Liber

Îţi place să mănânci. Corecţie: eşti nevoit să mănânci, şi-ţi place mâncarea preparată termic. De înţeles, deteşti să nu vezi meciul la televizor de aburii din gură, pe timp de iarnă. Prin urmare, E.ON Gaz. Sau zi-i Electrica SA, dacă faci căldură din curent electric.

E.ON n-are concurenţă, decât, poate, la butelie. Electrica SA n-are concurenţă, decât, poate, la baterie. Adică alternativele sunt demne numai de zone calamitate, în ziua de azi. E.ON şi Electrica SA nu mai sunt de stat. E.ON nu mai e nici măcar românească, iar din componenţa Electrica SA am renunţat să mai înţeleg ceva. N-ar fi nimic, însă, neavând nici concurenţă, nici regulare solidă din partea statului, şnapanii ăştia fac exact ceea ce vor.

De la cursul valutar ales arbitrar şi la bunul plac al convenienţei firmei, pus pe factură, la reglarea oricăror erori de facturare sau plată exclusiv în favoarea firmei, până la la situaţii precum cea cu moşul care-a trecut pe lumânări, pentru că după ce i-a instalat compania un contor nou, a început să plătească sume aberante pentru că jaful cel de contor era defect. Reclamaţiile moşului au rămas fără de ecou. Cică, oricum, pentru o examinare metrologică (a contorului nou, defect, instalat de către firmă), clientul trebuie să plătească vreo 30 de euro.

Mai ţineţi minte monopolul mai lung de zece ani, pe telefonia fixă, deţinut de Romtelecom (la care e acţionar majoritar OTE, Grecia), menţinut exclusiv politic (adică mafiot), concurenţa având de mult trasă infrastructura fizică şi aşteptând ca proasta licenţele?

Aşadar şi pe scurt, E.ON sau Electrica îşi pot bate joc de tine oricând şi oricum, pentru că-ţi satisfac necesităţi vitale operând fără concurenţă, în timp ce protecţia ta e minimă. Aceste firme îşi privesc serviciile ca fiind „critice” numai atunci când întârzie plata. Dacă tu ai de stat în frig şi întuneric trei zile, din cauza lor, n-are nimic – pentru că n-ai ce altceva să alegi. Iar a nu avea de ales este o formă oribilă de constrângere.

Şi-acuma, hai să ne minţim frumos – repetă după mine: „sunt liber”.

I'm free

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile