Lăcomia

Deşi am lăsat-o pe ultimul loc, şi, într-adevăr, îi dau mai mică importanţă decât celor dinainte, lăcomia îşi merită locul în acest opis al disperării româneşti.

Lăcomia la români se situează între cauză şi efect, în sensul că e puţin din fiecare. Lăcomia e cauza multor rele din ţara asta şi e efectul multora dintre aceste rele.

Lăcomia stă la baza putregaiului din politică, administraţie şi economie, fiind cea care nu permite nesătulului să se dea naibii la o parte.

Nesfârşiţi ani de zile de supt de la ţâţa statului, într-un ocean de incompetenţă şi nesimţire, graţie laşităţii neamului, şi lacomul, de stat sau privat, nu se dă dus şi nu dă nimic înapoi, nimănui, niciodată. „Patronii” şi „corporaţiile” găsesc în România cel mai bun teren pentru lăcomia lor lipsită de limite.

Niciodată nu se ieftineşte nimic, decât cu forţa, arareori. Ţara asta e mai scumpă decât multe ţări de o mie de ori mai civilizate. Sunt scumpe toate, pentru ca „patronii” să frizeze neverosimilul prin dimensiunea averilor lor şi pentru că presiunea socială e întotdeauna nulă, în această ţară în care boicotul e ceva inimaginabil şi irealizabil.

Lăcomia românească e efectul prea îndelungului răstimp de neajunsuri, dar, mult mai mult decât atât, este efectul imensei prostii şi lipse de civilizaţie în care ne complacem.

Încurajată în toate mediile şi nişele sociale, lăcomia nu mai este tipică doar pentru parvenit. Profesorul universitar care nu se mai satură de bani (din atâtea locuri de şcolarizare cu plată care nu se justifică în nici un fel pe piaţa muncii, din şpăgi sau alte inginerii) nu e cu absolut nimic mai presus decât oricare dintre maneliştii greţoşi care câştigă bani grei, cântând despre bani grei.

Lăcomia n-are graniţe de clasă socială sau castă profesională, iar a fi „chitit pe bani” reprezintă noul mod de a fi a unei ţări întregi.

Evident, pe fondul unei atare aplecări, degenerarea românului continuă agale, printre ruinele a tot ceea ce ar putea însemna „bun-simţ”, „măsură”, „educaţie”.

(5,00 / 5 evaluări)
Loading...

Un comentariu la “Lăcomia

  1. …si cred ca agravata de sentimentul ca nu avem nici o alta garantie.nu exista transparenta,respect pentru lege la nivelul demnitarilor,adica la nivelul la care „se da tonul”caci ,nu-i asa,”pestele DE LA CAP se impute”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile