Cum se reduc cheltuielile publice în United Kingdom

Nu ca la noi, în primul rând. Noul prim ministru englez, conservatorul David Cameron, a vizitat Irlanda de Nord, parte a regatului Unit. Ocazie cu care Owen Paterson, secretarul de stat al Irlandei de Nord zice:

Ceea ce trebuie să facem, şi am sugerat că pe parcursul a 25 de ani, este să reechilibrăm constant economia, crescând dimensiunea sectorului privat şi diminuând constant dependenţa de cheltuielile publice. Dar am spus că este iresponsabil să nu facem nimic. Este la fel de iresponsabil să facem orice lucru prea drastic.

Scriu asta în lumina atrocităţii care se pregăteşte în România (tăiat 25% din salariile bugetare, 15% pensii/asistenţă socială, fără discriminare; mai ales având în vedere că salariile din sectorul privat sunt, de asemenea, pe nicăieri), după 20 de ani de nefăcut nimic şi furat ca în codru, ba chiar după 20 de ani de descurajare sistematică a dezvoltării unui sector privat sănătos (marile ţepe economice şi hoarda „băieţilor deştepţi” nu înseamnă „sector privat”, ci „sector corupt”).

A nu se înţelege că „ţin” cu bugetarii şi asistaţii. Dimpotrivă. Am lucrat la stat şi am văzut sute de „asistaţi”. Cu regret, pentru mulţi dintre aceştia termenul de „parazit” nu e prea dur. Însă ceea ce se planifică acuma, în ultimul ceas, este atroce pentru că este ca şi cum am opera cancer în stadiul terminal (scurtând practic şi mai mult puţina viaţă rămasă în pacient), în loc să-l fi operat în faza în care era cât o gămălie, iar bolnavul pleznea de sănătate, în rest.

David Cameron a anunţat că Irlanda de Nord va fi scutită de reducerile de cheltuieli în sectorul public (care sunt iminente în Anglia), pe timp de un an, ca suport pentru o „regiune” mai slab dezboltată a Regatului. Treaba asta se numeşte „solidaritate”. Pentru binele comun. Nouă ne lipseşte.

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile