Drumuri sparte sau anuala bătaie de joc de sine

Cum dă o pală de căldură primăvara, firmele de construcţii şi instalaţii îşi aduc aminte că există profituri de făcut, oameni de plătit, concurenţi de eliminat, şi-şi trimit reprezentanţii la slugile lor din primării în scopul de-a lua nişte lucrări în primire.

Mafioţii care contractează făcutul de găuri în drumuri bune pentru a se uita la o ţeavă, cablu etc. au de lucru pentru că au prieteni în primării. Pentru că nu sunt bani şi proiecte pentru lucrări mari, dar firma trebuie să meargă, oamenii trebuie plătiţi pentru că altfel se cară în UE, patronii trebuie să-şi facă Revu’ în Dubai.

Pe lângă ăştia, lucrările legitime ale regiilor, care nu pot lucra pe aceeaşi gaură, în acelaşi timp. Nu. În aprilie vine E.On şi sparge de-o ţeavă. Iunie, vine Apă/Canal şi sparge spărtura, schimbă o ţeavă. Iulie, E.On se întoarce, că le-a futut Canalul o ţeavă. Da, într-un capitalism sănătos statul trebuie să stea deoparte, primăria nu trebuie în niciun caz să se implice în coordonarea lucrărilor pe drumurile sale.

Şi astfel se ia unul dintre puţinele drumuri bine făcute, nou, abia are doi anişori, şi se sparge la el ca la sfârşitul lumii. Decupare asfalt trei pe trei. Gaură imensă. Bariere cu pungi fâlfâinde, ocolire, atenţie se lucrează. O cinzeacă la marginea drumului. „Animal sprijinit în lopată” – tablou estival. O săptămână de puţulit la gaura din pământ. Astupare. Turnare asfalt, cârpire drum. Cicatrice permanentă, a cărei scoarţă va cădea la iarnă, o dată cu gradientul de temperatură dintre generaţiile de asfalt, definitivându-se astfel Groapa Permanentă, marca drumului românesc, moartea automobilului. Mutat toată ingineria două sute de metri mai departe, pe sensul opus. Repetat.

La periferie, în centru, nu contează. Pe unde circulai ieri ca într-un vis frumos şi neverosimil, azi e stop, ocolire, prioritate faţă de sensul opus, sens unic, coadă, sudalme, praf, rafale de pick-hammer.

Şi aşa, cu nesimţirea caracteristică, ne batem joc de noi înşine, pe banii noştri, an de an, an după an.

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

2 comentarii la “Drumuri sparte sau anuala bătaie de joc de sine

  1. Nu fiti tristi maine va fi mai rau, asa ca mai bine bucurate de astazi.
    Te inteleg si eu sunt frustrat si nu inteleg, dece nu se fac lucrari bune si sse face alta lucrare de aceeasi bani numai este nevoie sa repari faci altceva dina ceeasi bani si orasul si tara se dezvolta

  2. „bucurăte”, „aceeaşi bani”, „aceeaşi bani” (a doua oară).
    „nu fiţi trişti (VOI, adică)…bucurăte de astăzi (TU, adică).
    „numai” sau „dece” sunt prea mici.

    De ce? De ce oare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile