De neconceput

La români, „de neconceput” şi-a pierdut înţelesul. S-a transformat în „orice-i posibil în România”, spus cu un zâmbet amar care numai latura pozitivă a expresiei n-o sugerează. De exemplu, a fi politician şi semianalfabet, simultan, e „de neconceput”. Sau, mai bine, a face politică şi a fi cercetat penal, e „de neconceput”. Într-o societate întreagă la cap. La noi, se emite un surâs amărui şi apoi vorbele „bine, mă! La noi orice-i posibil.”

A aştepta ore în şir tratamentul medical e „de neconceput”. A nu-ţi ajunge un salariu pentru întreţinere şi mâncare e „de neconceput”. A fi magistrat şi corupt e „de neconceput”. A fi încontinuu sărac şi continuu sacrificat e „de neconceput”. Sau a fi intelectual cu pretenţii şi a fi vândut este, aşijderea, „de neconceput”.

„De neconceput” reprezintă mirarea extremă, de neconceput, a intelectului în faţa unor fenomene a căror existenţă este atât de absurdă, încât, iată, nu poate fi măcar concepută, darămite instituită. Asumarea „de neconceputulului” reprezintă primul pas înspre eradicarea, rapidă ca un act reflex, a ceea ce n-ar trebui să fie. A pierde acest reflex fundamental este a abandona orice speranţă de îndreptare, reprezintă echivalentul pierderii instinctului de conservare, la orice animal.

Noi am reuşit să-l pierdem, condamnându-ne astfel la acea pasivitate finală specifică decerebratului. Câteodată mă mir de mine însumi, de anestezia pe care lupt s-o scutur, permanent, pe care o văd aşa cum este: monstruoasă. De aceea, de exemplu, pentru mine a vota a devenit de neconceput. Pentru că, trezit, dezmorţit, nu pot concepe să votez cu asemenea candidaţi.

Până când nu ne vom întoarce la acea indignare care nu e peiorativ „sfântă”, ci viscerală, primordială, provocatoare de greaţă atât de acută încât acţiunea nu mai poate fi amânată, la acea revoltă autentică a lui „de neconceput”, ne putem lua adio de la orice deplasare în sus.

Dar, hei, în România orice-i posibil.

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile