The Art of Worldy Wisdom (Baltasar Gracián y Morales) Review

Verdict: 5 Stars (5 / 5)

The Art of Worldy Wisdom (Baltasar Gracián y Morales)Titlul original, în spaniolă, este Oráculo manual y arte de prudencia, iar în română cred că traducerea cea mai fidelă (din engleză) ar fi „Arta Înțelepciunii Lumești„.

Înainte de toate, precizez că am preferat traducerea lui Joseph Jacobs, făcută în 1892, care utilizează primordial ediția din1734 (Barcelona) și consultă ediția originală (1653, Madrid), precum și, intensiv, traducerea făcută de Arthur Schopenhauer în germană, ediției românești (parte a unei culegeri de texte ale lui Gracián), din motive deja enunțate legate de traducerile în română, sprijinite și de data asta de certitudinea unei traduceri românești proaste, pentru că traducătorul se avântă în mod stupid în a-și oferi interpretarea prețioasă și inoportună:

Citește tot

Carta Laicității în Școală

Această Cartă, elaborată de Ministerul Educației Naționale din Franța, ar trebui adoptată de urgență în România, al cărei sistem de educație, oricum extrem de slab și precar, este pe cale să devină vehiculul ignoranței incredibile colportate de către elementul religios.

După imagine, traducerea în română, deschisă la corecții. Cei cu abilități de specialitate pot prelua Carta, schimbând textul și culorile pentru adaptare la România.

Dați mai departe!

Carta Laicității la Școală


REPUBLICA ESTE LAICĂ

ȘCOALA ESTE LAICĂ

Carta Laicității în Școală

Națiunea încredințează Școlii misiunea de a împărtăși elevilor valorile Republicii

Citește tot

Codex Alimentarius

E timpul unor clarificări legate de Codex Alimentarius, un subiect favorit al conspirațio-nistului de buzunar. În mod foarte ciudat, deși subiectul este foarte transparent, iar informația oficială abundă, românii continuă să-l trateze ca pe unul esoteric – probabil că pentru mintea odihnită orice sună a emanație ieftină de tip Dan Brown e musai abscons, malefic și, desigur, anti-românesc (chiar dacă traducerea din latină relevă prozaicul titlu de Cartea Mâncării sau Cartea Alimentelor). Firește, trebuie să mulțumim pentru asta „profesioniștilor” din media românească, pentru care nu există destule premii la categoria „Edificarea și Promovarea Ignoranței.”

Citește tot

Legea atracției

The Secret

Secretul (franciza The Secret ) nu este un fenomen inofensiv. Ideea confecționată pur artificial, presupusa „lege a atracției”, care se află în centrul acestui fenomen, este una de-a dreptul periculoasă: promovează abandonarea efortului în a obține succesul în diverse arii (desigur, mai cu seamă materiale, că banul ne doare pe toți), cu toată îndoiala și angoasa inerentă acestuia, în favoarea unei atitudini pasive, dar a cărei încărcătură afectivă pozitivă ar activa, chipurile, mecanismele acestei „legi” inventate.

Citește tot

Imensa ipocrizie anti-avort

Nu vreau să discut despre momentul precis în care începe viața sau despre dreptul femeii la a face ce vrea cu sinele său fizic și psihic.

Vreau să discut însă despre grețos de imensa ipocrizie a mișcării anti-avort, care începe să prindă aripi în sfera publică din România, planând, desigur, pe curenții ascendenți ai mediului religios. Despre cât de evidentă este această ipocrizie de îndată ce treci de lucrurile aparent atât de frumoase și de bune pe care le proferează: „toți suntem minuni ale Domnului, fiecare avem o importanță imensă, copilul nu este o povară, ci un dar”.

Citește tot