Egocentrismul, ciuma mileniului

Nu vorbesc despre comuniunea universală a creaturilor diafane provenite toate din acelaşi miez şi împărtăşind aceeaşi atomi şi aşa mai departe, conform variilor teze vag demonstrabile. Vorbesc despre deconectarea aproape patologică a omului modern de la aspecte sociale care au nevoie de el şi de care el însuşi are nevoie, chiar fără s-o ştie.

Vorbesc despre monstruozităţile sociale generate de intensitatea culminantă a acestui egocentrism: toate noile tipare sociale bazate pe iluzia unicităţii/autenticităţii/originalităţii individuale. De aceea, de exemplu, copchilul emo e de râs şi plâns. De aceea, a căra după tine mereu ultimele gadget-uri, doar pentru a le pune pe masă ca semn al faptului că eşti distinct, e foarte aproape de ridicol. Iar noţiunea auto-laudativă de early adopter e mult prea contaminată de plinătatea de sine a celui singur în alienarea lui.

A-ţi afirma dreptatea, cu orice preţ, e marca unei singurătăţi extrem de triste, produs al unui egocentrism atroce, care, dealtfel, nu poate produce nimic care să nu fie păgubos la final. A fi astfel este, inerent, a vrea răul tuturor celorlalţi, pentru că nicăieri mai mult decât în natura originală, a fi de o parte înseamnă că eşti împotriva alteia. Iar cât timp eşti de partea ta, în toate lucrurile, în lucrurile acelea eşti împotriva celorlalţi. Imaginează-ţi acum acest efect la scara omenirii.

Evitând melodrama gemetelor mesianice din diverse concepţii care vor ca omul să trăiască în turme uniforme pe alte baze decât o face acum, recte să ne iubim cu toţii pasional şi nediscriminatoriu şi să ne sacrificăm unii pentru alţi, spun doar că, dacă n-am fi uitat că suntem mulţi şi puternici, pe cât suntem de diferiţi şi utili unii altora, la cel mai practic mod, am fi fost mult, mult mai departe şi nespus de mult mai fericiţi.

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile