Pandemia H1N1 (gripa porcină, swine flu)

Ca medic şi om de ştiinţă, trăiesc o experienţă extrem de tristă în perioada asta. Respectiv, încep să nu mai am încredere în însuşi sistemul în care activez! Ceea ce este extrem de demobilizant şi derutant. Prea mulţi bani, prea multe interese comerciale, medicii şi pacienţii nu mai sunt centrul sistemului. Iar pandemia curentă (despre care mai aflu nişte chestiuni interesante, plecând de aici) îmi creează nişte îndoieli noi şi o circumspecţie fără precedent în privinţa sistemului, din care, repet, fac parte.

Sanofi donează 100 milioane doze de vaccin anti H1N1?! Când ştim cu toţii cât costă, în realitate, un vaccin atunci când nu e obligatoriu (deci nu-l plăteşte statul şi trebuie să-l plăteşti singur).  Rechinii farmaceutici devin brusc buni samariteni?

Baxter se pare ca a cerut patent pentru un vaccin anti-H1N1 cu un an inainte de evenimente?! Ce e asta?!

Vorbim despre un subtip (H1N1) de virus gripal A, cu un conţinut genetic atât de heterogen (trans-specie şi sub aspectul răspândirii geografice a tulpinilor preexistente, de la care H1N1 pare că împrumută cod), încât, dacă m-ar pasiona teoria conspiraţiei, aş vorbi despre inginerie genetică. Aşadar, practic, nu vorbim despre un microorganism nou. Deocamdată, lucrurile nu par să aibă o gravitate mai mare decât gripa comună.

Reducere la absurd: dacă avem de-a face cu o epidemie/pandemie de gripă „normală”, vaccinarea în masă, isterică, înafara categoriilor cu risc crescut, este suspectă. Dacă avem (vom avea) de-a face cu un virus nou, nu avem vaccinul potrivit. Ciclul de validare, de la idee la trial clinic, e de cca. 8 (opt) ani pentru un medicament (inclusiv vaccin) nou…

Şi, exact invers decât strămoşii mei pe linie profesională, ajung să recomand reţinere în problema pandemiei curente, în loc s-o evanghelizez. Pentru că nu pot să (mă) mint. Toate astea pentru că, în lumea medicală şi paramedicală actuală, prea mulţi bani şi prea multe interese comerciale ajung să perturbe grav şi impardonabil până la inuman busola deontologică, astfel încât pot spune, cu tristeţe, că nu ştiu nimic exact.

Dar ştiu şi că n-o să ajung să iau decizii la indicaţiile mass-media, politicienilor sau cercurilor de putere din farmaceutice.

(5,00 / 2 evaluări)
Loading...

4 comentarii la “Pandemia H1N1 (gripa porcină, swine flu)

 1. Şi atunci? La un moment dat, ai avansat un „ce aş face eu în cazul antiHPV”.
  Aştept o abordare muuuult mai personală.
  Oricum, deciziile noastre nu pot fi decât pe termen scurt, în faza asta. Şi cu rezultate insignifiante. Tot ce fac eu este să opresc avântul prietenilor călători în a se repezi şi a mă săruta pe gură după fiecare revenire pe meleaguri, timp de o săptamână.

 2. Personal, aplic regulile clasice de prevenţie (evitarea focarelor, în limita posibilului, igiena mâinilor etc.) şi tratament (simptomatic şi de susţinere, în cazul bolii, cu nuanţele de rigoare la pacienţii taraţi). Nu aş lua Tamiflu şi nu m-aş vaccina, în momentul ăsta. Vaccinul anti-gripal a fost întotdeauna discutabil, datorită polimorfismului viral şi lipsei de răspuns imun pe termen lung. Cu moderaţie, doar la cei care chiar ar beneficia.
  Dacă H1N1 „se mută” în altceva, discutăm altfel. Până atunci, eu atâta aş face/fac.
  N.B. Ca de obicei via Internet, cele de mai sus sunt păreri personale, nu trebuie luate ca sfaturi – consultă-ţi întotdeauna medicul.

 3. @Lt.Dan: interesant, într-adevăr, fie şi numai pentru că arată că avem de-a face cu o problemă complexă, care în niciun caz nu poate fi redusă la „A! Un virus nou de la porc. Hai să ne vaccinăm cu sete!”, aşa cum au redus-o mass-media, corporaţiile farmaceutice şi, prin urmare, factorii de decizie administrativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile