Obezitate: a mânca prea mult

Un studiu (link-ul necesită înregistrare pe Medscape) realizat pe populaţia SUA, publicat recent [1] arată (în epoca medicinei bazate pe evidenţe) un lucru de foarte mare bun-simţ: obezitatea americanilor moderni se datorează în cea mai mare măsură aportului caloric sporit. Cu alte cuvinte, mănânci prea mult. De ce era nevoie de un studiu ca să demonstreze asta? Pentru a arăta (evidence-based) că lipsa exerciţiului fizic este aproape fără importanţă în apariţia unei populaţii obeze, în comparaţie cu mâncatul propriu-zis.

Articolul vorbeşte şi despre industria alimentară şi felul în care aceasta încurajează un aport caloric inadecvat de mare. Astfel, balanţa blamului se înclină şi în această direcţie, de data asta.

Dealtfel, orice medic român care are de-a face cu marii obezi din mediul rural, care adesea fac foarte mult exerciţiu fizic la muncă agricolă, are deja intuiţia acestei concluzii. Care este acum trasă ştiinţific. Implicaţia este simplă şi, de aceea, radicală: obezitatea trebuie combătută în primul rând prin reducerea aportului caloric, apoi prin restul mijloacelor.

Poate cele de mai sus sună a truisme, însă dacă ne gândim la mulţimea de obezi, în special din ţările dezvoltate, care-şi petrec ore în şir pe aparate de fitness, în schimb continuă să mănânce la fel de mult, avem şi motivul eşecului lor de a pierde din greutate.


Swinburn B. Increased energy intake alone virtually explains all the increase in body weight in the United States from the 1970s to the 2000s. 2009 European Congress on Obesity; May 6-9, 2009; Amsterdam, the Netherlands. Abstract T1:RS3.3.

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

2 comentarii la “Obezitate: a mânca prea mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile