Nesimţirea

A doua trăsătură definitorie şi explicativă pentru lamentabilul eşec românesc, aşa cum îmi permit eu să văd lucrurile (şi le văd clar ca lumina zilei), este nesimţirea.

Nu mica impoliteţe sau micile neatenţii nesupuse etichetei, nu uşoarele derapaje de la o conduită măcar în mare umană. Nu.

Vorbesc despre nesimţirea cea mare, aia crasă, nesimţirea care rânjeşte cu gura ei puturoasă la fiecare colţ de stradă sau adunare publică, nesimţirea aceea lipsită până şi de puritatea animalică, acea nesimţire omenească de care şi unui animal i-ar fi ruşine.

Aproape de fiecare dată când am neplăcerea de a interacţiona cu majoritatea semenilor mei, nesimţirea este de faţă, prezentă, pe post de moderator. Această trăsătură, pe lângă semnificaţia de abandon al oricărei forme elementare de politeţe în regulile comunicării interumane, capătă valenţele unei ciudate forme de anestezie.

Altfel spus, nesimţirea, la noi, îşi merită sensul etimologic. Este ne-simţire, absenţa simţirii. Ceea ce permite nesimţitului să se comporte, într-adevăr, ca un individ care chiar nu simte că e grosolan, că e deplasat, că e prost, că e vulgar sau agresiv.

Într-o asemenea accepţiune, nu e de mirare că nesimţitul trăitor în România vorbeşte tare, suduie în gura mare, se ceartă în public, îşi aruncă gunoiul în stradă sau în râuri şi pâraie, îşi ascultă muzica la maximum, fluieră după femei, claxonează ca un apucat sau îşi ignoră cu bună ştiinţă variile atribuţii profesionale pentru care este plătit.

Ajunsă pe asemenea culmi ale intensităţii, nesimţirea nu mai prezintă doar o ocazie de lamentare pe marginea codului bunelor maniere, ci devine de-a dreptul o caracteristică socială, distribuită dincolo de masa critică, astfel încât devine definitorie pentru societatea însăşi.

Până în momentul în care nesimţirea românească nu va retrograda măcar până la stadiul de impoliteţe, România nu va fi nimic mai mult decât este acum, iar eşecul său îşi va păstra atributul de „etern”.

(5,00 / 2 evaluări)
Loading...

2 comentarii la “Nesimţirea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile