Introducere

Înainte de a începe să-mi revărs frustrarea în albia acestei lucrări, aveam în minte o trilogie. Care s-a transformat ulterior într-o tetralogie. Ca să devină acum pentalogie. Mă voi opri aici, ajunge. Pentru că s-a pierde mai mult decât s-ar câştiga, lungind lista.

Aşadar, pentalogia eşecului românesc:

  1. Incompetenţa
  2. Nesimţirea
  3. Laşitatea
  4. Răutatea
  5. Lăcomia

Niciuna dintre acestea nu este specifică românului sau României. Însă, reflectând, sunt sigur că m-am oprit asupra acelor caracteristici negative ale omului social care:

  1. predomină printre concetăţenii mei
  2. asigură eşecul societăţii româneşti
  3. garantează continuitatea şi caracterul definitiv ale acestui eşec

Cititorul poate fi în dezacord cu componenţa pentalogiei, cu prioritatea şi importanţa pe care o dau fiecărei trăsături, cu rolul fiecăreia în edificarea măreţului eşec românesc sau cu vehemenţa pe care o manifest în demersul critic. Este dreptul, ba chiar obligaţia sa.

Însă dezacordul cititorului cu ideea prezenţei până la saturaţie a acestor tare în societatea românească, reprezintă, cu certitudine, fie rea-voinţă, fie o naivitate specifică ierbivorelor, fie un cap oarecum gol.

Citeşte şi bucură-te, răul a fost sistematizat pe capitole. Ar trebui să fie mai uşor de combătut.

(5,00 / 1 evaluări)
Loading...

Un comentariu la “Introducere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile