103 comentarii la “Primii paşi spre a deveni RMO în Anglia

 1. @emma: prin „mentalitate” înţeleg abordarea întregului sistem medical, în multe locuri total diferită de România: pacientul e în centrul sistemului, are un cuvânt de spus, este consultat în orice decizie care îl priveşte, are ultimul cuvânt în privinţa tratamentului care i se aplică – nu este doar elementul pasiv, intimidat şi recunoscător că a ajuns în sfârşit la un „mare” doctor care va face ce vrea cu el; asistentele sunt cheia sistemului, au foarte multă influenţă şi putere şi reprezintă principala legătură între pacient şi aparţinători şi restul echipei terapeutice – nu sunt simpli pioni în „firma de stat” a doctorului din spital; medicul nu este un zeu printre muritorii de rând, ci un membru al echipei ca oricare altul; munca în echipă (de multe ori pluridisciplinară) este esenţială – nu există izolarea de la noi; comunicarea este critică – nu poţi trimite un pacient la anumite investigaţii sau nu-l poţi transfera pe altă secţie fără a discuta în prealabil cu „destinatarii” şi a obţine acordul lor – de exemplu, nu poţi accepta la tine pe secţie un pacient cu o linie arterială, dacă asistentele nu ştiu să se ocupe de ea – pur şi simplu refuză să accepte pacientul pe secţia lor; accountability (pasibil de tras la răspundere), adică responsabilitatea e uşor de stabilit – nu dispare în neant ca la noi şi „nu e de vină nimeni”; birocraţie, totul trebuie scris şi documentat etc. Acestea sunt lucrurile principale, mai sunt si altele, legate de mentalitatea mai generală, socială. În UK scopul echipei medicale nu este diagnosticul şi nici măcar terapia, ci managementul pacientului, care include lucruri cu care aproape că n-ai de-a face în România, ca medic: ce alţi medici se ocupă de omul ăsta? Când să-i spun medicului său de familie să-i facă un control pentru boala şi tratamentul actual? Ce condiţii de viaţă are? Trăieşte singur? Are îngrijitori sociali? Se descurcă acasă după operaţie? E nevoie să aranjăm servicii sociale pentru o vreme? Unde locuieşte familia lui (copii, rude apropiate etc.) – de exemplu, pentru o intervenţie de urgenţă, noaptea, chirurgul a dat telefon soţului pacientei, pentru a-l pune la curent cu ceea ce se întâmplă şi cu prognosticul rezervat; la noi, de regulă, aparţinători află a doua zi, de multe ori prin medierea poliţiei, pe unde li se află rudele şi că au fost operate şi în ce stare se află.

  Toate cele de mai sus pot părea vorbe goale sau idealizare, însă sunt exact realitatea. Omul este în centrul sistemului, fie şi numai de teama repercusiunilor legale – chiar şi un pacient vindecat se poate plânge că a fost tratat prost, că nu a fost mereu informat cu privire la starea lui, că nu s-a ţinut cont de părerea lui şi sunt destule organizaţii care să stea să-l asculte.

  Mr/Miss se spune numai chirurgilor, de aceea apare în informaţiile RMOI, pentru că în spitalele lor private vei avea de-a face aproape exclusiv cu chirurgi. Celorlalţi medici li te adresezi cu Dr, ca de obicei.

 2. salutare
  multe informatii utile sunt pe site,dar as vrea sa stiu daca ai full register poti obtine un post in FY1 sau PROH?
  multumesc
  prin agentie sau pur si simplu pe site NHS?

 3. Buna, am si eu o intrebare. Testele online care se dau la NES sunt asemanatoare?eu am dat primul test si nu am facut peste 70%. acum tr sa il dau pe urmatorul. Intrebarile sunt seamana la testul 2?Multumesc

 4. Buna Paracelsus, as avea si eu vreo cateva intrebari scurte: In primul rand, am vazut intr-un comentariu de-al tau ca spuneai ca nu se primeşte full registration fără 2 ani de practică, ci, cel mult, provisional registration. Ok, poti lucra in sistemul lor medical cu Provisional registration si dupa cati ani de practica in tara se poate primi? Cu alte cuvinte, ce beneficii ai daca obtii o inregistrare de genul.
  Intreb in legatura cu orice post pe care ei ti-l pot oferi avand provisional reg.
  A doua intrebare ar fi, aceste agentii de recrutare, cand aplici pentru ele, iti poti alege tu spitalul sau cel putin orasul in care vei lucra? Intreb pentru ca sotul meu este in Londra (este cetatean britanic; influenteaza cu ceva acest lucru aplicatia mea?) si as dori sa scurtez pe cat posibil distanta/timpul, luand in considerare ca eu trebuie sa ma intorc in tara pentru rezidentiat( acel minim 2 ani)si apoi sa ma relochez in UK cu o agentie. Este un drum de cativa ani buni de stress familial si as vrea sa stiu ce pot face pentru a scurta pe cat posibil drumul. Sau am alta varianta mai „usoara”?
  Multumesc anticipat!
  Marilyn

 5. pt marilyn: nu ai nevoie de 2 ani de practica ca sa primesti full registration pt ca in Romania facultatea d emedicina dureaza 6 ani nu 5 ca la englezi. Absolventii lor primes doar provisional registration in primul an dupa terminarea facultatii (FY1)dar odata intrati in FY2 primesc full. La noi facultatea fiind de 6 ani, GMC considera ca noi avem anul acela in plus si ne dau full registration direct.

  Cel mai simplu pt inceput ar fi cu agentii de locum, pana vezi cum e sistemul apoi poti aplica si singura pt joburi de training sau depinde ce-ti doresti. Poti spune agentiei ce oras doresti sau regiune, sau chiar spital dar asta nu inseamana ca iti vor si gasi exact in spitalul care vrei. Si te vor suna pt tot ce au dipsonibil. Acuma depinde si pe ce specialitate vrei jobul ca daca e A&E ai sanse mari sa-ti gaseasca unde vrei tu.

 6. @Andreea: Buna Andreea, iti multumesc pentru informatia oferita. Intre timp am dat rezidentiatul, am ales A&E, am avut de ales si ATI, sper ca am facut alegerea cea mai buna pentru UK (am sovait serios intre cele doua; eu avand sufletul pe A&E, vechii mei colegi insistand sa iau ATI-ul :)).
  Nu am vazut mesajul tau inainte de a-mi alege optiunea la rezidentiat,prin urmare m-am bucurat enorm cand,cumva, mi-ai confirmat alegerea facuta ca fiind una buna. Acum urmeaza doar sa incep incet-incet sa strang experienta si toate cele, incepand cu dovada inregistrarii datata corespunzator de la GMC-ul nostru drag romanesc. Mersi inca o-data!

 7. Buna seara.Doresc sa stiu daca plecarea este posibila fix dupa terminarea celor 6 ani de facultate.Am citit ca sunt necesari doi ani de practica medicala.Acestia se fac in tara(Romania) sau in UK? Multumesc .

 8. Salut. Sunt medic rezident, deja colaborez cu cei d la RMO international.
  Intrbarea mea se refera la interviul face to face ( il am peste o luna), care ar fi subiectele abordate , mai ales pe partea clinica ma intereseasa.

  1. Nu pot sa spun cu certitudine intrebarile la interviu dar ce stiu de la o prietena este ca sunt intrebari multe simptomatologie si ce tratamente si examene paraclinice ceri in functie de simpom…Asta stiu sigur dar tine cint doar pt post de RMO…si sigur limba engleza sa o stapanesti bine ..
   Mult succes…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile