Imunitatea de turmă – premisa refuzului vacinării

Imunitatea de turmă reprezintă un concept epidemiologic esențial, cu aplicabilitate directă în vaccinare (care nu este altceva decât imunizare controlată, indusă artificial):

Luxul de a refuza imunizarea e fezabil numai în contextul existenței imunității de turmă, care a făcut ca poliomielita, de exemplu, să reprezinte un concept total abstract pentru părintele modern. Este extrem de improbabil (și istoria a arătat-o deja) ca acest „drept de lux” să fie exercitat de vreun părinte în plină epidemie de poliomielită.

Într-un articol succint, dar foarte pertinent, doctorul Seth Berkley, CEO al GAVI Alliance, referindu-se printre altele la recenta epidemie de pojar din Țara Galilor, o spune foarte bine (traducere liberă, sublinierile îmi aparțin):

Într-adevăr, problema neîncrederii nu e legată de faptul că vaccinurile funcționează sau nu.

Din contră, părinții care refuză [vaccinarea copiilor lor] contează foarte mult pe asta [pe faptul că vaccinurile funcționează], bazându-se pe faptul că toți ceilalți oferă imunitatea de turmă pe care ei înșiși au respins-o foarte de bunăvoie.

Frumusețea unei societăți libere este că oamenii au dreptul de a gândi și acționa astfel.

Problema este, ce se întâmplă atunci când toată lumea face astfel?

Abia atunci teama de posibilitatea îndepărtată a dezvoltării de către copilul tău a unei reacții adverse la vaccin este înlocuită de riscul mult mai acut de a dezvolta o boală serioasă.

Atunci începem să vedem cozile [pentru vaccinare] formându-se.

Întotdeauna vor exista câțiva oameni care iau hotărârea conștientă și întrucâtva cinică de a juca la această loterie, bazându-se pe alții ca să le protejeze copilul.

În absența imunității de turmă (scenariu ipotetic), în cazul în care un nigerian* purtător al virusului poliomielitic debarcă pe unul dintre deja multele aeroporturi internaționale ale României (scenariu foarte actual în contextul globalizării), nimeni nu este protejat în fața potențialei epidemii. În prezența imunității de turmă (realitate, ca urmare a programului de vaccinare cu DTP), cei vaccinați au protecția intrinsecă, iar cei nevaccinați vor avea, măcar unii, protecția turmei prin stoparea agentului patogen înainte să ia contact cu cei neimunizați. Exact acest model epidemiologic îi face pe cei neavizați să afirme că vaccinul n-are rost, „uite că n-am făcut boala nici fără vaccin, deci vaccinul e inutil” – o teză pe care numai ignoranța o poate emite.

Efectele absenței imunității de tur pot avea proporții apocaliptice: întrebați-i pe de mult dispăruții azteci, a căror civilizație a dispărut, literalmente, în mare parte datorită susceptibilității la bolile Europei, în primul mare război biologic (involuntar) din istoria omenirii.


* „În 2003, lideri musulmani din nordul Nigeriei s-au opus vaccinărilor, susținând că pot cauza infertilitate. Nigeria  este una dintre cele patru țări din lume – împreună cu Pakistan, India și Afganistan – unde poliomielita este încă un risc sanitar major. […] În 2003 statul Kano din nordul Nigeriei a sprijinit liderii religioși musulmani în opoziția programului de imunizare, susținând că este un complot occidental pentru a face populația infertilă.” Polio in Nigeria ‘shows big increase’, BBC News

Groaznic de familiar

Imunitatea de turmă

(5,00 / 2 evaluări)
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile