România coşmarurilor mele

Purgatory (Sergey Tyukanov)

În fiecare zi, aproape fără greş, ca un coşmar din care te trezeşti în alt coşmar, primind ca bonus doar acea inestimabilă secundă în care iluzia că te-ai trezit cu adevărat persistă, efemeridă care moare brutal odată cu hohotele sinistre ale unui narator invizibil: te-ai trezit că te trezeşti în alt coşmar! Şi în altul, apoi în altul, într-o cascadă neverosimilă.

Asta e România mea, atunci când îmi dau voie să fiu  sensibil, s-o simt, nu să-mi târăsc zilele prin ea cu detaşarea celui care trage să moară.

Pacea n-are loc în dimineţi. Dimineţile sunt dominioane demult cucerite. De claxoane, de praf, de sudalme, de urlete. Mă trezesc buimac. Îmi apăs perna pe urechi ca să nu aud claxoanele. Claxoanele! La 6 dimineaţa, există cretini care au nevoie de claxon! Apăs de zece ori snooze. Mă chinui. Mă scol mai târziu cu o jumătate de oră sfâşiată, torturată şi care pare lungă cât zece ani de detenţie în beciurile Inchiziţiei. Când te trezeşti aşa, după ce ai visat că luna asta a venit factura de gaz de trei ori (şi te-ai trezit leoarcă), ia-ţi adio de la ziua ce va să vină, pentru că n-o s-o trăieşti. Cel mult o s-o duci la capăt, aşa, ca pe o sentinţă, ceea ce e un păcat mai mare decât oricare altul ai putea comite.

Parcă posedat, parcă un resort interior s-a rupt, împotriva însuşi a simţului autoconservării, prind a mă ucide benevol. Fumez o cafea şi trei ţigări. Febril, la sudură, gândindu-mă la cele ce sunt de făcut azi, începând cu slujba şi terminând cu îndatoririle de sclav cetăţean. Sunt rupt de oboseală. E 7:30. Aş vrea să plec oriunde, numai la slujbă nu. E mult sub calificarea mea, o fac pentru facturi şi mâncare. Mă întreb, încontinuu, din acest punct al zilei încolo, unde am greşit. N-am furat. Am muncit. Anii de şcoală. Multă, foarte multă şcoală. De ce n-am plecat?! DE CE? Acum doi ani, poate mi-ar fi fost mai uşor. În mintea mea, un nebun face ocoluri, obsesiv, pleznindu-se peste frunte: „Unde-am greşit? Unde-am greşit? Unde-am greşit?”

Nu pot mânca. Plec, printre claxoane şi gunoaie, printre manelele zorilor, prin praf şi transpiraţie, prin centrul citadelei. Printre animale, ca mine. Printre sclavi. Privim, cu toţii, cu timiditatea lupului omega, spre maşinile cu aer condiţionat din care (nu) ne privesc stăpânii. Sunt treaz de o oră şi sunt terminat. Cred că sunt treaz.

La slujbă, printre noi înşine. Un cimitir.

La ghişee. Facturi, pâine. Plătesc. Mi se rânjeşte. Plătesc. Mi se urlă. Plătesc. Sunt furat pe faţă. Plătesc. Mi se închide uşa-n nas. Plătesc. Nu mai am. Două săptămâni până la leafa următoare.

Acasă. Televizor. Net. Becali. Iliescu. Geoană. Boc. Mutu. Băsescu. Iliescu. Becali. Geoană. Mutu. Becali. Băsescu. UE. Becali. Repetiţia unui cod genetic artificial şi grotesc, născător de moştri. Mi se spune că nu muncesc, de-aia n-am. „Unde greşesc? Unde greşesc? Unde greşesc?”, se-nvârte nebunul.

Spre somn. Coşmarul repauzează, ziua e trecută, iar fiinţa îşi poate concentra toate energiile spre anestezia salvatoare. Visez că am scăpat, c-am găsit, printr-o minune, poarta spre ieşire, că, cu forţe proprii (e moartă de demult orice speranţă a salvării extrinseci sau a vreunui Deus ex-machina), mi-am găsit scăparea. Visez că nu sunt aici. Că nu sunt acum. Că sunt om, că trăiesc. Că nu sunt nimeni. Că n-am studiat degeaba. Că pot fi folosit. Că pot fi plătit. Că pot fi… Că pot…

„Ce mâncăm mâine?”

În somn, coşmarul revine, perfid şi fără sfârşit şi noimă. Sunt în România.

(5,00 / 5 evaluări)
Loading...

Un comentariu la “România coşmarurilor mele

  1. :))) GENIAL !!! esti gand la gand cu mine….cum am putea sa ne pierdem din luciditate, si in acelasi timp sa ne putem continua pedeapsa…cum?! as vrea sa pot fi total detasata, cu ceva mai mult curaj si atitudine……nu stiu.. chiar nu stiu….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile