Dezumflarea ştiinţifică a ştiinţei

Ştiinţa ta nu creează realitate, ci se rezumă la umilul rol de a constata realitatea, folosind mijloace indirecte, inerent şi indisolubil dependente de senzoriul tău, a cărui insuficienţă este inechivoc constatată de către însăşi ştiinţa ta.

Astfel, ştiinţa ta nu are cum să fie demiurgică. Şi mai important, ştiinţa ta poate avea sens numai în contextul aplicaţiei imediate – modificarea sensibilă a realităţii preexistente (şi imuabile în sumă, de fapt), în sens pozitiv sau negativ (categorii morale instituite a posteriori), doar atât cât permite o astfel de (ne)cunoaştere speculativă şi incompletă de la concepţie.

***

Mă voi adresa, într-o serie de scrieri tarate de pasiune, stârpiturii contemporane ubicuitare, care trăieşte după concepţii greşite, cum ar fi aceea că este inteligentă; sau că inteligenţa se rezumă la jocuri sterile ale minţii; sau că ştiinţa ţine loc de …1; sau că preocupările sale împuţite sunt mai vrednice decât o rugăciune.

Mă voi adresa porcanilor din temple şi biserici şi răului imens pe care l-au prăsit, pervers, tocmai din spatele altarelor.

Voi vorbi celor care cred că nu mai e nimic de zis pe tema asta. Voi demonta, sadic, proiecţia  modernă a misticului (creştin, pe care-l cunosc cel mai bine, sau de orice altă speţă), voi arăta că a fi religios a devenit totuna cu a fi ţăran prost, slab de înger, ţaţă sau babă fără altă treabă, sectant sau popă pervers, numai datorită corupţiei omului puternic. Nu e cool să fii „credincios”. Iar omul puternic e cel mai slab.

Îţi voi arăta că aplicaţiile ştiinţei tale nu-ţi justifică aroganţa, ar trebui doar să-ţi stârnească recunoştinţa, păduche. Ştiinţa este. Şi este bună pentru că e cunoaştere. Dar nu destulă ca să-ţi poţi modela spiritul după ea. Deşi destulă ca să-ţi poţi perverti spiritul după ea.

***

M-a întrebat Femeia: care-s cele zece porunci? I-am răspuns că de neiertat e doar luarea în deşert a Numelui Domnului, şi-am continuat, „adică exact lucrul cu care se joacă toată lumea azi, uuu, sunt eu, sunt singur, sunt fără stăpân, toate sunt ale mele şi toate trec oricum, aici şi acum, momentul etc.”.

„Ce lucru cutremurător de urât„, mi-au auzit urechile. Este. Şi-şi.

***

Sunt un om de ştiinţă versat, nu prostul cu care te-ai obişnuit atunci când ai chef să râzi de vreun sărac cu duhul, chestionându-i credinţa – singurul său reper, cel mai adesea, în imperfecţiunea sa mizeră. Nu sunt desăvârşit, aşadar n-am ajuns la graţia întorsului de obraz. Aspir – am timp.

Micule, sunt creştinul/buddhistul/taoistul/musulmanul/etc. care te bate. În alte stiluri decât cele cu care te-a obişnuit tagma prelăţeilor. Trage aer, urmez.

1„Tao care poate fi numit nu este Tao.”

 

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

2 comentarii la “Dezumflarea ştiinţifică a ştiinţei

  1. Am citit o carte îngrozitoare: The God Delusion ( traducerea românească a titlului este profund nefericită). O carte împiedicată în ea însăşi, neatent structurată, o carte plină de promisiuni fără finalitate şi argumente nefiresc de subţiri pentru pretenţia autorului. Nu pierdeţi timpul cu ea, chiar dacă titlul în engleză e plăcut melodios, iar editura românească e una respectabilă; mai mult, chiar dacă pasajul de prezentare vă incită la lectură.
    Totuşi, nu renunţ: voi continua să caut un text coerent, în această temă.

  2. Caută, caută. O să găseşti doar o nouă religie, aceeşi paradigmă a cultului, în alte haine, de data asta în cele sclipitoare ale ştiinţei apoteozate.
    E doar chestie de timp până când aceste curente de gândire vor deveni şi agresive, obligatorii şi cu pretenţii la peremptoriu, pecetluindu-şi astfel înscrierea în rândul relgiilor sadea.
    Partea diferită (mai) proastă ţine doar de faptul că le lipseşte vâna estetică.
    În rest, the usual human bullsh*t.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile