Sacrificiul la români: o veste bună!

Durata lecturii ~ 4 minute

„Generaţie de sacrificiu”

În România, orice generaţie este (sau i se pretinde să fie) o generaţie de sacrificiu. De la iobagii din vechime, la generaţia interbelică, la cea postbelică, la cea comunistă şi, în fine, la cea post-decembristă. Românilor li se pretinde mereu sacrificiul, cu promisiunea, întotdeauna fermă, dar îndepărtată şi niciodată ţinută, a unui „mai bine” iluzoriu şi neverosimil. Generaţia mea suferă şi ea de această povară a ducerii la îndeplinire a unui atare „sacrificiu” (al calităţii vieţii, în general), în numele unui „bine” iminent, de factură vest-europeană, care nu va întârzia să se pogoare şi asupra amărâţilor din această tristă parte de lume, cu condiţia sacrificiului respectiv.

Vestea ce bună!

Fraţilor, exult în faţa acestei veşti pe care sunt constrâns să v-o aduc la cunoştiinţă! Dansez şi chiui în jurul ei şi al extazului de a o fi descoperit:

ROMÂNI, NU MAI E NEVOIE DEMULT DE NICI UN SACRIFICIU PENTRU A VĂ FI MAI BINE!

Sunteţi doar minţiţi încontinuu în acest sens, profitându-se de obiceiul şi vocaţia voastră pentru sacrificiu. Toate sacrificiile pe care le faceţi acum, în mod curent, cum ar fi complăcerea în murdărie şi relativa sărăcie a salariilor de mizerie sau tolerarea nesimţirii şi incompetenţei sau retragerea umilă din calea animalului politic, sunt sacrificii necesare doar pentru a le fi mai bine altora: celor care persistă în a vă minţi că trebuie să vă sacrificaţi, „încă puţin, da, şi încă puţin şi va fi bine.” Bine pentru cine?

O, da! Sacrificiul tău, prietene, este mai mult decât inutil, e redundant. Opreşte-te şi realizează: de fapt, ai de toate.

România e o ţară bogată

Ai o ţară efectiv plină de resurse naturale – ai fost educat să consideri că tocmai această formulare e doar o simplă minciună ţinând de propaganda populistă şi ieftină. Ia mai gîndeşte-te, la modul cel mai rece şi ştiinţific cu putinţă: există vreun neadevăr în afirmaţia că „România este o ţară bogată în resurse naturale, extrem de variate”? Aud? Nu prea. Dar tu trebuie să te sacrifici, nu-i aşa? Pentru că ai o ţară săracă şi trebuie să munceşti mai mult şi să te mulţumeşti cu mai puţin, este? Al naibii cum se îmbogăţesc alţii din ea… Paradoxu’ naibii!

România nu duce lipsă de oameni deştepţi

Contrazi-mă. Spune-mi că toţi prietenii, mentorii sau, în general, toate cunoştiinţele tale sunt oameni pe care nu-i prea duce capul. Niciunul nu e prea sclipitor. Mai submediocri, aşa, toţi. Aud? Ce? Cunoşti pe unii super deştepţi? Na… Tu trebuie să te sacrifici, să munceşti mai mult şi să te mulţumeşti cu mai puţin, pentru că eşti prost, n-ai nivel, asta e, şcoala e de rahat. Dar, paradoxu’ naibii, ce mulţi români deştepţi câştigă bani buni pentru alţii, în străinătate.

Există oameni decenţi în România

Ăia care ridică o hârtie de pe jos şi-o aruncă la tomberon, ăia care stau cu perna pe urechi, în garsoniera lor şi încearcă să doarmă după muncă, în sunet de manele, sacrificându-se în tăcere şi teamă. Ăia care se dau la o parte de pe trecerea de pietoni, să treacă animalul, sau care nu se uită la fotbal şi citesc, în tăcere, o carte sau se uită, complice, pe Arte. Sau nu? Mă contrazici, nu sunt de-ăştia? N-avem? Aha, deci trebuie să ne sacrificăm şi să-i răbdăm pe toţi mitocanii, că uite, mai e puţin şi va fi bine, însă e nevoie de puţin sacrificiu, nu-i aşa?

Bani + inteligenţă + decenţă

Toate astea există în România, sper că eşti lămurit. Dar tu eşti prea ocupat să te sacrifici, trist, cu o lacrimă în colţ de ochi, „las’ că o să fie mai bine”!

Băi române! Trezeşte-te naibii la viaţă şi nu te mai tot sacrifica atâta! Nu te-ai prins că n-ai de ce? Nu vezi că ai de toate, dar alegi să te întorci cu spatele şi să plângi în timp ce te jefuiesc ceilalţi?

Aplică!

E foarte simplu, a renunţa la sacrificiu. Pur şi simplu refuză cu obstinaţie, vigoare, curaj şi veselie absolut orice lucru, fapt sau acţiune care nu-ţi oferă ţie, personal nimic înafara unei searbede promisiuni de mai bine!

Refuză să primeşti ciungă drept rest de la casieriţă! Refuză să plăteşti servicii neprestate! Refuză să te mai uiţi la televizor! Refuză să mergi la vot! Refuză să te mai laşi intimidat de orice tuciuriu sau cocalar!

Găseşte-ţi semenii

Nu eşti singur, dimpotrivă, o întreagă Românie decentă se sacrifică,(virgulă) ca proasta. În loc să ne sacrificăm împreună, ce-ar fi să ne apucăm, pur şi simplu (e extraordinar de uşor) să zicem nu! Un NU ferm şi obstinent, întins pe toată harta României, la orice pretenţie, din partea oricui mai are tupeul jegos de a ne cere să ne sacrificăm!

(5,00 / 4 evaluări)
Loading...

3 comentarii la “Sacrificiul la români: o veste bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile