Radio

Radio

Ascult BBC World Service, în momente în care ar trebui să nu fac nimic – o manifestare reziduală a bolii informaționale a cărei victimă am fost. Inițial era mai mult un mod plăcut și facil de-a sta la curent cu engleza colocvială.

Dincolo de muzicalitatea limbii, cu consoanele ei înmuiate și vocalele deschise, limbajul folosit în toate emisiunile este frapant – frapant prin corectitudinea gramaticală, absența totală a vulgarității explicite sau implicite (care trece drept ascuțime a spiritului în tot audio-vizualul românesc, într-un mod absolut grețos) și echilibru perfect între comun și academic. De-a dreptul reconfortant, ca un masaj mental.

În ultimele două zile am auzit despre producția mondială de cafea, despre cum peste 90% din producție aparține țărilor sărace sau în curs de dezvoltare, în timp ce consumul este predominant în țările industrializate, despre cum China, tradițional băutoare de ceai, reprezintă piața viitorului – o țară unde acum cafeaua este cumpărată și expusă la vedere acasă, ca simbol al statusului, nu și consumată habitual – „să ne imaginăm că fiecare chinez bea o ceașcă de cafea zilnic”, se entuziasmează reprezentantul unei mari organizații din comerțul cu cafea.

Apoi am aflat despre discrepanțele în taxare de-a lungul și de-a latul globului, și că în Suedia taxarea ajunge rapid la aproape 60% din venit la un prag de aproape 90.000 USD per annum, în timp ce în SUA un venit între 300.000 și câteva milioane bune de dolari e taxat la circa 35%. Compararea paginilor din Wikipedia despre taxarea în ambele țări e relevantă. Scurt și la obiect în Suedia, lung și stufos (ca să aibă loc toate excepțiile și ingineriile financiare) în SUA.

Azi la prânz am ascultat un dialog legat de perspectiva matematică asupra lumii, din care am reținut, printre altele, tendința umană  – cu tradiție istorică – de a subestima constant două lucruri: dimensiunea universului și capacitatea creierului uman de a-l înțelege.

Când dau drumul la radio pe postul ăsta, parcă pășesc într-un vis, într-o altă lume, în altă țară. Voci calme, cu accente britanice pure, coloniale sau de alte proveniențe, discutând amiabil, pe un ton egal, despre lucruri frumoase, interesante și utile. Într-o formă și într-un limbaj studiate, aplicate și ghidate deliberat de către jurnaliști profesioniști pentru a transmite un mesaj concis și clar, fără paraziți dinafara temei, astfel încât rămâi cu ceva util chiar și dacă faci altceva în timp ce asculți la jumătate din atenție. Fără divagații irelevante, fără glume proaste, fără păreri personale nesolicitate și imbecile.

Firește, alternativa românească nu există, oricât mi-aș dori-o.  Ah, Iosif Sava, cât de puțin te-am apreciat când trăiai! Până și RFI  se duce de râpă, începe să semene tot mai mult cu mizeriile autohtone. M-am bucurat când a dispărut Radio Guerrilla din grrilla, pentru că eram nevoit (i.e. neputincios în a opri radioul, pentru că-l asculta altcineva) să ascult tâmpeniile acelor DJ momârlani care aveau impresia că sunt foarte culți și spirituali, pentru că așa și rezultă dacă alegi să te compari cu restul retardaților din media românească. Radio Gherila e acum prezent numai online și are o campanie cu „Avanprost Radio Gherila” sau ceva similar, dedicată idioților care simpatizează. Cu dialoguri și emisiuni de căcat. Mult succes le doresc, întru extincție completă.

Pe restul posturilor locale găsim, în mare, aceeași  smegmă fetidă sintetizată din eternul meci de fotbal al politicii românești și din mondenul nostru insignifiant, și nu sunt dispus să aștept sau să caut activ acea o emisiune de o calitate mai puțin îndoielnică, că la „bună” nu mă aștept. Ca și de la televizorul pe care l-am abandonat, nu e nimic de așteptat de la oameni care n-ar avea ce căuta în presă.

Așa că ascult BBC World Service, în momente în care ar trebui să nu fac nimic. Și câteodată chiar mă trezesc că-s mai deștept cu cinci minute din pricina asta.

Try it.

(5,00 / 2 evaluări)
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile