Monitor Audio Bronze BX2 review

Durata lecturii ~ 4 minute

Monitor Audio Bronze BX2

Bronze este gama entry-level de la Monitor Audio, o companie britanică care produce boxe hi-fi de aproape 40 de ani. Brand-ul este unul „exotic” pentru cei obişnuiţi cu firmele din gama consumer (Phillips, Sony etc.) şi se află la un nivel de calitate superior, în liga KEF, Dynaudio, JBL etc. – acustică pentru audiofili.

Monitor Audio Bronze BX2 este o boxă „de raft” de 100W şi 8ohm, 2 căi, 90db – o pereche fiind (arhi)suficientă ca putere pentru o încăpere de dimensiuni generoase. Cu un răspuns în frecvenţă de 42Hz – 30kHz nu poate fi utilizată, evident, ca monitor de studio, însă acoperă tot spectrul necesar pentru o audiţie excepţională.

Construcţie, estetică

Construcţia e de mare calitate, de apreciat în special fixarea difuzorului de joase într-un singur şurub central la peretele posterior, ceea ce reduce vibraţia peretelui anterior al cabinetului şi permite o separaţie mai bună a basului de restul frecvenţelor (care duce la sunetul „încărcat”, „înecat” în bas al multor boxe consumer). Estetic arată atât de bine, încât nu-ţi vine să pui grila pe ele.

Calitatea sunetului

Cel mai important lucru, până la urmă. Reamintesc că o boxă (sau cască) are nevoie de un timp de funcţionare (adesea lung) pentru a-şi face „rodajul” (run-in), până ajunge la sunetul şi „culoarea” definitive şi definitorii.

Am conectat boxele la un receiver Sony STR-DE495, care primeşte semnal din placa de sunet externă Edirol UA-25EX, prin cablu digital optic (Toslink), legată la calculator. Ascult, pe cât posibil, în format FLAC, cu MediaMonkey.

Cheia (la orice echipament hi-fi, după cum sună şi numele) este fidelitatea. Înaltă. Orice difuzor de doi lei poate suna tare. Nu orice difuzor/boxă poate reproduce fidel sunetul pe care inginerul de sunet din studio a intenţionat să-l auzi. BX2 mi se pare foarte, foarte aproape de acest deziderat. Separaţia frecvenţelor este excelentă. Basul nu îneacă restul, mai ales mediile, pe care le lasă să se manifeste plenar – şi sunt nişte medii deosebite, calde chiar înainte de un run-in complet, clare şi „prezente”. Legat de bas, e unul dintre cele mai de calitate pe care le-am auzit. Cu basul şi volumul la maximum din amplificator n-am reuşit să produc distorsiune în difuzor sau vibraţie incontrolabilă în cabinet. Joasele din Crystal Method – PHD se aud impecabil (n-am testat DnB pentru că n-am şi nu mă interesează, însă nu cred că ar exista probleme). Înaltele sunt foarte bine redate şi controlate, fără exagerări.

Dacă nu faci praf semnalul înainte de intrare (în special cu groaznicul smiley face pe egalizator – başi şi înalte la maximum, medii la zero sau negativ [cutremurare]), poţi efectiv asculta o piesă de zece ori, concentrat de fiecare dată (şi auzind exact) pe fiecare instrument în parte. Asta se numeşte „fidelitate”.

Röyksopp – So Easy conţine un pop ritmic (ca de disc de vinil), foarte slab, la limita audibilului. Dacă nu-l auzi sau nu-l poţi separa de restul sau îl auzi ca pe altceva, echipamentul tău nu e destul de fidel. Pe BX2 se aude clar şi separat. „Dezavantajul” fidelităţii e că toate artefactele din mp3 se aud bine şi enervant (formatul de compresie audio contează).

Boxele sunt destul de sensibile ca să simţi diferenţa în dynamic range la activarea compresorului din amplificator (pe care nu-l activez niciodată, însă).

Probleme

Aparent, Bronze BX2 sunt pretenţioase relativ la amplificator. Nu mă pot pronunţa prea în detaliu. Le folosesc cu un receiver Sony de 65W, care le „conduce” bine, dar se simte că n-are destulă putere pentru ele. Sună foarte bine şi aşa, concluzionez că ar suna şi mai bine pe un Marantz sau NAD.

Concluzie

Monitor Audio Bronze BX2, deşi din gama entry-level, sună mai bine decât boxe mid-range şi high-end din categoria consumer, cel puţin dintre cele pe care le-am auzit eu, chiar în condiţii suboptimale. Boxele „duc” fără probleme genurile de muzică agresive (de la metal la electronica), cu o definiţie şi separaţie superbe. Sună prost numai dacă semnalul de intrare sună prost: mix/master mitocănesc, compresie lossy slabă.

Având în vedere redarea excelentă a spectrului pentru medii, Monitor Audio Bronze BX2 sunt perfecte şi pentru genuri muzicale subtile, clasică, jazz, blues, ambient, electronica. Vocile sunt foarte bine redate şi prezente. Un amator de DnB, dub etc. aproape în exclusivitate nu le va valorifica la potenţialul lor, aşadar poate da jumătate din bani pe boxe care sună… tare.

Toate acestea au făcut What HiFi? să recomande Monitor Audio Bronze BX2 ca produsul anului la categoria boxe stereo între 150 şi 300 de lire sterline. În România se găsesc la AV Store (în trei culori), pe care-i felicit pentru serviciul excelent, boxele au ajuns în provincie de pe o zi la alta, după comandă online. Preţul este echivalentul celui din vest.

(3,63 / 8 evaluări)
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile