Cititul pe monitor

Durata lecturii ~ 4 minute

Monitor LCDMajoritatea celor pe care-i chestionezi susţine că n-ar renunţa niciodată la hârtie, atunci când are de citit volume mari (articole lungi, cărţi). Aparţin acelei majorităţi. Totuşi, trebuie să mă urnesc odată cu timpurile, care timpuri devin tot mai scurte, şi anume nu prea mai este timp de citit înafara monitorului. De aceea mă văd obligat să găsesc soluţii pentru a ameliora experienţa lecturii pe monitor.

Cititul pe monitor

Nu degeaba toată lumea preferă hîrtia. Monitorul e obositor pentru ochi, produce lumină directă, nu reflectată, este relativ fix (trebuie să-ţi ajustezi postura după el), e predispus la setări foarte proaste, fontul e, în sine, prea agresiv. În plus, mai există specificul formatelor electronice clasice, unde paginaţia este virtuală, mult mai greu de urmărit decât pe hârtie. Toate acestea fac lectura pe monitor cu cca. 30% mai lentă (şi probabil cu 100% mai neplăcută) decât de pe hârtie.

Există totuşi, după o documentare sumară, câteva chestiuni care pot ameliora experienţa cititului pe monitor, în special pentru cei care sunt condamnaţi la aşa ceva (programatori, bloggeri etc.).

Ameliorarea experienţei lecturii pe monitor

Alegerea monitorului. Evident, monitorul însuşi are importanţă maximă. Caută să ai un monitor:

  • LCD, cu un contrast şi luminozitate cât mai mari – nu pentru a le seta la maximum, ci pentru avea o bună plajă de setări; dacă se poate, alege TFT-uri WLED (White LED) din noua generaţie, care oferă o strălucire mai bună decât clasicele CCFL (neoane, simplist) (şi consumă mai puţin)
  • de cel puţin 17 inch, pentru a avea cât mai multă suprafaţă lizibilă, chiar dacă măreşti fontul, şi pentru a reduce scroll-urile
  • fără gloss, dacă plănuieşti să citeşti la lumină naturală (birou bine iluminat de afară etc.)
  • unghiuri bune de vizibilitate – la o lectură lungă, inerent îţi mai iese capul din unghiul optim

Setarea monitorului. Adesea nu realizezi ce prost îţi e setat monitorul până nu-l calibrezi ca lumea. Un instrument simplu este Calibrize, compatibil cu Windows XP şi Vista. De regulă, calibrarea începe cu setarea contrastului la maxim (mai puţin la monitoarele bine dotate la acest capitol), apoi cu balansarea luminozităţii şi culorilor (RGB). Rezultatul e adesea unul subiectiv, dar care trebuie să te mulţumească pe tine, cititorul.

Setarea fontului

Cleartype! Tehnologia ClearType, dezvoltată de Microsoft, este principala modalitate prin care poţi ameliora semnificativ lizibilitatea fonturilor pe ecran (cu sub 10%, dar este mult). ClearType este implementat la nivel de sistem de operare, aşadar, odată activat, este utilizat implicit de toate aplicaţiile, fie browser, office suite, PDF reader.

Tehnologia ClearType poate fi activată pe Windows XP şi Windows Vista, fie din Display Properties / Appearance Settings –> Effects –> Use the following method to smooth edges of screen fonts, fie, mai bine, folosind ClearType Tuner (atenţie: deschide link-ul cu Internet Explorer pentru a putea folosi tunerul!), pus la dispoziţie online de către Microsoft, acum şi pentru Windows Vista. Avantajul (mare) al tunerului online este că permite reglarea fină, pentru cei care consideră că efectul implicit produce „umbre” sau, ca mine, creează text prea subţire, mai ales pentru bold. De reţinut că ClearType aduce beneficii mai ales pe monitoarele LCD. Recomand insistent folosirea sa.

Fonturi în browser. Webmaster-ii se chinuie (să zicem) să ofere lizibilitate bună, prin tipografie bună. N-au cum să mulţumească pe toată lumea, întotdeauna pentru unii scrisul va fi prea mic, pentru alţii prea mare. De aceea, ca şi cititor, trebuie să ştii că poţi seta singur mărimea fonturilor în browser, foarte simplu: ţine apăsat CTRL şi roteşte butonul-rotiţă al mouse-ului – textul va creşte sau descreşte în dimensiuni. E un truc simplu, care adesea te ajută dacă ai de făcut o lectură mai lungă.

Ergonomie

Pauze! Pauzele se pot face strict pentru ochi, fără a te ridica de la calculator. Închide ochii câteva minute. Focalizează obiecte la distanţă (uită-te pe geam) – dincolo de „infinitul oftalmologic”, de cca. 6 metri, ochiul nu mai necesită acomodare, aşadar se odihneşte, pasiv.

Unghi. Nu e întotdeauna cel perpendicular pe monitor. Odată ce l-ai găsit,  caută să stai în deschiderea lui, confortabil (reglează poziţia monitorului, nu – sau apoi – a corpului). Mai multe sfaturi legate de ergonomie, oarecum înafara scopului nostru, aici.

Viitorul

Amazon KindleDispozitive portabile dedicate lecturii (de material static – cărţi, reviste sau dinamic – website-uri optimizate pentru lectură, mai degrabă decât scanare) de tipul Amazon Kindle sau Sony Reader Digital Book, primul disponibil doar în SUA, ambele la preţuri încă nesimţite (cât un laptop bun de office). Specificul este ecranul  şi controalele optimizate pentru lectură/”răsfoire”. Până atunci… urmează sfaturile de mai sus.

Concluzie

Chiar dacă cititul pe monitor e neplăcut, indezirabil şi incomod, există câteva metode de a-ţi face viaţa  semnificativ (chiar dacă nu radical) mai bună în domeniul ăsta. Dacă eşti „condamnat la monitor”, foloseşte-le.

(5,00 / 4 evaluări)
Loading...

2 comentarii la “Cititul pe monitor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile