Igiena mâinilor

Spălare pe mâini cu apă și săpun

Sezon de gastro-entero-colite infecțioase? Adică diaree, vărsături, febră, deshidratare și stat la pat?

Spălatul pe mâini cu apă și săpun este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a infecțiilor, atât în mediul spitalicesc, cât și în comunitate.

În fapt, probabil cea mai eficientă metodă, dacă le privim pe toate în mod izolat, chiar dacă este low tech, old fashion și ieftină, în epoca în care prețuim tehnologia și noutatea.

CDC oferă un ghid pentru igiena mâinilor în mediul comunitar (adică în viața de zi cu zi), adaptat mai jos:

Când ne spălăm pe mâini?

 • Înainte, în timpul și după prepararea mâncării
 • Înainte de masă
 • Înainte și după ce îngrijim un bolnav (de exemplu un copil cu diaree/vărsături)
 • Înainte și după ce tratăm o rană (julitură, tăietură etc.)
 • După folosirea toaletei
 • După ce schimbăm un scutec sau spălăm un copil care a folosit toaleta
 • După suflarea nasului, tuse (blocată cu mâna) sau strănut (idem)
 • După ce atingem un animal, mâncarea animalelor, dejecții sau alte resturi animale
 • După ce atingem gunoi

Cum ne spălăm pe mâini?

 • Udă mâinile bine, cu apă curgătoare curată, caldă sau rece, nu contează – săpunul funcționează în baza tensiunii de suprafață în apă, așadar efectul său depinde direct de apă, spălarea „uscată” (mult săpun, puțină apă) este mai puțin eficientă.
 • Săpunește bine frecând mâinile împreună cu săpunul. Asigură-te că acoperi dosul mâinilor, zona dintre degete și sub unghii.  În imagine, cu roșu, ariile cele mai neglijate în timpul spălării.Igiena mâinilor - arii scăpate
 • Freacă mâinile cel puțin 20 de secunde. Ca și cronometru, fredonează Happy Birthday în întregime, de două ori. Sau găsește orice alt mijloc.
 • Clătește mâinile bine, cu apă curgătoare, curată.
 • Usucă mâinile cu un prosop curat sau suflantă cu aer.

În lipsa apei curgătoare curate

Situația poate apare mai frecvent de cât s-ar crede, în oraș, în excursii etc.. Folosește soluții speciale cu minimum 60% alcool, dar atenție: acestea nu sunt superioare spălatului pe mâini și nu îl înlocuiesc, iar eficacitatea lor în situația mâinilor vizibil murdare este redusă.


Mi se poate reproșa că am abordat o temă mult prea trivială, lucruri firești, de bun simț etc.. Susțin contrariul. Foarte multă lume nu ține cont de aceste lucruri „de bun simț”, fie din comoditate, fie din ignoranță. Văd foarte mulți oameni care, franc spus, nu se spală pe mâini, menținând astfel intact lanțul transmiterii diverselor infecții, prin intermediul contactului inter-uman sau cu diverse obiecte.

Fără a cădea în extrema germofobiei (tema exagerată, patologică, nejustificată față de germeni în general), în contextul căreia spălatul pe mâini devine compulsiv, trebuie să ne amintim că igiena mâinilor salvează vieți, la propriu, în spitale și zonele dificile ale lumii, și că ne scutește de multe neplăceri în lumea civilizată.

Pentru că igiena riguroasă a mâinilor rămâne cel mai accesibil mijloc de a reduce răspândirea infecțiilor, cu precădere a celor cu transmitere orală.

Ghidul OMS pentru Igiena Mâinilor în Sistemul Sanitar conține informații exhaustive legate de acest subiect, pentru cei interesați.

(4,00 / 4 evaluări)
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile