Denumirea comună internaţională (DCI) a medicamentului şi medicii români

Pill ManAm citit azi despre împotrivirea medicilor de familie faţă de iniţiativa de a-i obliga să scrie în reţete denumirea comună internaţională (DCI) a medicamentelor. Dr. Astărăstoae se declară, de asemenea, împotrivă, cică ar fi periculos, în România… Argumentele lipsesc, din câte văd, cel puţin în acea sursă. De ce ai fi împotriva unei forme de standardizare  acceptată şi încurajată pe plan mondial?!

Dar să clarificăm. DCI asigură corectitudinea comunicării atunci când e vorba de medicamente. Internaţional, ceea ce e important, având în vedere că piaţa farmaceuticelor este una extraordinar de globalizată. De exemplu, vreau să administrez Paracetamol, scriu „paracetamol[um]” sau „acetaminophen”. E, aici apare problema… unde e brandul? Tylenol®, Efferalgan®, Panadol®?

Brandul, îl ştiţi, ăla care apare pe toţi pereţii cabinetelor medicilor de familie, în zeci de postere care acoperă pereţii ca un tapet, sau ăla scris pe diverse elemente de birou, pixuri, agende etc. în aceleaşi cabinete*.

Ei bine, brandul e capital. Medicii de familie au… „preferinţe” pentru anumite branduri. Preferinţe care, având în vedere că vorbim despre aceeaşi substanţă activă, sunt adesea cel puţin suspecte, mai ales că, după cum ştiţi cu toţii, preferinţele astea par să ducă la prescrierea celei mai scumpe alternative… Care adesea e ilustrată într-un poster pe perete sau pe vreun pix. Sugestie: posterul şi pixul nu sunt, neapărat, singurele beneficii ale unor atare preferinţe. Sugestie: chiar ne-inclusă printre problemele sistemului medical românesc, este şi aceasta o tară gravă a medicinei româneşti.

Mai zic doar că medicii de familie cultivă aceste preferinţe pe baza unor relaţii mai speciale, aşa, pe care le dezvoltă cu unele firme distribuitoare şi cu unele farmacii, iar apoi vă las să cugetaţi la argumentele care lipseau (vezi primul paragraf) pentru împotrivirea faţă de prescrierea pe bază de DCI. A, şi mai rămâne să determinăm de ce dr. Astărăstoae crede că DCI e periculoasă „pentru România”… Ce e rău în asta? Care e de fapt asta. Susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Şi de ce e ea periculoasă pentru România?

* În Anglia, la medicul de familie, n-am văzut nicio astfel de „decoraţiune”. În spitale, nu ştiu sigur, nu m-am interesat, dar e probabil interzisă reclama de acest fel, de vreme ce n-am văzut deloc, cu excepţia unor campanii de vaccinare sprijinite de stat. Dar, cum ziceam, Anglia e o ţară înapoiată…

(4,29 / 7 evaluări)
Loading...

8 comentarii la “Denumirea comună internaţională (DCI) a medicamentului şi medicii români

 1. Daca imi aduc bine aminte s-a mai incercat inainte introducerea DCI-ului in retete. Rezultatul a fost ca firmele de medicamente si-au reorientat „micile atentii” catre farmacisti, pentru pacienti nefiind vreo diferenta semnificativa. Probabil ca rezolvarea problemei e alta, dar cine si-o doreste?

 2. Tocmai asta e MAREA problemă a sistemului medical românesc: nimeni dintre cei cu capacităţi decizionale nu-şi doreşte, cu adevărat, rezolvări, se complace în starea de fapt pentru că e confortabilă şi lucrativă.
  Atâta timp cât feudalismul şi implicarea politică sunt prezente în sistem şi atâta timp cât deciziile se iau numai de sus în jos, n-avem la ce ne aştepta (bun).
  Cei din interior (medici, asistente) ştiu foarte bine aceste lucruri, ştiu că sunt practici curente, însă rămân cu ştiinţa, că nu se sesizează nimeni.
  Iar practicile despre care vorbim sunt prezente inclusiv în spitale. Câţi şefi de secţie nu-şi fac vacanţele sau nu merg la congrese afară pe banii firmelor de farmaceutice sau aparatură medicală? Şi nimănui nu pare să-i miroase suspect că tocmai acele firme sunt agreate la achiziţii…
  În fine, trebuie să fim oneşti şi să ne asumăm partea de vină pentru ceea ce merge prost în sistem tocmai pentru că acceptăm să fim complici. De aceea am scris asta.

 3. ce articol tampit.se vede ca e scris de unul care nu are nici o idee despe medicamente si despre diferenta dintre o molecula originala si una generica (apropo mai degraba acestea acopera peretii cabinetelor). documenteaza-te4 mai bine inainte sa scrii ceva. numai prostii!!

 4. Molecula originală” şi „molecula generică„? Sunt sigur că ai vrut să zici „formula„. Nu de alta, însă molecula „originală” de apă, de exemplu, e totuna cu cea „generică”: H2O. Diferenţa e între apa de canal şi apa distilată. Oricum, discuţia e cu totul alta, aici.
  Cât despre consideraţiile cu veleităţi pedagogice, păstrează-le pentru tine data viitoare: nici nu le nimereşti, te faci şi de râs.
  Şi ca unul care are (măcar o) idee despre medicamente, te invit să păşeşti afară din noaptea ignoranţei, deşi nu are legătură (directă) cu DCI, despre care vorbim aici, dar ţi-a trebuit să te bagi în seamă:
  What are generic drugs?
  A generic drug is identical–or bioequivalent–to a brand name drug in dosage form, safety, strength, route of administration, quality, performance characteristics and intended use.”
  Are generic drugs as effective as brand-name drugs?
  Yes. A generic drug is the same as a brand-name drug in dosage, safety, strength, quality, the way it works, the way it is taken and the way it should be used.”
  Sursa: Generic Drugs Q&A, FDA. Ia să mai citeşti pe-acolo câte una alta, bine?
  PS: eşti medic de familie sau în devenire, este? Sau mama, tata?

 5. @sara27:
  Ilustrezi perfect aroganţa amestecată cu incompetenţă (sau viceversa) care duce de râpă profesionalismul în medicina românească. Observi că nu ştii despre ce vorbeşti, de fapt, nu? Sper.
  Şi sper şi că nu eşti doctor…

 6. Definita in engleza a genericului este valabila… in Anglia. In Romania, precum bine stii, multe lucruri sunt substandard. De ce presupui ca nu si genericile ? Toti medicii practicanti din Romania stiu ca este o diferenta de la cer la pamant intre 2 medicamente care au acelasi DCI insa brand diferit. Iar banii aceia multi de la repi nu stiu daca intra in buzunarele medicilor de familie. Cred ca mai mult in ale celor din spitale, care mai sunt si universitari.

 7. @mihaela: creezi confuzie. Definitia genericului este aceeasi peste tot. Daca postulam ca in Romania totul e substandard, deducem logic ca nu numai genericul, ci si brandul este substandard, ajungand la raportul de la care am plecat. Diferenta de „la cer la pamant” este una pe care eu, ca medic practicant in Romania, n-am constatat-o.
  Chiar in spitalul de stat englezesc in care ma aflu acuma, tocmai se trece de la Tazocin (R) la Piperacilina/Tazobactam generic.

  Cunosc lumea medicilor de familie mult mai bine decat probabil iti inchipui. La fel ca si pe cea a spitalelor si mafia universitara. Crede-ma cand iti spun ca e o lupta subterana pentru foloase colaterale. Bani.

 8. sunt convins ca medicamente cu aceeasi substanta activa produse de firme diferite au diferente de calitate intre ele; problema care se pune e cea a compensarii; nu cred ca Romania din ziua de azi isi permite sa compenseze medicamentele originale… cine vrea produsul original nu are decat sa il plateasca din buzunar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile