Religulous (2008)

Religulous e regizat de acelaşi element care a regizat „Borat” şi e co-gândit şi prezentat de Bill Maher, o încrucişare de catolic cu evreu, după cum se defineşte el însuşi. Ce putea să iasă?

ReligulousÎncă o „comedie” amară despre lumea asta, privită ca produs al religiilor pentru mase, de la creştinism şi derivate, prin iudaism şi islam la cultele rizibile pe care le-a fătat, dezgustător, timpul. Geniul filmului constă în critica religiei omului, în timp ce metafizica misticii e lăsată, cu modestie divină (!), acolo unde îi este locul: pe tărâmul inefabil al lui „nu ştiu”. Dacă s-ar fi lăsat decantat în uzualele peroraţii ateiste, „Religulous” ar fi fost, fără dubiu, de căcat. În schimb, reuşeşte să fie bun. Şi amar.

După cum Heidegger zicea despre Nietzsche că e cel mai mare creştin pe care l-a cunoscut, Bill Maher, la sfârşitul sfârşitului, e perfect compatibil cu creştinul ipotetic ideal! Culmea? Nu chiar, dacă îţi aduci aminte că primul şi ultimul creştin a murit pe cruce şi că tot ceea ce a urmat a fost un circ de prost gust, de factură pur umană, compus de maimuţe pentru maimuţe, propagat până în ziua de azi. Nu e „culmea”: perspectiva lui Maher e mai „religioasă”, decât scălâmbăiala seculară care revendică această etichetă.

Filmul este autentic. Deci, în răbojul meu, se califică. F.B.. Deloc suprinzător însă, iudaismul e cam lăsat deoparte de luarea la palme de care au parte restul. Hm.

Vezi-l. Apoi realizează că îndemnul la o ultimă şi disperată alegere finală e inutil, adresându-se omului. Din păcate, mecanismele au fost deja amorsate şi mai e doar o chestiune de timp.

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile