Codex Alimentarius

E timpul unor clarificări legate de Codex Alimentarius, un subiect favorit al conspirațio-nistului de buzunar. În mod foarte ciudat, deși subiectul este foarte transparent, iar informația oficială abundă, românii continuă să-l trateze ca pe unul esoteric – probabil că pentru mintea odihnită orice sună a emanație ieftină de tip Dan Brown e musai abscons, malefic și, desigur, anti-românesc (chiar dacă traducerea din latină relevă prozaicul titlu de Cartea Mâncării sau Cartea Alimentelor). Firește, trebuie să mulțumim pentru asta „profesioniștilor” din media românească, pentru care nu există destule premii la categoria „Edificarea și Promovarea Ignoranței.”

Ce este Codex Alimentarius?
În rezumat, Codex Alimentarius este un set de recomandări (adică nu obligații) bazate pe cele mai de calitate dovezi științifice disponibile la momentul actual, privitoare la tot ceea ce înseamnă industrie și comerț alimentar, în contextul globalizării inevitabile a acestui domeniu, în interesul consumatorului și sănătății publice.

Codex Alimentarius nu este o invenție apărută peste noapte (expres pentru a distruge vitalitatea virilă a poporului român, după cum au impresia cei care au auzit despre el ieri), ci are o istorie de 50 de ani, fiind rezultatul unei colaborări între Organizația Mondială a Sănătății (WHO) și Organizația pentru Alimente și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

Desigur, o inițiativă atât de ambițioasă, de o asemenea anvergură – își propune să garanteze, de exemplu, că peștele exportat de către India e la fel de apt pentru consum ca și cel exportat de către Norvegia, adică eliminarea standardelor paralele, inacceptabile în context global, nu poate să nu fie, ocazional, subiect de scandal.

De exemplu, ne amintim indignarea imbecilă, bazată pe o lipsă șocantă de informare, a unor publiciști români legată de presupusa interzicere de către Codex a vânzării usturoiului și a altor „ierburi” în piață, răpindu-i-se astfel românului șansa de a se vindeca de cancer de unul singur, fără a mai depinde de diabolicele companii farmaceutice.

Bineînțeles, o minimă documentare arată cu totul altceva, anume că s-a încercat formularea de recomandări în cadrul Codexului pentru controlarea așa-ziselor „suplimente alimentare” (printre care și unele preparate de usturoi, alături de toată pleiada de vitamine, minerale, extracte, poțiuni etc.), care pretind că aduc beneficii sănătății, ca pe medicamente – adică dacă pretinzi că produsul are beneficii terapeutice ca un medicament, trebuie să-l tratăm ca atare: dovezi că funcționează, reglementarea și controlul producției, asigurarea siguranței consumatorului.

Lobby-ul agresiv din partea industriei suplimentelor alimentare, care a produs circa 32 miliarde de dolari în 2012, numai în SUA, industrie care vinde, practic, produse alimentare concentrate, la preț de medicament și ca medicament, dar fără toate reglementările la care trebuie să se supună industria farmaceutică, a împiedicat adoptarea mai puțin ambiguă a acestor măsuri dealtfel salutare. Usturoiul românesc (importat din China) își poate continua liniștit rolul de panaceu pe plaiurile mioritice.

În concluzie, chiar cu riscul de a dezamăgi, Codex Alimentarius nu are ca rol principal exterminarea magnificului neam românesc prin otrăvire lentă și privare de ierburi aromatice și alte buruieni. Informația despre el este cum nu se poate mai publică și mai clară. Nutresc (sic!) speranța (deșartă) că conspiraționistul autohton o s-o lase mai moale cu Codexul după ce citește și află despre ce e vorba, de fapt, acolo. Și speranța ceva mai optimistă că oamenii care au câte ceva prin cap, inclusiv abilitatea de a citi și interpreta date publice, în format simplu, s-au lămurit și s-au îndreptat spre alte țărmuri pentru a-și satisface setea romantică de mister și apocalipsă.

 

(5,00 / 3 evaluări)
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile