76 comentarii la “Drept de muncă în Anglia

 1. @Adrian: am impresia că, la HSMP, pentru a lua 25 puncte pe venitul din ultimul an, acesta trebuie să fie peste £8100. În articolul de bază am presupus medici tineri, care fac punctaj şi pe vârstă. Va trebui să precizez în articol, altfel e ambiguu. Presupun că ai făcut corect punctajul, aici. Atenţie! HSMP-ul pentru români şi bulgari e diferit faţă de restul (mai permisiv).

  Dacă nu reuşiţi nicicum, soţia să ia calea RMO (timp în care va avea Accession Worker Card sponsorizat de firmă), iar după 12 luni poate aplica direct pt. Blue Card, fără HSMP. Aşa am făcut eu şi nu e rău deloc.

  Mult succes, şansele există oricum, nu dispera.

 2. Intr-adevar, pentru varsta primeste doar 5 puncte, 30 pt studii si mai are nevoie de 15 din earnings. Are nevoie deci de un salariu de 6300 GBP pe ultimul an adica un brut approx de 2625 RON pe luna in ultimul an (si nu are).

  Vom incerca RMO, multumesc mult!

 3. As vrea sa contribui putin la topicul tau din ce am mai descetosat din nebuloasa aceasta de sistem, mai ales ca eu luni o sa trimit actele pentru primunl meu Accesion Worker card :
  Accession Worker card-ul il poti obtine imediat dupa ce ai oferta de munca de la spital,(nu conteaza daca e de training sau de non training), bineinteles ca trebuie sa fie perioada mai mare 6-12 luni, ca numai procesul de aplicare si primire dureaza cateva saptamani.
  Documentele se trimit la :
  Home Office
  UK Border Agency Bulgaria and Romania Caseworking
  PO Box 4160
  Sheffield
  S1 9DZ

  De preferabil ar fii ca actele sa fie trimise ca ‘recorded delivery’ astfel incat sa se poata dovedi ca au fost trimise.
  1.formularul BR3,
  2.buletinul sau pasaportul in original,
  3.oferta de munca de la spital offer of employment, copie
  4.doua poze tip pasaport cu numele tau scris pe spate
  5.GMC registration certificate original cred
  6. plic platit pentru returnarea documentelor originale in urmatoarea zi de la primire

  De mentionat un lucru f f f important, e faptul ca pentru medici si alte cateva categorii angajatorul nu trebuie sa aplice pentru work permit si sa primeasca aceea letter of approval pe care va trebui sa o anexezi la

  la formularul BR3 exista pe pagina 11 o sectiune de bifat documente ce le trimiti. Acolo exista un punctEvidence that you have been offered a Foundation Programme placement(care nu are nici o legatura cu Foundation Year 1 si 2, se refera la faptul ca postul nu este unul de consultant, adica nu intri in categoria de Highly Skilled, pt care trebuie sa aplici pentru Blue card, alt formular, acolo se chestioneaza angajatorul de ce te-a angajat pe tine si nu un englez, cu ce ai fost tu mai bun…si chestii de acest ge, daca postul a fost publicat, daca s-au prezentat la interviu numarul care trebuie, de ce te-a shortlistat pe tine….magarii de acestea, care nu se intampla deloc la nivelul Accession Worker card, unde tu aplici si nu angajatorul.

  citez categoriile pt care nu e necesara letter of approval, ce sa mai zic numai ‘spuma societatii’:
  Work permits are not required for the following categories of worker:
  airport-based operational ground staff of an overseas airline
  au pair placements
  domestic workers in a private household
  ministers of religion, missionaries or members of a religious order
  overseas government employees
  postgraduate doctors, dentists and trainee general practitioners
  private servants in a diplomatic household
  representatives of an overseas newspaper; news agency or broadcasting agency
  sole representatives
  teachers or language assistants on an approved exchange scheme
  overseas qualified nurses coming for a period of supervised practice

  Numai bine tuturor fratilor romani si medici!!!!

  Haideti sa-l alegem pe Paracelsus Presedintele Romaniei, de un astfel de om avem nevoie, altruist, diplomat, ce frumos l-a linistit pe: pa1nk111er(dar nu trebuie sa-l judecam pe saracul tanar psihiatru, ca foarte multi suntem imbolnaviti si frustrati de dezastrul din Romania si mai explodam ca un buboi din cand in cand) Eu mi-am dat seama de acest lucru dupa ce am venit in Anglia, cand am inceput sa ma simt si eu bine cum nu m-am mai simtit din copilarie poate, e oricum un contrast de mentalitate impresionant, de ambianta sociala, relaxare psihica…aici toata lumea la servici vorbeste frumos, pe strada nimeni nu claxoneaza, …Oricum mentalitatea noastra este cu 50 de ani in urma, poate si din cauza comunismului despre care Corneliu Coposu spunea ca nu vom scapa de efectele lui poate nici dupa 2-3 generatii
  http://www.youtube.com/watch?v=VUv2kB06rxQ&feature=related
  http://rapidshare.com/files/110840321/Memorialul_Durerii_-_Episodul_25_-_Corneliu_Coposu_-_un_destin_partea_a_3-a.avi

 4. @Negrea Daniel: Paracelsus preşedinte :)). Unul dintre motivele pentru care folosesc un pseudonim este disocierea ideilor vehiculate de persoana care le vehiculează, pentru că, adesea (şi nu numai la români, deşi parcă la români este cel mai folosit „argument”), atacul la persoană reuşeşte să aducă în derizoriu orice idei de valoare.

  Un „Paracelsus” (sau oricum altfel s-ar numi), ar trebui într-adevăr împins în faţă. Suntem imperfecţi, însă măcar efortul în direcţia altruismului, diplomaţiei şi a altor trăsături care constituie civilizaţia ar trebui apreciat şi răsplătit.

  Personal, ca Paracelsus, n-am nimic de câştigat. Decât satisfacţia de a da o mână de ajutor şi de a vedea că nu e degeaba.

 5. Trebuie sa fac o rectificare la ce am spus mai devreme.Acum am vorbit cu un coleg care mi-a spus ca spitalul totusi trebuie sa aplice pentru work permit, inainte ca tu sa aplici pt AWC. Faci asta pentru ca postul de SHO sau Specialty Doctor nu este de training. Doar ca pana vine Letter of Approval mai trebuie sa astepti 3-6 saptamani. Mi-a spus asta din propria lui experienta,cica a fost refuzat odata.
  deci nu stiu ce o sa fac….

 6. Pana la urma am lamurit-o treaba cu Accession Worker Card-ul pentru totdeauna si oficial. Daca nu este un post de training spitalul va trebui sa obtina approval letter pentru tine si sa aplice pentru work permit cu formularul PD1 http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/eea/workpermits/applying/

  Daca postul este de trainig trebuie sa duci o adeverinta, de la deanery ca este post de training.

  Deci orice job LAS, SHO, Specialty Doctor nu se incadreaza in categoria care fac ei referire in formularul BR3 categorie care este explicata in Anexa 3 din ghidul de a incepe sa lucrezi in UK pentru Romani si Bulgari de la Home Office :
  Postgraduate doctors, dentists and trainee
  The applicant –
  general practitioners (1) is a graduate from a medical or dental school who is eligible for provisional or limited registration with the General Medical Council or General Dental Council and intends to work in the United Kingdom as a doctor or dentist as part of his training; or
  (2) is a doctor, dentist or trainee general practitioner eligible for full or
  limited registration with the General Medical Council or the General Dental Council and intends to work in the United Kingdom as part of his postgraduate training or general practitioner training in a hospital or the Community Health Services.

  Numai bine va doresc tuturor,
  Daniel

 7. @Negrea Daniel: „orice job LAS, SHO, Specialty Doctor” – atenţie, există o inadvertenţă aici: SHO nu este un tip de post (training sau non-training), ci un grad profesional. Prin urmare există posturi de training pe nivel SHO, sau non-training pe nivel SHO.

  De exemplu, poţi spune „LAS (locum appointment for service) SHO” sau „LAT (locum appointment for training) SHO” – ambele sunt locum, ambele sunt pe nivel SHO, a doua variantă fiind de training. Evident, poţi face training ca SHO fără a fi locum.

 8. Voi incepe prin a-ti multumi pentru altruismul cu care iti sacrifici timpul pentru a ne arata o cale de urmat atunci cand speranta de a ramane roman in Romania se stinge, mai ales ca medic, dar nu numai (in cazul meu si ca mama).
  Am 42 de ani, sunt anestezist si Sef de Lucrari in aceeasi specialitate. Cariera mea a parut sa urce exploziv pana la 37 de ani (atunci am terminat de sustinut examenele aferente pozitiei sus-mentionate), totul parea multumitor prin comparatie cu alti locuitori mioritici. Imi lipseau insa copiii. Acum ii am, dar ma reintorc la cariera si vad cum totul se prabuseste, colapseaza, scara non-valorilor se pregateste sa devina eterna national si este pentru prima data cand iau in considerare o plecare…De aceea, daca si cand vei avea timp, poate imi dai niste raspunsuri la urmatoarele intrebari:
  1.Cu 16 ani de experienta, dar zero in UK, de la ce nivel consideri ca ar trebui sa aplic pentru un post permanent?
  Nu preget sa o iau de la RMO, sper sa ma mai tina puterile, dar poate totusi pot valorifica ceva din acumularile de pana acum.
  2.Ar trebui sa fac intai dosarul pentru GMC sau sa apelez la vreo agentie?
  3.Chiar azi am primit un plic de la o agentie de recrutare, Paragona; cunosti ceva despre ea?
  4.CV-ul se redacteaza pe modelul „european”sau pur si simplu in engleza?
  5.Pot pleca impreuna cu familia sau vor trebui sa astepte? Dat fiind ca sunt mici (3 si 5 ani), ar trebui sa mai astept(nu rezista bine nici o garda fara mine, darmite luni de zile)?
  Sper ca nu am abuzat,
  cu stima, dr.A.

 9. @dr. A:

  1 şi 2. începe ca RMO, uşurează mult înregistrarea la GMC şi obţinerea dreptului de muncă, pentru că te sprijină agenţia. Dezavantaje: contract minim 6 luni (eu am negociat 3 luni cu prelungire la 6 luni dacă consideram că situaţia familială îmi permite – în final am lucrat un an ca RMO, din care 6 luni fiind împreună cu familia în UK), schemă de lucru 2 săptămâni continuu, apoi una liberă.

  3. nu ştiu nimic despre Paragona.

  4. pentru RMO vei primi un template de CV de la agenţie. Vezi şi aici.

  5. Asta numai tu ştii. Va exista cu siguranţă o „perioadă tampon” în care vei lipsi mai mult, fie şi numai pentru a căuta o chirie înainte de a-ţi aduce familia. În problemele personale, numai fiecare ştie cu ce are de-a face şi cum i-ar fi mai bine.

  Sfat: un anume grad de sacrificiu personal/familial este absolut inevitabil. Scopul este să-l menţii la minimum ca intensitate şi durată, de aceea ai nevoie de suportul familiei. Nu e uşor, dar se poate. Anesteziştii sunt foarte căutaţi, bine plătiţi, şi au o viaţă „uşoară” (notează ghilimelele) comparativ cu alte specialităţi. Odată intrată în sistem sunt convins că vei putea progresa pe specialitate.

  Succes.

 10. Multumesc pentru raspunsuri si promptitudine.
  O neclaritate tot mai am (la acest moment, altfel nu scapi de ele toata viata:)):
  cum se face in UK acest „progres pe specialitate”?Faci numarul de ani pentru fiecare grad profesional pe care l-am citit pentru UK, dai examen de specialist/consultant?
  Adica daca GMC te recunoaste ca si specialist, mai faci odata rezidentiat in Anglia? Poate parea puerila intrebarea, dar sistemul lor este destul de diferit de al nostru pentru a-mi crea aceasta confuzie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile