60 comentarii la “Grade profesionale în NHS

 1. Iti multumesc pentru informatie, nu prea mie frica de interviuri , … jeje am cam uitat sa scriu romaneste, …presupuneam ca exista aceasta posibilitate, si eram un pic curioasa.

 2. Buna!
  As dori daca se poate sa imi lamureasca cineva urmatoarele: ca proaspat absolvent, daca ma inscriu in F.P. si, presupunand ca urmez toate etapele de specializare prevazute de sistemul britanic, la o eventuala(!) intoarcere in tara, mi se va recunoaste specializarea? Adica, voi putea profesa in Romania fara probleme, ca si cum as fi terminat rezidentiatul aici?
  Multumesc!

 3. Poate doar daca esti in tot acest timp in pozitii de training.Altfel, ma indoiesc.Incearca sa intrebi la ministerul sanatatii/invatamantului din Ro.

 4. sunt medic primar dermatolog de 6 ani. la un targ de joburi de acum vreo 2 ani am lasat adresa si destul de des ma contacteaza cu oferte. nu sunt foarte convinsa, dar englezul de la agentia de recrutare m-a sunat si mi-a dat chiar un nr de telefon de la GMC. Inteleg ca as putea sa ma inscriu in registrul specialistilor si accepta oferte de consultant. inteleg ca sunt pe cel putin 6 luni. m-ar interesa cum sta treaba cu asigurarea de malpraxis. o faci tu? o face angajatorul? presupun ca e destul de costisitoare. din salariul de consultant, la o adica, ar putea sa traiasca o familie cu un copil de gradinita? n-as prea vrea sa dau vrabia din mana…..

 5. Faptul ca sistemele in cele doua tari sunt diferite , nu inseamna ca unii sunt mai buni ca altii. In Romania scoala este mult mai condensata, inca din cea primara.
  Nu inteleg 2 lucruri .
  1.Cu grad profesional se echivaleaza specialistul la GMC ?
  2. Experienta mea in doua specialitati si stagiatura totalizeaza 9 ani integral. Oare pot aplica pe consultant?
  3.Aplicatia pe consultant se face tot la GMC?

 6. @Dr.Andrei,psihiatru:

  Cele două lucruri pe care nu le înțelegi sunt de fapt 3, văd că :)

  1. consultant.

  2. dacă ești specialist în România, da.

  3. la GMC se face echivalarea specialității și ți se dă liber să practici ca și consultant.

  Nu există „aplicație pe consultant” la GMC, doar echivalarea specialității, astfel încât ești pus în Specialist Register și poți lucra ca și consultant. Dacă te ia cineva – aici e cheia. Niciun spital britanic n-o să te angajeze la nivel de consultant direct din aeroport, cu zero experiență în NHS. Echivalarea o fac pentru că îi obligă UE, dar nu sunt nici proști, nici naivi, știu cam cât putem și cât știm, și știu că specialistul de la noi nu e egal cu consultantul de la ei.

  Mă tem că unii sunt mai buni ca alții. Școala românească de medicină este, în multe privințe, o glumă comparativ cu cea britanică. Singurele lucruri mai bune decât la ei pe care le-am învățat la noi, cu care uneori le dau clasă, le-am învățat înafara sistemului educațional formal, „furând meserie” (cu destulă dificultate, aș zice). Nu trăi cu iluzia că faci față automat în Anglia cu ceea ce știi de acasă, nici măcar la nivel de registrar (nivelul de sub consultant, un fel de „tânăr” specialist la noi), cel mai probabil te ridici la nivel undeva între anii 2-5 (vezi tabel) la cerințele lor.

  Pe de altă parte, psihiatria e o chestiune mai aparte, așa că s-ar putea ca lucrurile să stea puțin altfel, nu știu.

  Success.

 7. Paracelsius ,

  Multumesc pentru raspuns.
  Uitasem sa precizez 7 ani de predare academica in neuropsihologie fundamentala, un manual scris , 7 ani de training in psihoterapie destinanalistica cu certificat , 2 lucrari publicare ISI in USA premiate cu premiul 1 in Olanda .Tocmai am trimis CV ul meu la Aboot (are 8 pagini si 45 de diplome 3 competente etc…)la dept de cercertare in neuropsihologie clinica si mi-au transmis ca la prima vizita in Romania vor sa ma cunoasca pentru ca rar au vazut asa ceva .

  Sincer, citind 20 de carti de neuropsihologie clinica ale Oxfordului am ramas cu impresia ca sunt buni dar mult prea desciptivi.

  Eu nu ii vad deloc geniali . Insa au Oxfordul are 20.000 titluri in domeniul meu academic neuropsihologic , specialitate care la noi nu exista .

  Sunt foarte curios de ce pot ei ….Discutand cu unii psihiatrii colegi de acolo am remarcat ca , cel putin in domeniul psihiatriei gena face doctorul . Iar ei stau cam prost cu „teoria mentalului coletiv”.
  Stiu ca cer pentru consultant 6 luni experienta in UK . Apoi sa ii vad….sincer.. nu dau benzodiazepine de frica dependentei, semn de incompetenta a mangemnetului adictiei, nu au simt transcultural . Mie mi se par cam varza la capitolele mele …Abia astept sa ii cunosc cand vin in 3 saptamani ,apoi iti spun impresia mea.

  Multumesc, Dr. Paracelsius.

 8. @Dr.Andrei ,specialist psihi…:

  Nimeni nu susține că sunt geniali. Benzodiazepine dau din belșug, te asigur, mă stupefiază câte dau în populația generală, probabil în patologia psihiatrică dozele sunt altele, însă. În puțina mea experiență de psihiatrie în UK, majoritatea medicilor pe care i-am cunoscut aparțineau „școlii chimice”, adică făceau o polipragmazie impresionantă, incluzând medicamentele pentru contracararea efectelor secundare. Managementul adicției există inclusiv în pacientura generală, bine pus la punct. Cât e de bun sau optim n-am capacitatea să judec. E mult mai bun ca în România, unde tratamentul delirium tremens este legatul de pat.

  Chiar dacă ești impresionant titrat, ai grijă la sistemul în sine, care s-ar putea să ceară lucruri cu care nu ești obișnuit. Dacă găsești un post de cercetare, asociat cu ceva activitate clinică supervizată, ar fi probabil ideal pentru situația ta – se vede că ai înclinații academice deosebite, și mă îndoiesc că „școala românească” își poate aroga meritele tale.

  Sunt curios să-ți citesc impresia, nu uita s-o împărtășești imparțial.

  Deși e trist că (încă) un medic atât de titrat părăsește țara, succes.

 9. salut! daca termin vara aceasta…ce sanse am sa incep in anglia? ma pot inscrie in FP2 direct? si dupa 2 ani de training intru pe sectia dorita nu? si urmeaza alti ani de specializare…adica cei 8? am inteles bine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile