorii, personalul. De aceea, certificatele ALS (Advanced Life Support) şi EPLS (European Paediatric Life Support) ale European Resuscitation Council sunt obligatorii, nu poţi lucra fără ele.

Cursurile respective ar trebui să fie organizate şi plătite de agenţie, iar apoi le rambursezi din primele salarii. Costă în jur de 1100-1300£ (cursuri, cazare, mâncare), durează vreo 5 zile cu totul şi le vei face, mai probabil, într-un centru acreditat est-european, e.g. Polonia. Nu ştiu dacă există astfel de centre în România. Aşadar, fii pregătit să faci resuscitări, dacă e cazul, ca team leader!

Prelevare de sânge

Surpriză! Spre deosebire de România, aici va trebui să faci tu recoltările de sânge, nu asistenta. Uneori, anumite asistente, care au cursul de terapie intravenoasă sunt capabile şi o fac ele, în anumite spitale. Nu te baza pe asta. De obicei, tu vei recolta sânge.

Vei folosi sistemul Vacutainer, de regulă. Fiecare tub are un cod de culoare specific pentru fiecare tip de analiză. Găseşti un tabel cu codurile respective în fiecare spital, astfel încât vei şti ce tub să foloseşti pentru fiecare tip. Numele fiecărei analize diferă de cele de la noi, dar te vei obişnui. E.g. full blood count (FBC) reprezintă analizele hematologice curente (hemoglobină, hematii, leucocite etc.), iar U&Es (Ureea  & Electrolytes, prounţat „iueniis”) – e clar ce este. Oricum, orice nu ştii/înţelegi, întreabă asistentele!

Canulare venoasă

În UK şi asta e treaba medicului. În anumite servicii, anumite asistente pot s-o facă, chiar mai bine ca tine şi te pot ajuta, dar nu te baza pe asta. Canularea venoasă e treaba ta.

Vei volosi sistemul Venflon, de regulă. Există şi aici coduri de culoare, în funcţie de diametrul canulei. Practică această deprindere înainte să ajungi în Anglia! În România probabil nu ai făcut-o deloc, era treaba asistentei. Aici, specialiştii anestezişti şi chirurgi „prind” vene de rutină, iar canularea venoasă e considerată un „skill” sine qua non pentru orice medic! Ceea ce mi se pare normal, dealtfel.

Iată încă un ghid de canulare venoasă, pe lângă link-ul de mai sus. În plus, ţine cont că se aplică principiul conservării capitalului venos al membrelor, aşa că vei canula, pe cât posibil, începând cu faţa dorsală a mîinii.

Tratament injectabil

În multe spitale trebuie să dai injecţii IM, SC şi IV. De obicei, numai terapia IV îţi revine. E destul de ciudat să te cheme asistenta să dai un medicament prin canula gata pusă, că ea nu are calificarea necesară… dar asta e. Partea inedită constă în aceea că trebuie să-ţi prepari singur medicamentul, respectiv citeşti prospectul, faci diluţia şi administrezi. E simplu, atâta doar că, poate, nu eşti obişnuit cu aşa ceva.

Sondaj vezical

De asemenea, e atribuţia ta. Trebuie efectuat perfect steril, evident, şi, de obicei, în UK există practica administrării unui antibiotic IV la sondare, apoi la extragerea sondei, după ce nu mai este nevoie de ea.

Prescrierea de medicamente

E o arie extrem de importantă din activitatea unui RMO. O vei face zilnic, de câteva ori. În colaborare cu consultanţii (din nou: consultant = medicul specialist, cu drept de consultaţie şi internare), iniţiezi, ajustezi şi opreşti tratamentul medicamentos al pacienţilor. De asemenea, prescrii medicamentele pentru acasă, la externare (aşa zisele TTAs sau TTOs – To Take Away/Out). Responsabilitatea îţi revine, fii atent la ce prescrii, doze, durată etc.!

Documente

Îţi place sau nu, vei avea de scris, de la prescripţii de medicamente, concedii, note clinice, la capitole întregi din foile de observaţie. Se cheamă clerking patients. Nu te speria, asta e treaba asistentelor, ele scriu grosul. Totuşi, fii pregătit şi pentru scris.

Altele

Bineînţeles, până acum am vorbit despre chestiuni simple, cuantificabile, ca să ai o idee practică despre lucrurile practice pe care le ai de făcut. În rest, majoritatea lucrului constă în practică medicală generală, propriu-zisă, cu care, sunt sigur, eşti obişnuit. Va trebui să monitorizezi şi tratezi pacienţii în faza postoperatorie, să iei decizii diagnostice şi terapeutice, în colaborare cu specialistul chirurg sau anestezist etc.. Sunt avantajaţi profesional anesteziştii şi chirurgii, tocmai pentru că sunt obişnuiţi cu situaţiile perioperatorii, dar orice generalist bine instruit poate face această muncă. Dacă eşti generalist, petrece nişte timp printr-o secţie de chirurgie, în ţară, studiază tratamentul post-operator şi, foarte important, plăgile chirurgicale, semne de infecţie etc.

Sper că am acoperit, cât de cât, totul. Normal, există nuanţe. De exemplu, spitalele psihiatrice, de care, dacă nu eşti psihiatru, te sfătuiesc să te fereşti… e o muncă greu inteligibilă pentru celelalte specialităţi. Sau, diversele spitale au diverse politici pentru varii subiecte. Oricum, te vei adapta din mers, folosind liniile mari prezentate.

Nu te teme, dacă eşti un medic bun şi, mai ales, dedicat, te vei descurca de minune.

(5,00 / 1 evaluări)
Loading...

13 comentarii la “Ce face un RMO?

 1. salut! excelent demersul tau de informare pe acaesta tema. tot respectul meu. am cateva intrebari, daca m-ai putea lamuri…
  1. poti face in asa fel incat sa ajungi ca RMO pe o specialitate preferata, adica una din care provii,eventual?
  2. cat de mult e de treaba noaptea? ma ingrijoreaza putin ideea de a fi de garda 7 zile din 7.
  3. care este raportul oficial si apoi uman)sunt dispuse la a ma lamuri la kestii care ma depasesc la inceputul acomodarii cu sistemul?) intre asistente si RMO?

  multumesc anticipat!

 2. 1. numai intr-o masura foarte limitata, de regula ai de-a face cu ortopedie, chirurgie generala, chirurgie plastica, uroologie, chimioterapie, psihiatrie (spitale complet distincte). Vei avea de lucru la un nivel mult mai general decat ce faci in indiferent ce specialitate.
  2.in marea majoritate a cazurilor, noptile se doarme. Sunt spitale mari si frenetice unde, ocazional, te mai trezesti noaptea, dar nu in fiecare noapte.
  3. asistentele in UK (nurses si sisters) sunt miezul sistemului si sunt cele care mediaza relatia tuturor doctorilor (inclusiv a consultantului) cu pacientul si familia sa. Dupa cum zice si inductia in jobul de RMO „nurses are your best friends”. Cea mai mare eroare pe care poti s-o faci in relatia asta e sa le iei de sus, ca-n Romania. Daca le tratezi cu respect si faci cum iti zic ele (fii sigur ca stiu mult mai multe despre spitalul in care lucreaza permanent, fata de tine, care esti si nou, si temporar), asistentele iti vor fi cei mai buni aliati. Te vor ajuta extrem de mult. E o relatie de respect mutual.

  Succes.

  PS: esti medic; „chestii” nu se scrie cu „k”.

 3. multumesc pt raspunsuri!
  multumesc si pentru corectia de „Kestii” …stiam cum se scrie…era doar un jargon de internet.
  o zi buna!

 4. @miihai: scuza-mi observatia, era clar ca stii cum se scrie :)

  Atata doar ca sunt foarte sensibil la eticheta si conduita in ceea ce-i priveste pe medicii romani, pentru ca am ajuns sa fim perceputi in cel mai rau mod, inclusiv ca nesimtiti si criminali, in loc sa ni se acorde respectul cuvenit unui grup socio-profesional de elita. Ajunge ca-si bat joc de noi altii, propun sa n-o facem si singuri. Am ajuns atat de prost vazuti, incat nu ne mai putem permite „jocuri”, inclusiv de cuvinte.

  Iar „urologie” nu se scrie „uroologie”, cum am scris eu mai sus :) O scapare pe care e prea tarziu s-o corectez.

  Numai bine, miihai, si succes in continuare!

 5. @ioana: nu-i cunosc. Am lucrat numai cu RMO International ca RMO cu contract lung, prin urmare sunt singurii pe care pot să-i recomand. Ceea ce nu înseamnă că nu mai sunt firme bune.

 6. dar ti se pare ok sa ceara(firma de recrutare) taxa de interviu de 150 RON? nu e vb de bani, ci de faptul ca ar putea fi sarlatani, o firma care se respecta nu cere taxe de interviu in conditiile in care probabil isi iau partea de bani de la angajator. eu m-am uitat pe forumuri sa vad daca scrie ceva de firma asta de recrutare SEPTERRA, n-am gasit nimic.

 7. @ioana: in acest caz, evita-i! Dupa cum am mai zis aici, niciun ban inainte! Asa este, recruiterii isi iau banii dupa aceea, de la angajator (finder’s fee). Cei care cer bani vor sa-si acopere pierderile in cazul in care nu reusesc sa plaseze recrutul, ceea ce inseamna ca au relatii slabe cu angajatorii, SAU sunt pur si simplu tepari.

  Daca vrei RMO, zic a suta oara: RMO International sunt si angajator, si recruiter, sunt firma britanica 100%, sunt foarte accesibili si sunt o solutie verificata personal. Tot ceea ce trebuie sa faci e sa le scrii/telefonezi si te vor programa pentru urmatorul lor interviu in Romania. E extrem de simplu. Nu stiu de ce se complica lumea cu alte optiuni, probabil in speranta unui castig mai bun. Consider ca, de vreme ce n-ai lucrat nicio zi in UK, e prematur sa te apuci sa cauti solutia optima (a se citi „din care iesi mai bine financiar”), in loc s-o adopti pe cea mai usoara.

  In viitor, dupa cum merge lumea (de prost), s-ar putea sa se introduca niste costuri (pe interviu etc.) de catre majoritatea recruiterilor, dar pana atunci, in acest moment, evita-i sistematic pe cei care cer bani inainte.

  Succes.

 8. Ca să răspund la prima parte a întrebării, în România, cursurile de ALS/PBLS nu sunt acreditate ERC (European Resuscitation Council), prin urmare nu are rost să le faci aici, pentru că cei din UK te vor pune să le faci din nou, dar într-un centru acreditat. Vorbisem acum câteva săptămâni cu preşedintele CNRR (Consiliul Naţional Român de Resuscitare) vis a vis de problema aceasta, iată-i răspunsul: ” Cursurile care se tin in acest moment in tara nu au certificare europeana, ci numai nationala, de la Colegiul National al Medicilor din Romania. Anul acesta vom debuta cu cursurile in colaborare cu Consiliul European de Resuscitare care au certificare europeana, probabil in toamna. Urmariti site-ul nostru unde vom anunta din timp evenimentul pentru cursurile de BLS si ALS „.
  Site-ul este http://www.cnrr.org/

  Succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile