„Colicii” vs „colicile”

Dragi mămici (și tătici),

vă aud și citesc mult prea des afirmând că pe bebelușul dvs. îl chinuie „colicii”. Pluralul articulat corect este „colicile„, pentru singularul „colică„. „Colicii” este un termen care nu vă face cinste, din aceeași familie cu becalianul „care este”.

Colicile sugarului nu sunt o boală distinctă, aparte, în sine, ci termenul descrie pur și simplu un simptom, și anume durerea. Însă nu orice fel de durere, ci durerea cu intensitate variabilă în timp, „în valuri”, punctată de paroxisme – așa zisa durere colicativă, nespecifică înafara unui context clinic mai larg dat de localizare și alte caractere. La sugar e vorba de colica intestinală, după cum găsim în practică și colica renală, colica biliară etc..

Așadar, pe bebelușul dumneavoastră îl chinuie o durere abdominală cu caracter oscilant, de origine intestinală, cu alte cuvinte colicile intestinale. Nu „colicii intestinali”.

(5,00 / 1 evaluări)
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile