Incompetenţa

Incompetenţa e principala racilă a României post-revoluţionare şi motivul capital al interminabilului eşec românesc.

De la gunoier la academician, incompetenţa hălăduie în voie, ca o fiară bezmetică, printre vrednicii reprezentanţi ai ceea ce ar fi putut fi un mare popor.

De ce plasez incompetența la locul de frunte al acestei triste pentalogii? Pentru că, după cum afirmam, o consider rădăcina tuturor relelor care fac România din ce în ce mai puţin respirabilă. Un individ competent în ceea ce face, profesional, realmente competent, nu doar „pe hârtie” sau „din gură”, este, indubitabil, un individ al valorilor, un teren fertil pentru grefarea multor altor valori, adică.

Un individ care şi-a însuşit o competenţă reală are în spate ani de muncă şi de educaţie – prin urmare ţine la mare rang atât munca, cât şi educaţia.

Românul incompetent, trecut prin şcoli precum gâsca prin H2O, pe bază de copiat şi mituit, pe baza incompetenţei şi nepăsării celor care l-au „educat”, este un instalator care n-are habar despre montatul ţevilor, un medic ce nu ştie nici anatomia marilor vase sanguine, un politician analfabet. El este, în ultimă instanţă, un individ pentru care munca şi educaţia au încetat să mai reprezinte valori.

Incompetenţa generează teamă

Teama generează agresivitate. Agresivitatea produce haos. Problemele rămân nerezolvate. Etern.

Poţi constata această înlănţuire de fiecare dată când un funcţionar, public sau din domeniul privat, se uită la tine, clientul, cu ură amestecată cu teamă, şi te ameţeşte cu vorbe pe care nici el nu le înţelege, şi te trimite în altă parte, şi te cheamă înapoi, şi te aburește şi secătuieşte până când nu mai vrei nimic: ei bine, ăla e momentul în care incompetentul cu care ai de-a face răsuflă uşurat – tocmai a eludat dezvăluirea (şi-aşa inutilă) incompetenţei sale crase.

Incompetenţa e mama tuturor celorlalte rele

Un individ incompetent e întotdeauna un individ din care nu au cum să iasă lucruri bune.

Un profesionist, un om competent, e un om înnobilat cu multe alte calităţi: răbdare, perseverenţă, viziune, bun-simţ, respect pentru competenţa altuia, compasiune pentru eşecul altuia, altruism, spirit comunitar. Toate astea sunt absente la cel lipsit de competenţă în domeniul lucrării sale.

Cea mai mare lovitură dată României vreodată a fost una sinucigaşă: abandonarea cultivării competenţei şi profesionalismului, în favoarea promovării pseudo-valorilor aleatorii, contextuale, de tipul şmecheriei, „descurcărismului”, „tupeismului”, apartenenţei de castă.

Din acel moment (şi până la răsturnarea lucrurilor), România va merge într-o singură direcţie: în jos. Iar ceea ce tocmai am afirmat are valoare de axiomă. Timpul o va demonstra, pentru cei care au imensa răbdare necesară.

Până una alta, România se scaldă în incompetenţă, la toate nivelurile. Iar trendul proliferării personalului incompetent n-a ajuns nici măcar la faza de platou statistic: este încă ascendent. În nu mai mult de câţiva ani, efectele vor friza neverosimilul.

Addendum: Am evitat să discut forma extremă şi difuză a incompetenţei: prostia. Deşi poate ar fi meritat. Însă, chiar dacă puternic reprezentată printre noi, în concentraţia cea mai pură şi stupefiantă, consider, totuşi, că e cazul să ne fac o concesie, de încurajare.

(5,00 / 7 evaluări)
Loading...

5 comentarii la “Incompetenţa

 1. asa e !!!
  e jale !!! De curind am avut probleme cu centrala termica,au venit pe rind 5sau6 incompetenti…ah
  Io nu stiu cum o firma ca JUNKERS -BOSCH lasa o gloata de incompetenti sa o reprezinte ?
  Pin la urma tot eu am descoperit ce avea,de pe net,avea…prea putina apa..banal,ea arata un cod ,iar codul asta insemna !!
  Normal ca cei 6 au cerut bani…desii nu faceau nimic!!
  Cei mai nesimtiti au fost cei de la care cu ani in urma am cumparat centrala ! Nici macar nu recunosteau ca am cumparat-o de la ei !!! iar eu nu gaseam actele…
  Acu le-am gasit .
  *NORMAL* ar fii sa ma duc acu la ei si sa le dau cu centrala-n cap !
  Ah…astfel de situatii gasesti la tot pasu,e ca un blestem,iar apogeul parca-l detin taximetristii!
  Sunt unii care fac taxi si nu stiu sa conduca !!!
  Tot bat odata unu ! (de obicei ma urc intr-un taxi ,cind consum alcool).
  Hihi..
  abea astept !!

 2. Pai ce om competent s-ar baga in politica sau administratie? Cine sta pe max 4000 de lei sa indure injuraturile lui Gidea sau Ciutacu zi de zi, cind poate cistiga dublu in privat, fara sa aiba presa pe urme 24/24?

  Iar cind apare cite o exceptie (vezi Funeriu, care sper ca suntem de acord ca nu poate fi numit incompetent, daca ne uitam la CV-0ul lui), apare imediat cite un libgau din presa si-i fabrica cite o poveste gen aia cu bacul neluat.

  Dar ce sa-i faci? Asta-i poporul. De aici pleaca incompetenta, de la votantul de rind. Sunt incredibile cazurile prezentate la TV de bucuresteni care nu stiu ca basescu e presedinte si nu primar, sau ca Iliescu nu mai e presedinte de 8 ani. si vorbim de bucuresteni, nu de taranu’ din cucuietii de deal. Si toti astia au drept de vot. Si voteaza cu cine da o tsuica sau un kil de ulei in plus. Asha ca ne meritam soarta. Si pina nu vom schimba mentalitatile, nu vom reusi sa diminuam incompetenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile