Medic în NHS

Introducere

Datorită interesului manifestat pentru angajarea în sistemul de stat britanic a medicilor români, voi prezenta o serie de articole pe această temă, în speranţa de a clarifica anumite aspecte mai în detaliu şi de a răspunde unor întrebări care apar frecvent.

Avertisment

Articolele din această serie sunt bazate pe studiul şi experienţa personală. Nu pot garanta acurateţea absolută a informaţiei şi nici păstrarea ei în actualitate. Orice corecţii întemeiate sunt bine venite şi vor fi aplicate textului.

Ce înseamnă NHS?

NHS este acronimul pentru National Health Service, adică sistemul medical „de stat”, finanţat public, din UK. Este un sistem monumental, care angajează un total de peste 1,5 milioane de oameni, fiind cel mai mare angajator unic din Europa şi pe locul patru în lume, după armata chineză, Wal-Mart şi căile ferate indiene.

Practic, sistemul este împărţit în trusturi (NHS trusts) independente, cu distribuţie regională, care coordonează asistenţa medicală primară (Primary Care Trusts, PCTs), respectiv practica medicilor de familie (General Practitioners, GPs), precum şi un număr variabil de spitale.

Organismul guvernamental responabil de NHS este Department of Health (echivalentul „Ministerului Sănătăţii”). În plus, există o serie de organisme non-guvernamentale, „independente”, dar finanţate de stat, care participă la reglementarea NHS, cum este NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence).

Sub aspect educaţional, organismele responabile sunt aşa zisele deaneries (nu pot traduce decât prin „decanate”) ataşate universităţilor, care dispun de posturile de training în medicină şi de tot ceea ce înseamnă educaţie medicală profesională, în general.

Certificarea şi evaluarea profesională a medicilor care lucrează în NHS este făcută de către General Medical Council (GMC).

Constatăm aşadar că NHS este un sistem extraordinar de complex, însă, cu toate criticile din ultima vreme, funcţional şi probabil unul dintre cele mai bune din lume.

Cum ajungi medic în NHS?

Pentru a lucra în sistemul de stat este nevoie să parcurgi etapele de training, conform noului sistem MMC (Modernising Medical Careers) introdus în 2005 printre altele pentru a răspunde directivei EU de a introduce săptămâna de lucru de maximum 48 ore.

Medicii străini au posibilitatea de a lucra în NHS la un nivel corespunzător pregătirii lor recunoscute de către GMC, în aceeaşi ierarhie ca şi medicii din sistem, fără a fi neapărat încadraţi în training.

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

9 comentarii la “Medic în NHS

 1. buna!felicitari pentru initiativa! sunt medic rezident in ultimul an in specialitatea anatomie patologica, in octombrie imi voi da examenul de specilitate…in aceste conditii si binenteles daca ai cunostinte despre acest domeniu, care ar fi pasii de urmat pentru a intra in sistemul din anglia. multumesc anticipat

 2. Salut Paracelsius.Nu stiu daca ai primit intrebarile mele,asa ca iti scriu din nou.
  Am terminat rezidentiatul pe Medicina de Familie si sunt specialist de anul trecut.Ma intereseaza o noua specializare pe Medicina Interna.Am auzit ca Anglia cauta si rezidenti.Nu stiu cum se poate intra ca rezident ca mi se pare cam complicat.
  Rezident inseamna training? Ca rezident stai pe langa un medic ca aici si colaborezi cu el? Daca nu te descurci la ceva te trataeaza de genul” Asta sau atata stii? Daca asta stii, ne pare rau.Si risti sa primesti suturi plecand cu coada intre picioare?
  Apoi trebuie sa ai experienta f multa ? Eu stiu multe lucruri ( mai putin ecografii ).Ca la noi se stie cum se ‘ desfasoara rezidentiatul’, ca multe lucruri pe care ei la fac noi nu le facem ca medici
  Ca ma intereseaza un nou rezidentiat in care sa invat ceva, si sa fiu tratat cu respect nu ca majoritatea de aici , ca f putini sunt care sa se gandeasca si la tine ca rezident.
  Desigur ca daca e sa plec, plec printr-o agentie serioasa.Am fost la interviuriule din martie.Ma intreb daca am facut o greseala, sau am sa mai fac daca le zic direct ( bine pe ton diplomat ) ce ma intereseaza.Ca un coleg care a plecat acolo mi-a zis ca mai bine sa zic direct ce doresc, iar altcineva ca nu trebuia sa zic asa pentru ca daca aud chestia asta vor zice: ne pare rau, angajam doar specialisti cu experienta.De ex Germanaia angajeaza si proaspat absolventi de facultate.
  Ai zis,daca nu inteleg eu bine ca trainers sunt mai slab platiti.Adica la intretinere trebuie sa ‘strangi din dinti’ gen e cam frig dar trebuie sa pun ceva gros pe mine ca aici, ca nu mai am cu ce plati ? Sau sa iti permiti un spectacol,un concediu, etc.
  Tu de cati ani esti acolo?
  Cu engleza stau bine.
  Astept raspunsul tau.Cu multumiri Ion.

 3. Buna Paracelsus, te rog frumos ajuta-ma si pe mine . Sint din Republica Moldova am absolvit universitatea de medicina si famacie din Moldova, faculatatea stomatologie,dar din pacate noi primim licenta doar dupa ce finisam rezidentura , vreau sa depun actele pentru a face rezidentura in UK .
  – cineva mi-a spus ca e gratis rezidentura , dar eu tot intru pe net la diferite universitati unde imi afiseaza pretul , Esti la curent e gratis ,sau nu rezidentura?
  -care e procedura cu rezidentura?
  -daca totusi o fac la ei am sanse la un serviciu in acest domeniu?
  p.s dispunde cetatenie romana.
  merci anticipat

 4. Ca medic în training (rezidențiat, să-i zicem), ești salariat, nu știu la ce te uiți astfel încât vezi prețuri. Pentru a accede la training, e nevoie de interviuri pentru a fi primit de o „deanery” (instituție regională de învățământ) în unul dintre spitalele sale. De obicei procesul este dificil, concurența mare. Evident, trebuie să stăpânești foarte bine engleza. Există costuri, pentru deplasări, cazare, taxe etc.. Nu știu care e procesul pentru stomatologie, dacă e diferit.

  În concluzie, în „rezidențiat” ești plătit ca salariat, tu nu plătești nimic, dar e foarte dificil să ajungi „rezident” ca medic străin. Trebuie să fii foarte bun profesional și să vorbești engleză foarte bine.

 5. @Corinush
  Absolvenții de stomatologie cu diplomă din România nu au nevoie să facă rezidențiat. Pot lucra ca dentist plin – General Dental Practitioner.
  Dacă ai terminat stomatologia în Republica Moldova, chiar dacă ai cetățenie română, nu poți lucra automat în Marea Britanie. Ar trebui să contactezi General Dental Council și să întrebi despre Overseas Registration Exam. Citește pe site-ul lor mai multe. Ai detalii aici:
  http://www.gdc-uk.org/Dentalprofessionals/ORE/Pages/default.aspx
  După ce ai susținut acest examen va trebui să faci un an sau doi de stagiatură – Dental Vocational Training.
  Am cunoscut cazuri de dentiști din India care lucreaza în UK cu Provisional Registration la General Dental Council și se pregătesc pentru ORE în timp ce lucrează. Poate că asta e o soluție.
  Ai grijă, cred că ai înțeles niste lucruri greșit. Citește cu mare atenție. Taxele de examen sînt mari și examenul nu e ușor.

 6. Te rog sa ma sfatuiesti de unde sa incep ca sa pot lucra in Anglia ca psihiatru. Am lucrat numai in Romania asa ca experienta mea e limitata. Multumesc!

 7. [email protected]
  Salut tuturor!
  SI merci, Paracelsus!
  Vad ca nu s-a intrat demult pe acest topic , asa ca nu stiu daca imi poate raspunde cineva: ca specialist GP cu certificat european,crezi, Paracelsus , ca pot tenta sa lucrez in NHS sau GP locum?
  N-as PUTEA SPUNE CA ENGLEZA MEA E MIROBOLANTA IAR DE PUNCTII ARTERIALE SAU ABORD CENTRAL SAUPUNCTII LOMBARE nici nu poate fi vorba.
  Stiu ca asta iti poate trezi dispret,Paracelsus,pentru ca,nu stiu cum,tu ai reusit sa fii si un bun specialist, si un bun vorbitor de limba engleza, si un tip cult in general.
  Eu am 52 de ani,am muncit toata viata,ca noi toti de altfel, dar atrebuit sa ies din Romania(lucrez in Franta de 2 ani ca GP) ca sa_mi dau seama cat de slab pregatiti suntem noi -unii,nu vreau sa vorbesc in numele altora si , in nici un caz, nu vreau sa jignesc!-.
  Nu stiu cum sa recuperez timpul pierdut , dar trebuie sa reusesc, pentru ca fiul meu de 15 ani este total scarbit de…TOT? sI ISI DORESTE SA STUDIEZE ,de anul acesta,ACOLO.
  Multumesc!!!

 8. sunt chirurg, am 60 de ani, am incercat locum un post in UK dar dupa 2 sapt. am renuntat; trebuie sa incepi ca SHO si dupa mai multe luni poti trece specialist; nimeni nu te ajuta sa inveti sistemul lor si considera ca tu vii pregatit acolo ( desi sunt anuntati ca e prima experienta in UK)
  as intreba unde si cum iti faci apprenticeshipul ca sa poti ulterior inainta spre specialist ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile