Dell Studio 17 Laptop Review

Durata lecturii ~ 5 minute

Dell Studio 17 inch

Lansată în vara lui 2008, seria Dell Studio vrea să se plaseze între entry level (seria Inspiron) şi high-end (seria XPS). La sfârşitul verii, întâmplarea făcea că mă aflam în căutarea unui laptop, pe post de desktop replacement, sătul fiind de antichitatea de configuraţie desktop pe bază de AMD Duron pe care am frecat-o atâţia ani. În fine, după ce am citit multiple recenzii pe net (evident), am ajuns la concluzia că oferta Dell e cea mai bună ca preţ la valoarea oferită, şi cum Inspiron 17 tocmai nu se mai fabrica, mi-am zis că nu mi-ar sta rău un Dell Studio 17. Acesta e mini review-ul meu, la prima mână.

Configuraţie

Minunăţia care-mi încântă simţurile şi uşurează munca e un Dell Studio 1735, după cum vine:

CPU: Intel Core2Duo [email protected] FSB 800

RAM: 4GB FSB 667 (numai 3.5 adresabili cu OS pe 32 biţi)

Harddisk: 320 GB 5400RPM 8 MB buffer

Video: ATi HD 3650, 256 MB RAM (soluţie dedicată, aşadar)

LCD: 1440×900 WLED (tehnologia care depăşeşte CCFL-ul clasic, imagine mai bună, consum mai mic)

Webcam: Creative, încorporată, 2.0 megapixeli

DVD: writer slot-load (pretty cool)

Baterie: 6 celule

Altele: Bluetooth, Wireless (abgn), card reader, tastatură full (incl. numeric pad, are loc)

Software: Windows Vista Home Premium, Microsoft Works (fără Word), Dell Media Direct, plus alte chestii irelevante pe care le-am dezinstalat

Aspect exterior

Eu unul sunt perfect satisfăcut. Balamalele au un design în stil nou, dispuse pe lateral, sunt foarte dure, trebuie să ţină un ecran mare. Cea din stânga conţine butonul pentru Wi-Fi catcher (o figură pentru detectat reţele wireless în sleep mode), cealaltă butonul power on/off.

Partea de sub ecran conţine diverse indicatoare şi butoate pentru control multimedia, toate piezo, arată foarte cool, dar se văd greu pe întuneric, fiind luminate doar la apăsare.

Calitatea construcţiei mi se pare solidă, mai ales pentru un laptop mare.

Ecranul LCD

Panel-ul LCD (WLED) e punctul forte al acestui laptop. Imaginea e strălucitoare, unghiurile de vizibilitate mai mult decât decente, la fel şi latenţa, n-am remarcat-o în jocuri.

Conectivitate

4 porturi USB, plus unul eSATA (f.b. pentru un hard extern); Firewire (1394), factor de formă mic; jack microfon, două jack-uri de căşti; VGA (screw-less) şi, atenţie, HDMI. O soluţie ingenioasă pentru scos semnal mixt, video şi audio în HDMI. Placa video e seria „HD”, ştie lua sunetul de pe PCI şi transporta în ieşirea HDMI. Pe de altă parte, nu există ieşire video RCA sau S-Video! Deci ori scoţi pe HDMI (nu ştiu câţi o fac…), ori adaptor VGA-RCA sau VGA-SVIDEO ca să scoţi pe un TV normal. Proiectorul merge, bineînţeles, direct pe VGA.

Portabilitate

Dell Studio 17 inch e un laptop mare şi greu. Nu în exces, cel puţin pentru fizicul meu viril. Dar dacă portabilitatea e principalul lucru care te interesează, gândeşte-te la un 15 inch. Într-un rucsac bun, rezistă bine la tăvăleală.

Bateria de 6 celule îţi dă vreo două ore jumătate de autonomie pe modul Power Saver. Un argument contra acestui laptop, dacă portabilitatea şi autonomia sunt pe primul plan. Studio 17 e un laptop cu un LCD mare şi cu o soluţie video dedicată. Consumă mult.

Performanţă globală

Windows Experience Index: un foarte onorabil 4.9, cele mai slabe fiind memoria şi placa video.

Dell Studio 1735 Windows Experience IndexNu sunt dotat pentru a comite benchmark-uri profesionale, şi nici n-am căderea, găseşti pe web. Dar îţi pot spune cum „se simte” performanţa în lucrul de zi cu zi. La lucrul obişnuit, webdesign, office apps etc. zboară. Sunt un multitasker cu 4 browser-e deschise, fiecare cu măcar 5 tab-uri, cu Aero pornit. Singura dată când am simţit o uşoară degradare a performanţei a fost atunci când am reuşit să am vreo 20 de tab-uri deschise în Firefox 3, după o sesiune de Windows „nespălată” de vreo săptămână (numai hibernări)…

Performanţă multimedia

La encoding audio şi video, străluceşte, datorită Core 2 Duo. Aplicaţiile multimedia (DTP, să zicem) – brici. Pentru munca pe care o ai de făcut 90% din timp, maşina asta e splendidă şi te va satisface cu siguranţă.

Deşi codec-ul onboard e decent, sunetul în difuzoarele încorporate este extraordinar de slab, bass aproape inexistent. Aceste difuzoare sunt mici şi lame şi reprezintă cel mai semnificativ minus al Studioului, care se vrea un laptop multimedia. În căşti sau boxe externe sunetul e foarte bun.

Performanţă în jocuri

Deocamdată am testat:

  • Heroes V – rulează ireproşabil, se poticneşte numai cu antialiasing şi anisotropic filtering la maximum, în lumea subterană.
  • Assasin’s Creed – merge (!) la rezoluţia nativă cu setările la maximum. Se vede că se chinuie, însă. Cu setări pe normal merge super decent! Pe DirectX 9, pe DirectX 10 e… ciudat (probabil driver-ele nu-s la zi). O surpriză foarte plăcută din partea 3650-ului.

Nu ştiu încă cum e cu Far Cry vechiul şi cu ăstea mai noi (înafară de Assasin’s Creed), gen Crysis sau CoD: World at War – cu ăstea e gravă treaba şi pe staţii desktop. Însă sunt convins că le-aş face să meargă, la setări minime.

Preţ

A fost echivalentul a 3250 RON, luat direct de la Dell, online, din străinătate. Adică cu vreun milion mai ieftin decât ăsta, care are procesor semnificativ mai slab, memorie şi harddisk la jumătate şi vine cu Free DOS preinstalat, în loc de Vista… Iar acum spuneţi-mi că adaosul obscen ţine de transport, costuri de nu-ştiu-ce etc.. Nu, se numeşte nesimţirea comerciantului român. Laptopul meu e făcut la noua fabrică Dell din Polonia, care-i mai departe de Anglia decât România, din câte am verificat eu. În fine.

UPDATE: acum preţurile sunt aproximativ egale; diferenţa de componente e aceeaşi.

Probleme

Dintre problemele discutate pe diverse forumuri, în special legate de primele exemplare, remarc doar keyboard flexing-ul, care există, într-un grad redus, de la tasta Y la P, mai ales, vizibil când tastezi mai nervos. Problemă specifică tastaturilor mari de laptop. Nu deranjează, dar poate ruina senzaţia de „perfecţiune” a celor cu aşteptări prea înalte. Alte probleme întâlnite au fost legate strict de Windows VIsta.

Concluzie

Dell Studio 17 e un model reuşit. Mă satisface pe deplin, din toate punctele de vedere, având în vedere că-l folosesc pe post de desktop replacement uşor de mutat dintr-un loc în altul. E un power laptop, mai puţin pe partea de jocuri 3D intensive, unde se ridică doar la înălţimea unei remarcabile decenţe, fără a fi potrivit pentru power gamers. Dar care laptop este? Îl port într-un rucsac Slappa Velocity Matrix, împreună cu care face o pereche ce a văzut multe drumuri, deja.

Îmi permit să recomand acest model şi te sfătuiesc să-ţi găseşti un prieten în străinătate să ţi-l cumpere online, prin Dell Direct Sales. Ieşi mult mai ieftin.

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

2 comentarii la “Dell Studio 17 Laptop Review

  1. Dupa parerea mea, chiar daca are multe calitati care nu sunt cele mai fantastice, am oservat ca foarte putin lume se plange de probleme, asadar este un model reusit. Am unul de 2.0 Ghz, Studio 1735 luate de pe pcmadd.com

  2. @Diabolik: asa e, are, ca orice scula, problemele lui, insa e un laptop exceptional, dupa mine, il folosesc intensiv de aproape 2 ani, si l-am si carat peste tot. Nici cu softul n-am probleme, desi am instalat pe el nenumarate chestii, inca n-a fost nevoie sa reinstalez Windows Vista, in timp ce pe vechiul desktop reinstalam la 6 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile