Ţărănoii

Ador ţăranul

Ce tot zic eu aici? Sunt un ţăran, în sufletul meu. Iubesc ţăranul autentic, caracterul şi vitalitatea lui, mâinile lui muncite. Iubesc locul în care trăieşte şi curăţenia în care şi-l ţine.

În cele ce urmează mă refer strict la ţărănoi, o subspecie al cărei nume implică nemeritat şi nedrept ţăranul.

Ţărănoiul

Animal hibrid şi grotesc, ţărănoiul se trage, ca mulţi dintre noi, de la ţară, însă se află suspendat între cele două tradiţii, rurală şi urbană, ca lighioana de o prostie şi nesimţire remarcabile ce este. Plecat dintre codaşii satului, ăia pe care nici consătenii nu-i pot suporta şi îi ţin de „puturoşi”, „bandiţi” şi „haimanale”, ţărănoiul vine la oraş, întotdeauna cu impresia că vine la „mai uşor” şi întotdeauna cu aere de şmecher, din prima.

Citește tot

România viselor mele

Forrest Road

Mă trezesc, ca în fiecare dimineaţă, odihnit, fără alarmă, odată cu soarele. Bine odihnit. Pentru că am dormit bine. Pentru că n-am avut altă treabă, alte bătălii de dat în somn, angoase şi spaime, griji pentru mâine. Pentru că mâine n-are cum să fie decât cel puţin la fel de bun ca azi.

Parfumul teilor dintre blocuri, atât de mulţi, deja, îmi scaldă dimineaţa. Îmi permit să-l întinez cu aroma cafelei. O beau neagră. Fără tutun. Nu mai fumez demult, de când nu mai am de ce și unde, de când pot alerga şi am şi pe unde. De pe autostradă, ca prin câlţi, câteva motoare. Păsări, la două etaje mai jos, discută între ele. Voci mici de copii abia treziţi. E linişte, iar distanţa faţă de perfecţiune a acestei linişti e ceea ce o face magică.

Citește tot

România coşmarurilor mele

Purgatory (Sergey Tyukanov)

În fiecare zi, aproape fără greş, ca un coşmar din care te trezeşti în alt coşmar, primind ca bonus doar acea inestimabilă secundă în care iluzia că te-ai trezit cu adevărat persistă, efemeridă care moare brutal odată cu hohotele sinistre ale unui narator invizibil: te-ai trezit că te trezeşti în alt coşmar! Şi în altul, apoi în altul, într-o cascadă neverosimilă.

Asta e România mea, atunci când îmi dau voie să fiu  sensibil, s-o simt, nu să-mi târăsc zilele prin ea cu detaşarea celui care trage să moară.

Citește tot

Ordinarii

Cât de ordinar trebuie să fii ca să-ţi doreşti într-atât să pari extraordinar, încât sfârşeşti prin a fi extraordinar de ordinar!

Nu e nimic în neregulă cu a fi ordinar. Ordinar înseamnă obişnuit. A fi obişnuit poate însemna a fi (mai) fericit. Conotaţia peiorativă e dată numai de spaima (justificată doar de prostie) de a fi la fel cu prea mulţi dintre ceilalţi. Semnificaţia e adâncită de expresia „absolut ordinar”, pe care n-o să mă sfiesc s-o folosesc în continuare.

Citește tot

Trend, tendinţe, turmă

Eşti în trend? Bun venit în turmă!

Cei 3T

Hai cu toţii, toată turma. Azi învăţăm regula celor 3T: trend-tendinţe-turmă. O trilogie fascinantă, a cărei sămânţă e un cuvânt străin, apoi urmează traducerea în română, iar la urmă avem, derivat printr-o aproape matematică inducţie, conceptul în sine.

Pentru că, trend setter-ule, trendinezule (da, am găsit şi monstrul ăsta lingvistic), trendofilule şi trendologule (şi-am mai creat doi), trebuie să afli, măcar pe această cale, că te situezi în contextul a ceea ce înseamnă şi presupune noţiunea de „turmă”.

Citește tot

Sick of it all

M-am săturat

M-am săturat de toate din jur. De toţi imbecilii cu care am de-a face zilnic, de fiecare dată când comit, iterativ, greşeala de a-mi părăsi bârlogul. De toată prostia acumulată în cel puţin trei milenii şi de ritmul alert al degenerării pe care o mărturisesc în juru-mi.

Când eram mic, am scris o carte despre nimic, pe care n-a citit-o nimeni. Corect. După ani de pauză a gândirii, am recitit-o recent, realizând că ceea ce numesc cu nemăsurată scârbă „degenerare” la cele din preajmă mă priveşte cel puţin în aceeaşi măsură.

Citește tot