Cum să faci bani

Durata lecturii ~ 6 minute

Am stabilit cui mă adresez aici, am văzut câteva potenţiale cauze din care nu faci bani câţi crezi că ai merita. Ca principiu general, ţine minte că totu-i permis în dragoste şi război, şi sper că nu faci greşeală să crezi că, pentru unul ca tine, făcutul banilor e mai puţin decât un război veritabil, cu tine însuţi şi cu lumea. Iată câteva sugestii/idei care te-ar putea ajuta pe drumul spre propăşirea materială, multe doar soluţiile problemelor deja expuse.

1) Fii flexibil

Mai ales la început, sunt şanse să nu obţii exact postul/poziţia la care crezi că eşti îndreptăţit. Alege: refuzi sau faci bani pe postul pe care-l ai în faţă. Asta nu te scuteşte de prospectarea pieţei, dar atunci când, ajuns la sfârşit, n-ai găsit altceva, fă bine şi ia ce ţi se pune în faţă. Fii flexibil. Şi aminteşte-ţi că lumea banului e o lume flexibilă – nu trebuie să ieşi la pensie dintr-un asemenea post. Dar până una-alta, fă bani, aşa cum poţi. Chiar dacă e sub tine, poate ai ocazia să înveţi/aprofundezi ceva nou. Poate o limbă străină. Poate tocmai ceea ce îţi însuşeşti acum e cheia viitorului. Pe scurt, nu sta, rigid, pe tuşă, fii flexibil. În vorbele lui Bruce Lee, fii ca apa.

2) Fii consecvent

Fii cât se poate de serios şi consecvent în privinţa banilor, mai bine zis a obţinerii lor. Odată pornit pe drumul ăsta, nu uita de ce te-ai apucat şi de ce eşti acum, aici. Orice întreprinzi pe linie profesională trebuie să fie însoţit de gândul la bani. Inteligent fiind, eşti adesea idealist. Cultura contemporană, inclusiv cea corporatistă, alimentează o asemenea iluzie printre angajaţi. Nu te lăsa sedus, nu-ţi lua gândul de la bani, pentru că sunt sau vor fi banii tăi, iar sloganul motivaţional corporatist e valabil până vin vremurile grele pentru corporaţie. Ca să nu mai vorbim de munca la statul român, care e adesea patriotică, tocmai într-un sistem în care alţii iau bani degeaba – apogeul dezechilibrului organizaţional.

3) Fii persistent

Dacă ai intrat pe o pistă bună, fii persistent. Ia o pauză, aprofundează, banii vin, eşti unde trebuie. Nu e chiar cât ai vrea, nu e chiar ceea ce ai vrea. Dar vin nişte bani. Împlântă ancorele, întinde tentaculele şi, din sânul acestui confort relativ, foloseşte-ţi persistenţa în a căuta „mai binele”. Nu încerca să sari din floare în floare, aiurea. Persistă într-un loc atâta timp cât e acceptabil şi persistă în a merge mai departe, când e cazul.

4) Fii optimist

Optimismul de care ai nevoie pentru a face bani e unul bine tamponat cu realism. Nu e optimismul pariorului. Deja ştii că meriţi mai mulţi bani şi admitem că nu te înşeli, acum învaţă să fii ferm convins că poţi ajunge la banii ăia. Nu e nevoie să-ţi mai crească o mână sau un cap. E doar o chestiune de timp. De ce ai fi pesimist în privinţa banilor pe care poţi să-i faci?! Sunt deja ai tăi.

5) Gnothi seauton

Învaţă să-ţi cunoşti valoarea reală. Da, învaţă, nu presupune. Pentru a învăţa ai nevoie de un profesor, iar profesorul e realitatea însăşi. Sub- sau supraaprecierea de sine sunt efectele unei atare ignoranţe, care, scuză-mă, e impardonabilă. În loc să plângi intern sau să refuzi oportunităţi pentru că par prea bune sau prea proaste pentru tine, profită de ele. Angajează-te, probează şi fii probat. Fii avansat sau dat afară. Evaluează-te mereu. Surpriza e posibilă, în ambele sensuri, dar măcar aduce pacea: ştii cum stai, ştii câte parale faci, ştii câţi bani poţi să faci. Odată lămurit, nicio negociere nu va mai fi la fel. Odată ce-ţi cunoşti exact valoarea, vei avea involuntar un aer care, în sine, ţi-o sporeşte!

6) Război total

Implicarea ta în lume trebuie să semene cu un asalt. Foc de baraj. Eşti deştept, scrii în Word. Totuşi, ai un CV care arată mediocru, n-are nicio regulă, e expirat şi, mai ales, deşi eşti adesea foarte prieten cu reţeaua, putrezeşte în „D:temp”. Pune-l la punct. Pune-l pe toate site-urile posibile. Inclusiv într-o limbă de largă circulaţie. Caută posturile scoase la mezat, care te interesează, şi trimite-l. Fără jenă. Apoi dă un telefon şi întreabă dacă l-au primit. Contactează agenţii, recruiter-ii din asta trăiesc, dă-le de mâncare. Nu te speria de comisioane, sunt bani pe care încă nu-i ai şi nu ţi-i cere nimeni până nu-i ai (dacă ţi-i cere, mizez pe premisa că eşti inteligent…). Pe scurt, nu strică să te comporţi ca un soldat în tranşeu – ăla n-are nici timp de reflecţie nesfârşită, nici luxul de a conserva muniţia. Aşa că dă-i.

7) Organizează-te

Există un concept care se numeşte, în engleză, overhead. Surplus, în sens negativ. Adică timp/travaliu în plus faţă de cel necesar atingerii scopului. Dacă într-o zi ai muncit propriu-zis (lucrativ) două ore la o chestie, două la alta şi una la alta, dar ai impresia că ai stat la muncă opt ore, diferenţa de trei ore e overhead. Ai stat în trafic, ai vorbit la telefon, ai pus hârtie în copiator etc. În timpul ăla n-ai făcut bani, propriu-zis. Poate chiar ai pierdut, prin arhicunoscutul procedeu de cheltuire. Organizează-te, nu numai într-o zi, ci de la o zi la alta. În produsul de bani, overhead-ul trebuie să fie minim.

8) Judecă radical

Consideră oportunitatea unor manevre radicale. Cum ar fi plecarea din România. Bulversarea totală a stilului de viaţă cu care te-ai obişnuit, dar care nu-ţi aduce banii la care speri. Vrei banii ăia? Acţionează. Am presupus că eşti un tip inteligent, probabil vorbeşti măcar engleza. Indivizi cu o fărâmă din inteligenţa ta, lipsiţi, pe de altă parte – în avantajul lor, de frânele pe care inteligenţa sau educaţia le poate pune, au luat-o la picior spre „afară” având mult mai puţini sorţi de partea lor, iar acum îţi fac cu mâna din sânul noii lor bunăstări materiale. Nu-ţi lăsa propria inteligenţă şi propriul bun simţ să fie piedici în drumul spre a câştiga bani! Ăsta e un paradox şi o culme posibile numai într-o ţară ca România, unde toate lucrurile sunt pe dos.

 

Ar mai fi poate, şi altele. Mai ales altele mult mai concrete. Nu ăsta e scopul, aici. Odată ce stăpâneşti aceste generalităţi, mijloacele tehnice devin aparente. Sar ele pe tine.

Nu uita: inteligenţa e probabil cel mai de preţ bun pe care îl ai. Am presupus că eşti şi harnic, şi de bun simţ. Oriunde în lume, mai devreme sau mai târziu, trăsăturile astea îţi vor aduce un binemeritat confort material. Chiar şi în România, numai că aici lupta e de două ori mai grea şi mai lungă, iar armele tale vor trebui să fie înzecit mai ascuţite şi rezistente.

Dar se poate. Succes.

(5,00 / 1 evaluări)
Loading...

4 comentarii la “Cum să faci bani

 1. Mi-a placut seria de articole, adunate intr-un adevarat ghid. Dupa ce l-am citit, ma intreb daca faci tu bani din life coaching si daca nu, de ce nu te apuci?

 2. @Silvia: nu pot face bani din lucruri în care nu cred, cum ar fi life coaching. Nu pentru că sunt un sfânt şi nu mi-ar place să fac un leu din disperarea/teama/naivitatea/lenea altora, ci pentru că, pur şi simplu, nu-mi iese. Cred, în schimb, în conversaţie şi în urgenţa sintezei subsecvente, cred că adevăratele lecţii, cele care au consecinţe, nu pot fi date (sau însuşite) pe bani – consider toată industria respectivă o mare şi jenantă farsă, în special în Românica, şi scuip pe dânsa şi pe cei implicaţi ca pe râmele arogante care sunt.
  Mă bucur că ţi-a plăcut, sper să-ţi folosească.

 3. „Învaţă să-ţi cunoşti valoarea reală. Da, învaţă, nu presupune.”
  Acum cateva zile am calculat in mod rezonabil cati bani pot face in mod predictibil pana la sfarsitul vietii mele. Constientizarea sumei a avut un efect instructiv. Dupa ce mi-am revenit din buimaceala am tras doua concluzii: 1) nu ma voi imbogati niciodata suficient de repede investind de unul singur; 2)nu mai caut bani, caut idei bune si ieftine, vorba cuiva „eftin si bun!”.

 4. @Alin: acesta e întotdeauna un exerciţiu bun. Fără a şti cât valorezi rişti să-ţi petreci viaţa visând la câţi bani vei face cândva, până când, surpriză, mori sărac. Un exemplu bun de auto-iluzionare pe termen lung.

  În privinţa ideilor „ieftine şi bune” (vorbim de oameni inteligenţi, acuma), banii de care ai nevoie pentru a fi, după standardele personale, „bogat”, s-ar putea să fie surprinzător de puţini.

  Bonus (lectură obligatorie)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile