Everything Is Illuminated (2005) review

Everything Is Illuminated movie poster

Dacă vezi Everything Is Illuminated fără să știi nimic despre el în prealabil, aproape că poți jura că-i aparține lui Kusturica. Aceeași continuitate surprinzătoare a lacrimilor de la râs la plâns, aceeași atenție la divinitatea din detaliul trivial, aceeași senzație de universal atemporal. Dar nu e Kusturica.

Un american (vegetarian) în căutarea originilor strămoșești în Ucraina, un cocalar ucrainean pe post de traducător (care oferă una dintre cele mai reușite stâlciri a limbii engleze din toate timpurile), un bunic șofer (orb…), „ajutat” de un câine („Officious Seeing-eye Bitch”) dement, un Trabant albastru, decoruri desprinse din Rai și tristețea infinită a unor vremuri criminale.

Coloana sonoră aduce de asemenea aminte de Kusturica, cu multiplele motive și prelucrări populare, majoritatea în acel stil fatal și tragic de care numai un suflet slavon e capabil. Gogol Bordello sunt prezenți cu două piese (inclusiv celebra Start Wearing Purple).

Everything Is Illuminated este un film excelent. Recomandarea este intensă. Vezi-l neapărat.

NB: subtitrarea este obligatorie, datorită pasajelor (savuroase) în rusă.

Officious Seeing-eye Bitch

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile