Introducere

Medic în Anglia

Se poate pleca acum, după aderarea forţată la UE (măcar atâta avantaj), în multe ţări. Printre ele, una dintre cele mai promiţătoare pentru medici este Anglia, mai corect United Kingdom. Am ales Anglia din cele mai simple motive: vorbesc cvasiperfect engleza, medicii sunt cu adevărat respectaţi şi bine remuneraţi în UK şi, poate în primul rând, m-a ales Anglia pe pe mine.

To whom it may concern

Această carte se adresează în special colegilor mei medici, dar şi celor care n-au nicio legătură cu profesia de medic şi/sau cu plecarea din ţară.

Pentru cei dintâi, dau un ghid complet al acestei evadări, atât de necesară din motive pe care numai noi, campionii unei mari dezamăgiri, le putem cunoaşte cu adevărat.

Pentru ceilalţi, ofer o mică incursiune în viaţa şi mintea unui medic tânăr, viitor fost român, spre meditaţie şi învăţare de minte şi, de ce nu, deplângere, inclusiv pentru cei rămaşi.

Tot ceea ce am scris aici apare dintr-o perspectivă eminamente personală, încărcată poate prea mult pe alocuri de subiectivism, aşa că luaţi-o ca atare, ca pe o poveste care poate va folosi, în vreun fel, câtorva.

Despre „de ce” am plecat, „de ce pleacă medicii din România” şi alte „de ce”-uri, cu altă ocazie, acesta e doar un îndreptar tehnic despre una dintre variantele de a ajunge din medic român medic în Anglia.

(5,00 / 5 evaluări)
Loading...

20 comentarii la “Introducere

 1. Eu sunt medic rezident (urologie),anul IV.As vrea sa te intreb dupa ce perioada si daca e posibil sa te angajezi ulterior (dupa postul de RMO) ca medic pe specialitatea pe care o ai (adica urolog,in cazul meu) si ce conditii trebuie indeplinite si de ce sa nu faci chiar asta de la inceput?multumesc.

 2. Termină-ţi specializarea. Apoi obţii full, respectiv specialist registration Urology la GMC, ceea ce, strict în acte, îţi permite să te angajezi inclusiv la nivelul suprem de consultant.
  Pe scurt şi ca răspuns: da, te poţi angaja.
  Nuanţele sunt însă cele problematice. Vorbeşti o engleză clinică atât de bună încât să-i coordonezi tu pe alţii din poziţia de specialist? Cunoşti aprofundat modul de a pune problema în sistemul medical britanic? Ai drept de muncă necondiţionat (altfel eşti la discreţia companiei care-ţi sponsorizează Accession Card-ul)? Ai suficientă experienţă clinică încât să faci faţă ca proaspăt specialist chiar şi în ţara ta?
  De aceea, a o lua mai uşor, de la RMO, e o idee bună: e uşor de mers în Anglia pe postul ăsta, vezi sistemul, vezi dacă eşti compatibil, pui nişte bani buni de-o parte, şi, după un an, ai varianta uşoară de a aplica pentru Registration Certificate (Blue Card), pe baza a 12 luni lucrate în UK.
  Acuma, tu ştii.
  Succes.
  PS: nu te grăbi. În UK, pe specialităţile chirurgicale cam toţi devin consultants abia pe la 40 de ani.

 3. Salut, multumesc de info de pe site. As avea o intrebare: daca cineva (sotul meu) are MD din Rominia si MS in Neuroscience din state, care ar fi posibilitatile de a obtine un post de clinical researcher in UK? Nu a facut rezidentiatul in Rominia, am plecat in state imediat dupa anul lui de practica. Mii de multumiri!

 4. Îşi ia GMC registration pe baza studiilor din România, şi foloseşte MS-ul ca punct forte la CV, atunci când aplică pentru job de clinical fellow (care cred că e echivalentul în UK; nu mă pricep foarte tare la posturile de cercetare clinică).
  Succes.

 5. Buna seara! Indraznesc sa va deranjez si eu cu o intrebare.

  Fratele meu, cetatean roman, a absolvit facultatea de medicina in Grecia. Din pacate acolo , conform sistemului, pentru a incepe specializarea trebuie sa astepte cativa ani buni. S-a hotarat asadar sa incerce in UK.

  Stiti cumva, are vreo sansa, sunt acceptati in spitale si absolventi de medicina din UE si daca da, sub se pozitie si care ar fi procedura. Desigur si doar cateva indicatii de unde am putea sa ne informam mai pe larg ne-ar fi de mare ajutor.

  Multumim frumos!!!

 6. @Iulia Ionescu: răspunsul e da. Procedura de înregistrare la GMC (fără de care nu există nicio altă formă de a practica medicina în UK) este cea pentru medicii din UE care au efectuat un internship (stagiatură), fie în UK, fie înafară. Informaţiile încep de aici.
  După înregistrare, va trebui să-şi caute un job, inclusiv ca RMO, dacă doreşte, sistemul nu oferă automat locuri de muncă, trebuie să le cauţi şi să aplici.
  Succes.

 7. Buna Parecelsus,multumim pentru toate informatiile postate,au fost ca o raza de lumina intrun intuneric total.
  Sunt student in anul IV …si m-am hotarat sa plec cand voi termina.
  Voi face un an rezidentiat in chirurgie generala si apoi pe viitor o supra specializare in microchirugie reparatori si chirurgie plastica.
  Deci dupa primul an de rezi,in care o sa-mi pun la punct dosarul,voi aplica pt un post de RMO conform sfaturilor.
  Intrebarea mea este, cum as putea sa imi continui rezidentgiatul in UK dupa 1 an de RMO?
  Stii vreo ceva?
  Multumesc pentru tot,mi-ai dat curaj si speranta intrun viitor mai bun.

 8. Multumesc, mi-a fost de folos tot ce ai scris, sper sa ajung si eu cat de curand in UK si dupa un timp sa pot sa imi ajut si eu colegii romani, asa cum faci tu!:)

 9. Salut!
  In primul rand multumesc pentru informatii!
  Sunt student la medicina generala in anul 6. Am citit toata cartea si am gasit informatii foarte utile, ideea de RMO suna foarte bine. Ceea ce as vrea sa intreb in schimb ar fi daca exista posibilitatea sa te specializezi in Marea Britanie, adica sa iti faci rezidentiatul acolo. Multumesc mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile