Legea atracției

The Secret

Secretul (franciza The Secret ) nu este un fenomen inofensiv. Ideea confecționată pur artificial, presupusa „lege a atracției”, care se află în centrul acestui fenomen, este una de-a dreptul periculoasă: promovează abandonarea efortului în a obține succesul în diverse arii (desigur, mai cu seamă materiale, că banul ne doare pe toți), cu toată îndoiala și angoasa inerentă acestuia, în favoarea unei atitudini pasive, dar a cărei încărcătură afectivă pozitivă ar activa, chipurile, mecanismele acestei „legi” inventate.

„Legea” atracției pur și simplu nu există în natură, univers, realitate sau cum vrem să-i spunem, nu mai mult decât „legea” găleții cu aur de la capătul curcubeului. Nu există absolut niciun fel de dovadă că acest fenomen există, în afară de cuvântului de onoare al unor indivizi pentru care onoarea nu înseamnă nimic în comparație cu interesul bănesc.

Această „lege” (notăm ghilimelele, pentru că termenul sugerează universalitate, consecvență, inevitabilitate și imuabilitate, ceea ce sub nicio formă nu caracterizează abureala atracției) este o construcție artificială, elaborată cu o atenție remarcabilă pentru a se mula exact pe așteptările și dorințele maselor ignorante – o construcție în sens invers, plecând de la ceea ce se cere, edificând cu calcul rece exact ceea ce satisface în mod superficial cererea respectivă.

Oameni ca Jack Canfield și Rhonda Byrne pot fi acuzați de multe, însă nu de prostie. Metodele lor sunt foarte bine documentate, foarte precise, bazate pe studiul și exploatarea multelor slăbiciuni ale psihicului uman, puncte vulnerabile pe care numai educația sistematică le poate elimina – de aceea nu prea vom găsi adepți ai „Secretului” în lumea academică, ci printre intelectele mediocre, necultivate, lăsate în paragina ignoranței.

Gândirea pozitivă face un singur lucru: te pune în forma mentală cea mai bună posibilă (chiar exagerând sau pur și simplu „mințindu-te” la modul productiv, ceea ce se vede clar în formule de genul „sunt cel mai bun, sunt deja campion”, care constituie forme studiate, acceptate, de pregătire psihologică a atleților trupului sau minții) pentru a desfășura o activitate oarecare, simplă sau complexă, imediată sau etalată pe un interval de timp mai lung. De pe această bază, repet: chiar exagerată sau de-a dreptul falsă, dar energizantă, motivantă, restul ține în totalitate de ceea ce ai achiziționat deja ca și cunoștințe, deprinderi practice, experiență. Atât și nimic mai mult!

Dacă nu ai aceste calități preexistente (obținute cu greu, fără excepție) cărora să le oferi platforma gândirii pozitive, poți zice, urla chiar, „sunt cel mai bun, voi avea succes, sunt deja campion” până-ți pușcă anevrismul – nu se va întâmpla absolut nimic. Niciun lucru, bun sau rău, nu va fi „atras” în viața ta, universul nu se va precipita să-ți satisfacă dorințele etc. –  toate astea sunt doar o manta de pseudo-rațiune care ascunde un lucru mult mai simplu: o mașinărie de făcut bani din credulitatea ignoranților.

Iată adevăratul „secret” (public): Rhonda Byrne a făcut vreo trei sute de milioane de dolari (adică $300.000.000) dintr-o abureală  complet inventată, în timp ce milioane de fraieri stau cu ochii închiși și simt cum sunt deja sănătoși și bogați (atenție, metoda reclamă „simț”, implicare emoțională, nu doar imaginație detașată – trebuie să te simți deja acolo, să simți că ai deja ceea ce-ți dorești), în timp ce sunt bolnavi și săraci. Iar Rhonda pune dolar pe dolar, leu pe leu, pesos pe pesos și face o avere fabuloasă, utilizând clasicul plan de business „câte puțin de la mulți”. Cine sunt mulți și au puțin? Fraierii. Și iată nișa comercială.

Dacă vrei neapărat o lege universală clară, atât de profundă încât este demonstrată încontinuu, în fiecare femtosecundă, de către realitatea însăși, și o percepem cu toții la fel cu percepem faptul că respirăm, iat-o: legea indiferenței universale.

Fă-ți un bine și aruncă The Secret la gunoi. Apoi apucă-te de muncă asiduă dacă vrei să-ți atingi țelurile și să-ți împlinești visele.

(5,00 / 1 evaluări)
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile