Minţirea nebunească

Are loc de fiecare dată când unui individ ordinar i se bagă pe gât lucruri pe care, fără nicio îndoială, nu le poate duce, iar apogeul acestei tactici e concretizat în practicile pur şi simplu demente ale băncilor, privitor la credite. Băncile (şi restul organismelor similare) ştiu clar că Icsulescu e insolvabil, că nu-şi va putea plăti datoria fără a suferi pierderi inacceptabile într-o societate căreia i-ar păsa de ce se alege din membrii ei.

Ştiu exact că prostirea lui Icsulescu întru a se îndatora reprezintă un fel extrem de crud de a profita de el şi ştiu că beneficiile „clientului” sunt iluzorii. Mai ştiu şi care sunt mecanismele de care trebuie făcut uz pentru a fraieri prostul. Speranţa în mai bine, frica de sărăcie (şi reculul ei, lăcomia) etc..

Americanii aveau la un moment dat credite pentru imigranţi ilegali! Madness. Şi acest stil de a minţi, nebuneşte, incredibil, fabulos e ubicuitar. Industria cosmetică sau cea a modei vestimentare te minte făţiş, operând la orgoliul tău şi teama de umilinţă, la nevoia ta de a fi acceptat, că poţi fi mai frumos decât e clar că n-ai cum să fii. Alţii se jură că dacă nu posezi ultimul răcnet tehnologic nu reprezinţi nimic . N-ar fi mare lucru, iluzia e marfă bună.

Însă minţirea e nebunească şi, precum o doză de tranchilizant, stupefiază victima până la a nu mai avea nicio şansă. Din nou, de ce să nu acceptăm că victima e de vină? Că speranţele şi angoasele lui Icsulescu sunt de vină? Că scrisul mic, lipsa lui de educaţie, minciuna în care e târât sunt în regulă şi normale? Ha, ce prost eşti. „Ţi-am luat banii.”

Cunosc un Icsulescu lipsit de educaţie şi şcoală, un amărât cu trei copii, trăgând după el toate tarele sărăciei, vieţuind literalmente de pe o zi pe alta, în termeni de nevoi primordiale. Un sărman prost. Pe care Altex l-a lămurit că-şi poate lua televizor şi CD player în rate, doar cu buletinul! Cum ziceam, apăsând pedalele care trebuie – prost cum e, Icsulescu e om, un om cu toate defectele omului, iar educaţia e absentă, deci n-are cine să le inhibe. A ajuns rău, adică şi mai rău, propriu-zis copiii lui fac foamea exact ca-n Africa. El e de vină. Iar Altex şi agentul de creditare reprezintă corporaţia corectă, justă, dătătoare de speranţă.

Hai să ne amăgim în continuare, înfofoliţi în inteligenţa noastră perversă, capabilă să scuze orice răutate, şi să ne bucurăm că există alţii mai proşti ca noi. Iar la final, nu-i aşa, noi, stratul „inteligent” al omenirii, de ce să nu ne apucăm să ţipăm isteric la Icsulescu şi să-l blamăm cu maximă rigoare pentru situaţia în care ne-a adus, porcul naibii de împuţit prost ce este el!

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

Un comentariu la “Minţirea nebunească

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile