Sfaturi de criză

Ai observariat cum informările „oficiale” care te sfătuiesc legat de criză, sunt, de fapt, menite să-i scutească de neplăcerile recesiunii pe alţii decât pe tine, amărăştene? Normal că nu, tu încă crezi că anul ăsta România are creştere economică de 2-3%. Că nu e criză, că e destul de fain, că greul e pe americani, englezoi, alţi fraieri. Mda. Frăţioare, ai dreptate. Nu se cheamă criză ceea ce te aşteaptă. Se numeşte recesiune. E mult mai naşpa, asta. Aşa că, nişte sfaturi dezinteresate de la unchiu’ Sicovitol, că nu-l doare gura.

Pleacă în lume

Poţi pleca la muncă în străinătate, pe valută? Valea! Mâine. Sau fă outsourcing. Pronto. Nu-ţi (mai) explic de ce.

Strânge valută

Dacă ai euro, lire, dolari, ţine-te de ei. Nu schimba în lei decât dacă-i cheltui în ora următoare. Ia-ţi gândul de la dobânzile seducătoare la depozitele bancare în lei, dacă vrei să-ţi fie bine şi ţii la banii tăi. Strânge valută forte. Valuta marilor puteri. Alea se vor redresa primele, şi ghici pe seama cui? Pe seama vacilor de muls şi sacrificiu, printre care blocul estic. Cash-ul va zbura de aici cu o viteză şi amploare limitată doar, artificial, de mânăriile bine intenţionate ale BNR, dar care n-au cum să ţină loc de economie productivă şi piaţă bogată.

Ţine-ţi valorile aproape

Şi mă refer la alea imobiliare. Nu vinde din disperare sau ca să te afli în treabă. Nu fi tu balastul care trebuie aruncat pentru ca piaţa să se echilibreze corespunzător. Admite că vremea speculaţiei a apus. Şi bucură-te că ai ceva ce va avea o valoare reală, cândva, când lumea va fi întrucâtva mai normală.

Învaţă modestia

E o ocazie bună. Mai mănâncă şi pe-acasă, ieşi mai rar în oraş, mai stai pe-acasă în concediu. Poate chiar găseşti ceva de lucru prin bătătură. A, telefonul ăla e OK, nu-ţi trebuie altul, crede-mă. Şi mai lasă maşina în garaj, vezi că e gratis pe jos.

Re-învaţă să recunoşti munca

S-o diferenţiezi de găinărie, să-i recunoşti valoarea şi… s-o practici. Lasă prostiile. Munceşte orice îţi cade în mână, nu e momentul nici pentru jenă, nici pentru puturoşenie. Specula moare. Mă rog pentru asta.

 

În fine. Nici acum nu crezi că se lasă rău… Treaba ta. Eu te-am învăţat de bine.

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile