Meditaţii (Marcus Aurelius)

Verdict: 5 Stars (5 / 5)
Meditations -- Living, Dying and the Good LifeAş fi vrut să epatez publicul cititor cu un citat genial din Meditaţiile aureliene, însă îmi este aproape imposibil să izolez o frază în acest scop. Oricum mică în volum, lucrarea este cu atât mai mult „citabilă” în întregime. Aproape fiecare paragraf poate fi înrămat şi pus pe perete. A cita aici unul singur este a nedreptăţi restul cărţii.

Citește tot

Fără televizor

Swamp TV.
Art by James Good

Şase luni, circa trei ore de uitat la televizor, din care două în străinătate (filmele artistice nu se pun). E cel mai bun lucru pe care l-am realizat anul ăsta în plan cultural. Cei care n-au altceva mai bun de făcut decât să-mi urmărească articolele au observat, poate, felul în care subiectele politice au dispărut, în timp ce critica societăţii în care ne complacem s-a rarefiat.

Citește tot

Shaman – Fairy Tale

N-am mai auzit o asemenea voce de la Sebastian Bach încoace. Andre Matos (brazilian, ţară care se remarcă, în mizeria sa, prin apetitul sănătos pentru metal) e şcolit în muzică clasică şi debitează o voce cu care poţi sparge pereţi cu maximă eleganţă sonoră (atinge aparent fără efort E5 în Fairy Tale). Fantastică piesă. De-aş putea cânta aşa, n-aş mai ieşi de sub duş.

O bere pe gustul meu

Nu mai există nicio bere bună de fabricaţie românească, există doar un pomelnic imens de branduri, făcute toate de cele 2-3 mega-corporaţii din domeniu. Dacă berea nu e rece de să-ţi crape dinţii, se simte că e proastă. Dacă stă în pahar mai mult de zece minute, după ce dispare extrem de excesivul gaz din ea, i se simte gustul adevărat: caramelizat, sintetic, greţos.

Citește tot

Identitate

Pentru echilibru e nevoie de un singur lucru: trebuie să ştii cine eşti şi unde (nu doar în sens spaţial) eşti. Restul, până la fericire, e doar o chestiune de însuşire a acestei situări în realitate. A şti cine eşti şi unde te afli reprezintă baza de nelipsit pentru a putea deveni altceva, altundeva, în cazul în care ţi-o doreşti.

Incertitudinea adusă de a nu şti cine şi unde eşti te condamnă la a te minţi că eşti altcineva, altundeva, fără echilibru, ceea ce va face viaţa un efort continuu.

Află cine şi eşti şi unde eşti. Înainte de asta „încotro mă duc” e irelevant.

Mintea copiilor

Îmi aduc aminte când eram prostan, citeam câte-o chestie şi mi se părea complet ininteligibilă, incomprehensibilă şi, în ultimă instanţă, „pentru studenţi” (mi se părea că studentul este culmea desăvârşirii intelectuale, care poate înţelege orice, de la politică externă la muzica rock). Evident, chestiunea respectivă nu mai prezenta interes, din două motive – uno: n-aveam la ce-o folosi, pentru că îmi era complet inaccesibilă şi, deci, inutilă; deux: aveam 5-6 ani.

Citește tot