Singurul lucru sigur în viaţă

Sudan, 1993. Fotograful s-a sinucis.„E moartea”, susţin cei cu intelectul anemic. Nimic mai fals, încă de la Epicur încoace: „Cât timp existăm, moartea nu există [pentru noi], iar când moartea există, noi nu mai existăm” – etalarea bunului-simţ în evidenţierea evidentei disjuncţii.

Singurul lucru sigur în viaţă este suferinţa. La toate nivelurile piramidei, dacă preferăm o abordare didactică, deci simplistă. Suferinţa foamei, frigului şi bolii. Suferinţa suferinţei familiei. Suferinţa inadaptării sociale. Suferinţa orgoliului rănit. Suferinţa neputinţei. Suferinţa îndoielii morale. De la nenorocitul african care suferă din motive care ar trebui să fie absurde, la imbecilul urban post-modern care suferă din motive care sunt absurde, cum ar fi suferinţa anticipaţiei ultimului excrement Apple – întreg spectrul de chinuri, care la om suferă o complexitate perversă.

Kevin Carter şi-a pus capăt zilelor post-Pulitzer. Suferinţă. Singurul lucru sigur în viaţă.

Se deduce că, în ultimă instanţă, cel mai eficient mod de-a-ţi ameliora existenţa este eradicarea suferinţei. Deşi una ca asta e de domeniul imposibilului, deoarece suferinţa e imanentă vieţii, nu înseamnă că nu trebuie încercat, pentru că suferinţa are un minimum posibil (chiar dacă nu neapărat acceptabil).

Te vei îmbolnăvi, fără niciun dubiu, şi vei suferi o vreme, mai scurtă sau mai lungă. Foarte probabil, vei cunoaşte foamea reală. Mai mult ca sigur, cineva îţi va lipsi iremediabil. Vei suferi. Acestea (şi alte câteva) sunt inevitabile şi reprezintă minimul de suferinţă pe care-l datorezi pentru că eşti în viaţă. Restul se află în mintea şi mâinile tale. Controlează-l. Dacă n-o faci, restul suferinţei pe care o trăieşti este auto-impus şi, prin urmare, meritat.

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

4 comentarii la “Singurul lucru sigur în viaţă

  1. Încearcă. Acceptă. Controlează. E atât de greu de împlinit pe cât e de uşor de spus. Chiar crezi cu adevărat că cineva poate accepta cu calm suferinţa vieţii (sale)? Eu, unul, ştiu ca există o singură Excepţie, însă în acest caz nu e vorba de serenitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile