76 comentarii la “Drept de muncă în Anglia

 1. In cel mai fericit caz poti obtine la nivelul tau un post de Senior Specialist dar ATENTIE – Staff Grade adica un fel de medic specialist batran la noi, dar care NU are dreptul de a INTERNA in nume propriu. Din fericire, pe specialitatea dvs. nu prea aveti pacienti proprii, si activitatea consta ca si la noi din zile normale in care sunteti pe „o sala de op” cu o lista, maxim doua a unul sau doi consultanti diferiti, pot fi si specialitati diferite intre ei.Apoi zile de garda – tipul 1 cu seful un consultant – pe terapie si cu cativa juniori ( un ST3 sau ST3 +, doi SHO sau echivalent in functie de spit si ceva HO in cel mai fericit caz )ori tipul doi de garda, pe listele de op de urgenta asa numitele CEPOD unde se satisfac anestezic urgentele de pe spit resp.Ar fi prob cea mai fructuoasa zi profesional vorbind pt ca un Staff Grade e lasat sa intubeze, sa faca rahie deci practic sa conduca tot actul anestezic pe parcursul interventiilor usoare si medii, consultantul venind doar la urgente vasculare,neurochir si fiind de regula unul si acelasi cu cel care are in grija ATI-ul.La spitalele mari pot fi mai multi consultanti pe anest de garda simultan.
  SFAT : Nu iti bate capul cu examene de echivalare sau alt rezidentiat. Vii aici, capeti cateva luni experienta, asculti toate gossip-urile referitoare la posturi, training etc. apoi iti analizezi singura CV-ul si vezi exact unde te clasezi.Incerci echivalarea anilor din Romania in training aici ( cu toate ca nu stiu daca e posibil aici, ma voi interesa ) si mai ales ai grija cand aplici la GMC sa aplici pt memebership in Specialist Register.Teoretic , acest membership mai inalt ierarhic, pe care ar trebui sa l poti obtine in baza gradului de medic spec ATI din Ro iti va conferi posibilitatea sa aplici pt tipul/urile de post/uri mai sus mentionat/e – Specialist Doctor,Staff Grade, Trust SpR – Registrar Level
  Mult succes

 2. Multumesc pentru sfaturi si pentru descrierea detaliata, mi-au clarificat multe neclaritati.
  Imi sunteti un real sprijin.
  Deocamdata sunt la faza birocratica de otelirea nervilor: depus acte, la fiecare vizita isi mai amintesc ca mai trebuie ceva sau ca o anume hartie n-are formatul la ultima moda. Glumesc, pentru ca m-am obisnuit, la absolut fiecare dosar depus pentru un examen sau chiar pentru probleme care nu tin de profesie m-am confruntat cu acelasi labirint. In final, voi obtine si actele pentru GMC.
  Inca o intrebare: daca n-am inca certificatul de conformitate, deci nici posibilitatea de a aplica pentru GMC, ma pot prezenta la targul de joburi? Am inteles ca si unele agentii de recrutare pot accelera inscrierea in GMC…Intreb deoarece la inceputul lui dec.va fi un asemenea targ la Bucuresti si sigur nu voi avea altceva decat acte depuse si un CV.

 3. Da, prezinta-te la targ. Da, firmele de regula te pot ajuta in sensul ca te imping de la spate, eventual motivandu-te cu un contract.Ai sa vezi atunci ce repede o sa fii gata cu actele.Dar NU, firmele nu pot interveni la GMC, nu merge ca la noi,pune firma o vb nuna si GMC iti da mai repede inregistrarea.Asta NU
  de asemenea nici nu te prea pot ajuta du actele, pt ca de obicei nici ei nu stiu ce acte surpriza iti poate cere GMC ul.Cand vine vorba de GMC cel mai bine e sa vezi exact pe site ce doc sunt necesare, platesti taxa, trimiti copi prin posta, astepti rasp pe e-mail de la ei, iti mai cer 2 -3 acte sau daca ai noroc se multumesc cu ce ai trimis, stabilesti de comu aord cu ei ID check-ul, te deplasezi in UK pt el si daca esti aceeasi persoana cu cea din poza trimisa iar actele trimise nu au fost falsuri, ai luat inregistrarea. Asta e tot.Nu i mare scofala.
  IMPORTANT: Agentiile ce recruteaza pt RMO platesc pe perioada contractului oferit taxa pt tine ( ex: contract pe un an = taxa pe un an platita de agentie ) Deci avantaj TU cu 420 lire

 4. Hello! Am primit un post de LAS F2 in UK. Am trimis formularul WP1 pt permisul de munca spitalului pe 12 octombrie si inca nu am nici un raspuns. Concret imi poate spune cineva care a trecut prin aceasta etapa daca e cazul sa ma ingrijorez? Am sunat la spital acum 3 sapt si mi-au spus ca ar trebui sa vina letter of approval peste o sapt, dar au trecut 3.

 5. La mine, din momentul cand s a trimis WP1 de catre spital catre UKBA si pana s-a primit approval letter inapoi… iar pe urma eu am trimis BR3 in ziua urmatoare primirii letteru-ului of approval acasa ( deci eu nu am intarziat procesul absolut deloc )si pana din nou am primit raspunsul final ca Accesion Worker CArd-ul mi a fost aprobat a durat 2 luni jumate.Si am fost norocos.In mod normal UKBA are ca timp de raspuns doar pt Accesion Worker Card ( deci dupa ce tu ai trimis BR3 plus letter of approval plus doucmentatia necesara..poze si buletin in orig s.am.d. – 6 luni de zile – si nu glumesc, uita-te pe site ) Nu stiu cat are ca si timp de lucru analiza WP1 si emiterea unei letter of approval.Pune inca 6 luni daca esti pesimist sau doar 2 daca esti optimist.
  Succese.Cand vei veni in UK vei intelege ca birocratia romaneasca este una super ieftina fata de cea de aici.Singura diferenta este ca aici nu ti se vorbeste cu sictir. :))

 6. Andrei, n-am apucat sa-ti multumesc pentru ultimul raspuns; nu numai ca imi inspiri optimism(poate este autosugestie, dar tot imi prinde bine), dar esti si foarte la obiect, exact cum imi place mie. Lucrezi cumva intr-o specialitate chirurgicala? Este o intrebare retorica, dar de obicei cei din specialitati de urgenta si stresante stiu ca”vorba lunga, saracia omului”
  M-ai ingrijorat putin cu birocratia britanica, am crezut ca suntem recordmeni absoluti; sictirul nu mi se mai adreseaza de ani buni de zile, de cand mi-am exersat mimica profilactica impotriva unor asemenea atitudini:),dar timpul furat ma omoara…

 7. @Dremilia – O sa ti explic exact cum sta treaba cu dreptul de munca al romanilor – daca NU esti pe post de training, sigur nu esti, atunci ai nevoie de un Letter of approval” care se da in baza unui contract ( ala de l-ai prins tu ca FY2 ) plus un formular numit WP1 pe care angajatorul ti-l trimite, tu il completezi, il returnezi angajatorului iar acesta trimite cele doua doc ( WP1 si contractul tau copie ) la UKBA. Apoi ti se da acest „letter of approval”, el iti vine acasa ( in mod normal ) iar tu il trimiti inapoi , la UKBA insotit de pasaport/buletin in original, niste poze cu fata de roman si un formular BR3 pe care il downloadezi de pe site-ul UKBA. Apoi daca vrei sa grabesti procesul, ala de la returnare letter of approval si formular si documente mai trimiti prin fax si o scrisoare in care-i rogi sa ti analizeze dosarul mai repede deoarece esti asteptata la munca cat mai curand.
  Asta e tot ce poti face tu.
  Problema insa e faptul ca, pe drum documentele vor fi intarziate de niste oameni de cele mai multe ori slab pregatiti in a sti ce au de facut pentru a rezolva prompt o problema si mai rau inca, dezinteresati de soarta ta in particular .Da, sunt in marea lor parte englezi si lucreaza la HR Dep. sau MR Team in trusturi. Ce poti face tu sa grabesti procesul.Suna la UKBA si afla daca WP1 si contractul tau au fost trimise deja si sunt acolo pentru analiza emiterii L of A. Daca nu e asa atunci doc tale sunt inca la spital, asteptand postasul sau plicul in care sa fie puse.Daca sunt pistoneaza-i zilnic cu telefoane politicoase pe cei de la UKBA. Apoi cand vei avea in sfarsit L of A trimite cat mai repede restul documentelor catre UKBA din nou si apoi iar pistoneaza-i sa ti elibereze Accesion Worker Cardul prompt ( 4 sapt in loc de normalul de 8 sau oficialul de 6 luni ).Nu uita si de fax.Trimite cate unul pe zi.Asa vor crede ca esti nebuna dar macar ti-l vor elibera mai repede.
  Succese. P.S. E ff greu sa-ti faci acte in Anglia din Romania.E greu sa ti le faci chiar si fiind aici.Asta pt. ca aici e societatea de la 9 la 5. Adica prog lor de lucru cu pauza de masa de la 12 la 13 de obicei.Ce nu intra in program ( documentele tale spre exemplu ) ramane pe maine…si tot asa…

 8. Multumesc mult pt raspuns Andrei M. Stiam ca asta este cursul evenimentelor dar nu stiam cam cat va dura. Deci din ce imi spui tu contractul meu e deja facut? Dar mie nu mi-au trimis nimic. Cum il pot trimite la ukba nesemnat de mine, sau de unde stiu ei cu ce data incepe daca legal eu nu pot lucra fara a avea wac? In fine, incerc sa nu imi mai bat capul.

 9. @Dremilia : CORECT – contractul tau ( adica appointment offer-ul ) nu ti-a fost trimis de catre trust deoarece ei nu stiu exact ce data sa puna pe el.Teoretic ar trebui sa fie data pe care ti-au propus-o pentru incepere , insa fiind vorba de o propunere de contract ca si FY2 CONDITIONATA DE AWC si PROBABIL CRB atunci ei nu l-au completat inca si cu data.Practic ei iti vor da contractul atunci cand ajungi in sfarsit in Anglia si incepi efectiv munca, pt ca te vor plati din acel moment si nu mai devreme. Dar daca vrei sa fii mai smechera, cere-le sa ti trimita prin posta o copie a contractului tau in baza caruia ei au aplicat pt „approval letter”. Motiveaza de ex. ca ti trebuie pt a-l lasa in Romania, la spitalul unde iti vei intrerupe contractul de munca.E fff bine sa ai o copie a contractului pt ca in felul asta nu -ti pot da „cu sutul” adica peste vreo luna doua asteptandu-te pe tine cu actele sa zica ca au gasit pe altul care are deja toate actele in regula si oferta ta de munca este retrasa. Pt ca tu atunci ii poti trage de maneca cu contractul pe care il ai. SUCCESE

 10. Buna,felicitari pentru site.Am si eu o intrebare, daca ma poti ajuta.Este clinical attachment-ul obligatoriu?Am inteles ca ar dura intre 6-8 sapt ,firmele de recrutare zic ca nu este obligatoriu dar dupa ce semnezi cu ei,exista riscul sa ti-l ceara si treb sa te descurci singur,cum a patit o doamna care scria pe site nu demult.E int-adevar o cheltuiala,dar se poate si fara el?Ca medic specialist ORl cu vechime de 2 ani,ce sanse am acolo si cu ce grad?multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile