Despre Netarhia

UPDATE

O aventură a anului 2008, sistemul original Netarhia a împlinit cinci ani. Pentru a ține pasul cu tehnologiile web actuale, și pentru că tehnologiile actuale au ajuns din urmă Netarhia, am luat decizia migrării spre platforma WordPress.

Netarhia a fost clădită de la zero, iar WordPress este rezultatul muncii a sute de minți și se află în continuă evoluție. Deoarece în acest moment WordPress a ajuns la o maturitate suficient de avansată pentru a suporta o idee ca Netarhia, migrația are sens.

Cu alte cuvinte, Netarhia este acum clădită pe temelia WordPress. De interes la fel de actual, mai puțin ca parte tehnică, iată mai jos forma originală a acestui articol.

05/03/2013


 

Webmaster:

Varianta oficială subliniază succint câteva dintre principalele caracteristici ale Netarhia, în forma sa finală (să zicem, un website nu are o formă finală niciodată).

E mai interesant, poate, să afli despre Netarhia că este rezultatul „muncii” unor entuziaşti ai tehnologiei. Este o aplicaţie web. Este un sistem construit în jurul unei idei care nu poate fi acuzată de prea multă originalitate. Dacă luam un WordPress MU şi-l puneam pe netarhia.ro, nici n-aş mai fi scris acest „Despre”.

Însă construcţia unui CMS e mereu o experienţă fabuloasă, pentru că programatorul se trezeşte băgat în lucruri pe care a sperat până în ultimul moment că le va putea evita, iar principiul K.I.S.S. nu mai are decât aplicaţii parţiale.

Oricum, atunci când noul golem de cod se trezeşte şi pare că-şi sincronizează bine membrele (fingers crossed…), răsplata e dulce de tot. Rezultatul e un sistem robust, care mai are de trecut testul realităţii zilnice. Frecaţi-l.

Sicovitol:

Am vrut ceva simplu, dar deosebit de complex.

Am vrut să scriu uşor de tot, dar de tot, hassle-free, cum ar fi. Fără setup-uri, fără servere, fără HTML, fără griji.

Am vrut „complex” pentru că vreau expunere (on-page SEO, distribuţie bine gândită prin RSS), vreau bogăţie (nu mă pot sătura cu plain-text), vreau organizare (tag-uri, cărţi), vreau interconectare (linkbacks, replici).

În cel mai înalt grad, vreau să nu mă chinui, să pot doar să scriu. Da, ştiu, WordPress. Nu. Facem altul. Nu alt WordPress. Alt CMS. Altul. Drumul e mai important ca destinaţia (zise un prost).

Aşadar, a ieşit Netarhia. Un multi-user autentic, pentru single-users cu cap. O anti-reţea socială, pentru cel care scrie. Un mediu versatil şi schimbător, propice textierului. Netarhia e pentru cel care scrie, de la reclamă la literatură. Cheia e că trebuie să scrie, adică să nu fie prost.

Va ieşi valoare? Autoritate? Cine ştie. Post-demiurgie, nu mai e treaba mea.

(4,86 / 7 evaluări)
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile