Nu vota

Durata lecturii ~ 4 minute

Am evitat exclamaţia. Tocmai pentru că nu ţi-o arunc în faţă, disperat. Ţi-o spun molcom şi prieteneşte, după ce am răsucit-o pe toate părţile. E finală şi imuabilă. Nu zic că eşti prost dacă votezi, îţi voi spune doar că o faci degeaba.

Pro-vot

O colecţie de sofisme, inferenţe şi pure stupizenii adunate din prostime, de la leptoi şi negustori de marfă politică.

Argumentul suprem al oricărui partizan al votului cu orice preţ e unul perfect imbecil: dacă nu votezi, n-ai ce comenta. Nu, puţinule la minte, dacă nu plătesc dări la stat n-am ce comenta. Şi şi-atunci am ce comenta.

Aproapre la fel de frecvent întâlnit: dacă nu votezi, nu le poţi da peste bot. Argument pro-vot contra. Moale şi insipid.

Sau, din ciclul „votează că şi-aşa viaţa ţi-e mică şi searbădă”: votează ca să-ţi faci datoria (!?), votează „în alb”, votează cu cei mici ca să dai o palmă celor mari, votează că nu se ştie, votează ca să te afli în treabă.

Toate acestea n-au sens, adică sunt private de sens, în sensul că sensul li s-a furat în momentul în care n-a mai rămas nimic de votat. Sunt vorbe goale, precum propoziţia precedentă, atâta timp cât orbitează în jurul a nimic. Votează că altfel înving ţărănoii şi parveniţii! Interesant, şi? Ce poţi tu vota, în momentul ăsta, înafară de ceea ce votează ţărănoii şi parveniţii? Care e candidatul tău, care eşti un domn, un intelectual, un fin?

Mda, votează ca să confirmi că eşti un robot stricat la cap.

Votează nu

Se ştie, intră deja în categoria truismelor: în România se votează negativ, se dă votul împotrivă, se luptă de partea răului celui mai mic. Nefastă sintagmă electorală, dacă nu mă înşel importată la noi ce către Iliescu însuşi. A vota în asemenea condiţii e echivalent cu a zice „îmi tai mâna stângă pentru că sunt dreptaci”. A nu vota înseamnă a te îndepărta de cuţit.

Suntem o naţie mereu tânără (în sensul de „niciodată matură”). Boicotul, ca armă redutabilă a luptei sociale, ne este nefamiliar, fiind greu de folosit. Reclamă un popor experimentat. Am crezut o vreme în boicotul electoral ca pălitură de graţie dată clasei politice. Absenteism fabulos, vid de putere, răsturnare de lumi. Nu, nu suntem noi aceia.

Pentru mine, acum, a vota este echivalent cu a mă nega şi a-mi batjocori propria igienă mintală, pe care nu-mi vine uşor s-o întreţin. Este totuna cu a lăsa deoparte orice judecată sau instinct individual şi a mă dizolva în dâra de creaturi triste şi bolnave, care se prelinge fatidic, ca de atâtea ori, spre urne. Este egal cu a merge, cu privirea în pământ, spre duşmanul de moarte care mă aşteaptă rânjind, cu sângele încă proaspăt pe satâr, fără a schiţa măcar primul gest al unei bătălii imposibile, fără a putea măcar muri cu sabia în mână şi zâmbetul pe buze. Cu privirea în pământ!

A vota, acum, este pentru mine cel mai puţin onorabil lucru pe care l-aş putea înfăptui. Votând, acum, nu m-aş mai putea simţi bine în preajma mea niciodată şi nu m-aş mai putea lua vreodată în serios. Votul mi-a devenit imposibil, din cele mai pure şi intime motive. În plus, m-am săturat să-mi fac rău singur. S-o facă alţii, pe alţii pot să-i iert.

Ce câştigi dacă votezi

Sau ce pierzi dacă nu votezi. Sau ce câştigi dacă nu votezi. Sau ce pierzi dacă votezi. Hai să vorbim, ca să nu ni se încălzească gura. Suntem cu toţii chiar atât de înaintaţi pe lungul drum al oricărei filosofii, încât simpla evidenţă a lucrurilor ni se pare atât de trivială şi anostă încât alegem s-o ignorăm în favoarea nesfârşitelor jocuri de cuvinte şi idei moi?!

Băi, tu nu vezi că NU AI CU CINE VOTA?

Iată simpla evidenţă a lucrurilor. Dar nu ne ajunge, suntem români, cu filosofia-n os şi îndrăgostiţi fatal de ritualul vorbelor-degeaba-în-timp-ce-viaţa-trece-trist. Şi în durata acestei irosiri naţionale, pierdem mereu şi mereu esenţa, mereu şi mereu, şi ne întoarcem ca să ne mirăm şi apoi ne repetăm prostiile, şi votăm, mereu şi mereu.

Ignoră-mă. Du-te la vot. Merită-ţi soarta.

Addendum, la alegeri: dacă ai citit cele de mai sus, ştii că există puţini inşi mai relaxaţi decât mine în aceste momente; un pas în spate, iată circul în toată splendoarea lui sinistră. Comentariile, nostalgiile, spaimele, sfătoşenia. Orice mai puţin vigoare şi ură sănătoasă, schimbătoare de lumi şi mişcătoare de planete. Inutil, circ inutil.

Acum, cu mine însumi, în pace.

(4,45 / 11 evaluări)
Loading...

20 comentarii la “Nu vota

 1. ok, inteleg atitudinea ta fata de vot, pana acum ceva vreme si eu am votat lipsa mea la urne, dar, ma intreb, nu cumva intregul absenteism a facut ca baietii sa-si faca treburile?!? si noi sa suportam?!?
  Care crezi ca e solutia, spune o SOLUTIE ca lucrurile sa o ia pe alt fagas. Si eu astept pe cineva capabil sa iasa in fata, sa puna osul la treaba, sa amorseze pompa….Mai e o chestiune, cred ca majoritatea oamenilor ( cetatenilor platitori de taxe) nu stiu care le sunt atributiile celor alesi( nu ca eu le-as cunoaste toate functiile, ca la cate au aparut…)

 2. Nu „întregul absenteism”, ci întreaga, nespusa, neverosimila noastră pasivitate. Până şi a lăsa totul pe seama votului, în numele democraţiei iluzorii pe care o întreţinem în România e un semn marcant al insuficienţei noastre: ne excităm şi dăm din colţ în colţ prin preajma alegerilor, votăm ca să ne oferim marja de siguranţă pentru a ne simţi bine cu noi înşine în cazul în care ne întreabă careva dacă suntem buni cetăţeni, apoi ne întoarcem la prostiile noastre, suduind din inimă ceea ce tocmai am votat.
  SOLUŢIA asta este: refuzul de a vota, ca real blam aruncat asupra clasei politice, revolta (pe căile legii şi civilizaţiei), inclusiv sub formă de manifestaţii de stradă (nu de Twitter), mişcarea şi dezmorţirea, în sfârşit. Renunţarea la râsul tâmp care ne caracterizează şi inventarea unui mod, chiar dacă românesc, de a fi serioşi.
  Trebuie să realizăm că nu alegerile sunt intrarea pe „alt făgaş”, cel normal, ci ceea ce facem între ele, modul în care ne subordonăm politicul pe parcurs, nu invers.
  Dăm mult (mult!) prea multă importanţă votului, şi o exclusivitate extrem de păguboasă. O naţie matură ştie creea presiune de jos în sus: atunci când falsa democraţie se regăseşte în rezultatele unui scrutin, o naţiune matură nu aşteaptă 4 ani răbdând ca o turmă de animale, ci dă un pas înapoi, îşi ia avânt şi recurge la mijloacele luptei sociale de dinaintea noţiunii de vot: tocmai în numele instituirii unei societăţi aparţinând în mod autentic cetăţeanului. Acţiune.
  Noi, vorbe.
  De aceea, în lumina noilor desfăşurări de la scrierea acestui articol, am ajuns, între timp, la revelaţia inutilului în această privinţă. Foarte probabil, n-aş mai fi scris articolul ăsta, azi.
  Mulţumesc pentru interes şi comentariu şi permite-mi să-ţi ofer o soluţie personalizată: scapă tu, individul „tu”, din tot acest rahat. Şi, poate, peste 20 de ani (cel puţin), cu experienţa de a fi Om şi normal la cap şi suflet pe care o vei fi căpătat, poate, zic, vei fi printre cei care vor aduce o mică schimbare. În vorbele unui înţelept: „numai biologia mai salvează România”. Primenirea generaţiilor, la cel mai biologic mod cu putinţă. Alţi 50 de ani. Minimum.

 3. comentariul l-am facut pentru ca e un subiect care ma intriga si care nu-mi da pace….mai ales ca postul e scris intr-un fel anume….documentat din profunzimea starilor de nelinisti…
  imi place cum spui lucrurilor si chiar te invidiez…..

 4. Merci, din nou, mă copleşeşti. Nu ai niciun motiv să mă invidiezi, te asigur, după cum probabil n-ai niciun motiv întemeiat să invidiezi pe oricine altcineva.
  Numai bine. Şi nu te baza pe rezultatele alegerilor, oricare vor fi ele (alegeri şi rezultate) :)
  Bazează-te doar pe tine însuţi.

 5. invidia e constructiva, ma descurc mult mai bine ca orator in detrimentul scriitorului iar felul in care pui cuvintele pe „pagina” creaza un soi de invidie :D.
  spor la inspiratie

 6. Excelent. Asta e realitatea. Si cu cat mai multi romani nu voteaza, cu atat poate o sa-si dea lumea seama unde e problema. Daca nu votez si iese oricine vor ei sa iasa e acelasi lucru cu a vota pe oricare din candidatii care vor ei sa iasa. Doar ca macar arat ca nu vreau sa votez pe cine vor ei.
  Si oricine ar iesi, ce putere are? Nu cred ca daca iese unul sau altul vom inceta sa mai fim tara cu cele mai multe taxe DIN LUME. Sau ca brusc se va crea patura sociala de mijloc. Sau ca desi preturile la noi sunt mai mari ca in afara, vom avea vreodata salarii pe masura, si nu de 10 ori mai mici decat in orice tara civilizata. Sau ca va fi redusa coruptia, nu imi permit sa zic eliminata. Sau ca va inceta prea curand expansiunea prostiei si inculturii in tara asta. De fapt, si daca schimbi presedintele, nu schimbi romanii. Doar media poate face asta, si se descurca de minune sa transforme Romania intr-o tara de retardati.

 7. @Spider: tu mai ai încă energia unei tentative de a demonstra inutilul demersului electoral – eu am epuizat-o. După cum vezi, ultimul argument pe care-l mai pot aduce este unul pur personal, pur uman – trebuie să am grijă de propria-mi sănătate. A vota, aici şi acum, este insalubru.
  În rest, normal, ai perfectă dreptate.

 8. Am ales sa nu aleg ! Search pe google „eu nu votez” si veti intelege de ce nu trebuie sa votam ! Exact cum spune Sicovitol sa le facem o aroganta, ca si ei ne-au facut destule !

 9. numai votati pe nimeni,chiar daca sunteti membrii de partid,mancati beti bine si atat.fiti parshivi,lasati-va la mana voastra mai oameni buni.daca si eu sunt curve sa le demonstram ca noi suntem mai curve ca ei

 10. …..mda..ne e este transmisa o gena, mutanta, normal, care de la o generatie la alta se tot deformeaza, si care ne transmite o stare de cretinism lucid si umil, de ne duce vantul dupa cum bate, si ne lasa dupa greutate la marginea drumului, si nu cred ca vom avea sanse de izbanda prea devreme..doar daca nu mutam aceasta romanica undeva intr-un cartier nemtesc, chiar si ultimul din Germania…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile