Mișcarea anti-vaccinare

Mișcarea americană anti-vaccinare a luat naștere, practic, în 1982, cu documentarul DPT: Vaccination Roulette, un documentar creat expres pentru a fi dramatic, în ideea creșterii audienței, de către o jurnalistă veterană, experimentată în metodele de manipulare a publicului. „Documentarul” este tendențios, prezentând informație complet falsă (în mod voit, deși s-ar fi putut verifica sursele științifice), a reușit să inițieze întreaga mișcare anti-vaccinală în America modernă, contribuind, în timp, la re-apariția unor epidemii clasice, cu complicațiile și decesele aferente.

Lea Thompson
Lea Thompson

Lea Thompson și nenumărați alți jurnaliști iresponsabili au făcut uz de platforme media deosebit de puternice pentru a disemina informație greșită, prezentată tendențios, nu ca parte a unei conspirații, ci pur și simplu ca mijloc facil de a produce atenție (ceea ce în media se traduce în bani).

La fel procedează personalități media ca Oprah Winfrey și Mehmet Oz (Dr Oz, care e și medic, pe deasupra), fără a suferi niciodată nicio consecință pentru prostirea (la propriu) a zeci de milioane de oameni, pe care ar fi avut șansa să-i îndrepte spre surse științifice de autoritate. Pentru profit personal. Însă publicul îi vede ca pe „câinii de pază” ai societății.

Unde e celebra accountability (răspundere) în aceste cazuri? Jurnaliști beneficiază de o dispensă absurdă în materie de popularizare de informație științifică profund eronată, pe care n-o merită câtuși de puțin.

Și fac uriaș de mult rău astfel.

(5,00 / 2 evaluări)
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile