Paranoia digitală

"Am probleme mai mari decât intimitatea online"Una dintre temele preferate ale sutelor de mii de descreierați care infestează mediul online este convingerea că sunt spionați de către terțe entități, majoritatea inexistente. Această temă generează atâta obsesie, încât abuzurile reale de încălcare intimității persoanei pe internet trec neobservate, chiar de către papagalii respectivi.

Citește tot

Cum depistăm prostul comun?

"Pentru că Bill Gates."

Și la ce ne ajută? Ne ajută la îndepărtarea cu viteza gândului, pentru că prostia tinde să se ia, la majoritatea neimunizată prin educație asiduă. De asemenea, lucrarea de față ne oferă într-un format unitar și accesibil sub forma unui simplu link cam tot ceea ce am avea să transmitem acestor creaturi scârbavnice atunci când soarta ni le aruncă în cale, iar pe noi ne mănâncă în posterior să le combatem, fără nici cea mai mică grijă pentru sănătatea proprie, la sacrificiu, pentru omenire, pentru o lume mai bună, pentru copiii noștri.

Citește tot

Problema punerii problemei la români

Esența problemei, ilustrată

Poate și mai bine zis, problema discursului și dezbaterii la români. Este una dintre problemele cele mai profunde, din categoria celor care alimentează întreg eșecul românesc.

Cele mai vechi civilizații recunosc natura cuantificabilă, transmisibilă, reproductibilă a activității de a ține un discurs și de a dezbate o problemă oarecare. Iată că am conferit, practic, acestor activități niște atribute care le ridică la rangul de știință.

Citește tot

Nu-i rău să fii prost!

Argumentul final

Cică e rău să fii prost. Da’ de unde! Nu numai că nu e rău, dar în zilele noastre e fabulos să fii prost. Ești vaccinat, ai o alimentație, o sănătate și un standard de viață la care străbunicu-tău nici nu putea visa pentru că-i lipsea până și terminologia, așadar ai tot timpul și disponibilitatea să combați semidoct vaccinologia, să te dai deștept cu nutriție fantezistă și medicină alternativă și să pui orice părere contrarie pe seama marii conspirații mondiale împotriva oamenilor deștepți, de bine, așa ca tine.

Citește tot

Stranger in a Strange Land (Robert A. Heinlein) Review

Verdict: 5 Stars (5 / 5)

Cumpără Stranger in A Strange Land (R.A. Heinlein)Stranger in a Strange Land (Străin într-un ținut ciudat) este un roman SF scris în 1961 de către prolificul Robert A. Heinlein, iar ediția de față include cele circa 60.000 de cuvinte omise la publicarea inițială.

Cartea are un ușor parfum clasic (sugerat și de un limbaj propriu epocii în care a fost scrisă), fiind una dintre acele lucrări pentru care genul SF reprezintă pretextul și scena pe care se vor desfășura eternele motive ale umanității. Nu găsim descrieri extensive ale lumii în care se petrec evenimentele, care lungesc îndeobște multe dintre lucrările genului, ceea ce face dimensiunea acestei cărți destul de surprinzătoare (peste 500 de pagini).

Citește tot

The Road Less Traveled (M. Scott Peck, M.D.) Review

Verdict: 5 Stars (5 / 5)

The Road Less TraveledNu-mi aduc aminte de unde am aflat despre The Road Less Traveled (Drumul mai puțin umblat), subintitulată A New Psychology of Love, Traditional Values, and Spiritual Growth (O nouă psihologie a iubirii, valorilor tradiționale și creșterii spirituale), însă mă bucur enorm că am ajuns s-o citesc. Autorul a fost un medic psihiatru american, iar cartea a făcut istorie, devenind un titlu clasic.

M. Scott Peck își propune să facă redefinească concepte clasice și să stabilească o legătură între viața psihică și latura spirituală a ființei umane, folosind mijloacele tehnice ale psihoterapiei ca mediator. Dealtfel propria sa experiență ca terapeut conferă autenticitate lucrării sale, iar scopul său final este eliberarea cititorului din lanțurile care îl leagă fără a fi conștient de ele. Lucrarea este scrisă într-un stil accesibil, dar pătruns de maniera și rezerva specific academică, alternând prelegerea cu discursul amical și prezentarea de cazuri clinice.

Citește tot

Nu mă identific

Sportul serios nu are nimic de-a face cu jocul cinstit. Este înmănuncheat cu ură, gelozie, lăudăroșenie, nepăsare față de reguli și plăcere sadică în mărturisirea violenței. Cu alte cuvinte, este război minus împușcăturile.George Orwell

Nu mă identific cu sportul la nivel național (sau local) și performanțele sale. Deloc. Nu-mi pasă. Mi se pare o afacere veroasă și o pierdere de vreme. Nu găsesc nimic autentic patriotic în el. Mi se pare că reprezintă un tampon, un reductor de presiune pentru mase, un înlocuitor al realizărilor cu adevărat importante, un mediu ideal pentru ipocrizie.

Citește tot