MusicBee – cel mai bun audio player/manager pentru Windows

Durata lecturii ~ 5 minute

MusicBee Logo

E oficial. După o testare asiduă, sunt în măsură să proclam noul câștigător al titlului de cel mai bun player/organizator (pardon, „manager”) gratuit pentru Windows: MusicBee.

Am ajuns la această decizie din poziția de utilizator fidel al Media Monkey, la rândul său un media player al cărui punct forte sunt capabilitățile organizatorice, ceea ce devine extrem de important în cazul colecțiilor muzicale gigantice (adică de sute de gigaocteți, literalmente).

MusicBee în varianta curentă completează lipsurile majore ale Media Monkey, în timp ce oferă capabilități organizatorice similare.

Interfață

Interfața e foarte ușor de particularizat, suportă skins și vine cu câteva lucruri aparent mici dar extrem de utile, cum sunt posibilitatea utilizării unui waveform pe post de bară de progres – o formă vizuală de a identifica rapid secțiunile piesei.

MusicBee Interface
Interfața MusicBee, aici cu skin-ul elegant „Asylum White” și câteva setări particulare, cum ar fi un waveform în loc de bara de progres.

Un plus imens în materie de interfață este dat de „modul cinema” („theater mode”) care poate fi invocat folosind meniul sau combinația Alt+T.

MusicBee Theater Mode
Lansarea Theater Mode din meniu.

O dată ajuns în modul cinema, un dublu click pe o zonă neutră a ecranului face să dispară toate elementele de fereastră, iar tot ecranul este acum ocupat de o interfață aerisită, arătoasă și perfectă pentru simpla savurare a muzicii, mai ales dacă folosim un ecran extern mare, cum ar fi un televizor LCD.

MusicBee vine cu câteva „moduri cinema” preinstalate, iar altele pot fi descărcate și instalate ulterior.

MusicBee Theater Mode
MusicBee într-un „mod cinema” particularizat, care permite savurarea versurilor și a imaginilor relevante, într-un slide-show, de asemenea. Superb.

Opțiunile de interfață sunt prodigioase, aproape nelimitate, atât de multe, încât pot intimida un utilizator nou. Însă interfața este oricum excelentă, fără nicio intervenție, iar suportul pentru skins este excelent.

Funcționalitate

Dincolo de aspect, funcționalitatea este, desigur, esențială. MusicBee oferă toate funcțiile clasice ale unui media player/organizer. Poate indexa fără probleme fișiere de pe hard-disk-uri externe și chiar de pe share-uri din rețeaua locală (de exemplu, poate indexa muzica de pe un hard-disk extern legat la rețea).

Librăria muzicală este organizată clasic, după parametri din tag-urile pieselor, dar adevărata putere organizatorică a MusicBee o constituie căutarea. Care însă funcționează optim dacă piesele au tag-uri ID3 valide, ceea ce adesea nu este cazul. De aceea, pentru a forța căutarea în numele de director/fișier, bifarea câmpului „URL” este obligatorie – din păcate opțiunea nu este selectată din fabrică, iar primele căutări, fără ea, pot fi frustrante pentru posesorii unei colecții cu multe piese fără tag-uri.

MusicBee Search URL
Opțiunea „URL” pentru căutare nu este bifată „din fabrică” și este necesară pentru a căuta cu succes în colecții care conțin multe fișiere fără tag-uri corespunzătoare, când singurul mod de a le găsi este căutarea în numele fișierului.

Tot la capitolul organizare, MusicBee oferă funcții avansate de editare a tag-urilor ID3, inclusiv de descărcare automată de pe internet a copertei de album și fotografiilor relevante.

Funcționalitatea de audio player și organizator al colecției muzicale este doar vârful aisbergului, MusicBee suportă abonamente la podcasts și alte servicii online, sincronizare cu dispozitive mobile, CD ripping, precum și alte funcții care depășesc sfera redării și organizării pieselor de pe calculatorul personal.

Capabilități și calitate audio

De multe ori discuția despre calitatea audio a diverselor player-e software este una inutilă sau chiar absurdă. În domeniul digital, ceva ori merge, ori nu merge. Însă există, totuși, o chestiune validă în acest subiect: bit perfect playback. Adică, pe scurt, trimiterea informației din sursa digitală direct în DAC-ul plăcii audio fără nicio manipulare, bit la bit („bit perfect”).

Iar driverele audio „normale” ale Windows, inclusiv DirectSound (parte din DirectX) nu garantează acest tip de redare, adică pot altera materialul digital înainte de a-l trimite subsistemului audio.

Numai driverele WASAPI (native în versiunile mai noi de Windows) sau ASIO (tipic găsite doar la plăcile de sunet dedicate) sunt potrivite pentru o redare bit la bit. MusicBee le suportă pe ambele și este singurul player/organizer pe care l-am găsit până acum care le oferă cu o serie de opțiuni și în mod stabil. Media Monkey este capabil de folosirea WASAPI, dar cu probleme de stabilitate.

Această capabilitate în sine este inestimabilă. Ideal, am folosi ASIO. Pe locul doi ar fi WASAPI, prezent nativ în Windows, dar care în „exclusive mode” nu mai permite rularea altor surse audio (e.g. filme pe Youtube) în timp ce MusicBee este deschis.

MusicBee Sound Settings
Posibilitatea de a selecta drivere și setări avansate pentru redarea audio și un egalizator grafic cu 15 benzi, alături de câteva module DSP de bază fac din MusicBee o opțiune excelentă pentru utilizatorul cu echipament și pretenții.

În concluzie, oferind acces stabil la drivere audio avansate, MediaBee face și acel pas în plus spre a oferi o experiență audio de calitate. Acesta este unul dintre punctele sale forte.

Stabilitate

N-am înregistrat nicio problemă de stabilitate, căderi sau blocaje ale sistemului. Programul se mișcă sprinten, atât ca și interfață, cât și în căutarea în librăria muzicală. Consumul de memorie nu e minuscul, însă nu trece de moderat (100-150 MB per sesiune).

Ergonomie

Deși majoritatea activităților pot fi realizate direct și ușor, există câteva puncte în care lucrurile pot părea neclare sau chiar contra-intuitive unui utilizator nou. Opțiunile sunt vaste, ceea ce este prețul plătit pentru posibilitatea particularizării intensive a programului.

Concluzie

Pentru cei care sătui de interfața antică a Winamp (ca și concept, nu neapărat ca aspect), de limitele Windows Media Player, de dificultățile Foobar2000 sau de problemele nerezolvate ale Media Monkey, MusicBee apare nu doar ca o alternativă, ci ca soluția cea mai bună, nu numai dintre cele gratuite: JRiver m-a lăsat rece, iar pe JPlay nu dau 99 de euro, mai ales că e prea de tot – cam mult cork sniffing acolo – și aproape sigur nu are capabilitățile organizatorice ale MusicBee.

MusicBee continuă să fie dezvoltat activ, ceea ce e un punct în plus, și a parcurs un drum lung de când l-am încercat prima dată (și am rămas la Media Monkey).

Deși necesită o perioadă de adaptare, MusicBee merită și îl recomand cu căldură.

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

3 comentarii la “MusicBee – cel mai bun audio player/manager pentru Windows

  1. Nu cred. Cel puțin eu n-am găsit o asemenea opțiune. S-ar putea să fie!

   Dar există o variantă excelentă de a controla de la distanță player-ul de pe calculator: MusicBee Remote. Un calculator cu MusicBee este un media player.

   Instalezi plugin-ul pentru MusicBee pe calculator, respectiv aplicația MusicBee remote pe un telefon cu Android, astfel încât poți sta la distanță și să folosești telefonul ca și „telecomandă” pentru MusicBee (play control, căutare, versuri etc.), controlând din bucătărie muzica de pe calculatorul din birou.

   Evident, telefonul și calculatorul trebuie să fie în aceeași rețea wireless.

   Poate ar fi trebuit să adaug această facilitate avansată în review.

 1. Am fost si eu entuziasmat la inceput…dar i-am gasit un bug. Tastele multimedia nu sunt globale (pt tastaturi MS & Logitech). Ei spun ca e de la driverul de tastatura, dar este primul soft la care patesc asta. Am pus plugin-ul alternativ de la ei, dar tot nu functioneaza. In rest, este PERFECT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile