Tratamente alternative populare, dar ineficiente

Bodegón aliáceo Foto: Jonathan Rubio H.

În acest sens, nu există medicină alternativă. Dacă testele clinice arată că o terapie funcționează, ea este medicină. Iar dacă o terapie nu funcționează, atunci nu este o alternativă.Paul Offit

Articolul citat se apleacă asupra unor terapii sau pretenții foarte populare, care, de fapt, sunt fără efect în contextul acestor pretenții, după cum o arată studiile clinice. În sumar, selectiv:

 1. Gingko Biloba, inutilă în demență și prevenirea declinului memoriei
 2. St. John’s Wort (Hypericum Perforatum) nu tratează/previne depresia
 3. Usturoiul nu afectează nivelul „grăsimii” din sânge
 4. Ciulinul nu are efect în hepatită
 5. Condroitin sulfatul și glucozamina nu ameliorează durerea din osteoartrită
 6. Echinacea (o afacere de $130 de milioane anual, în SUA) nu are efect în „răceala” obișnuită

Citiți întregul articol pentru alte date legate de vitamina D, acidul folic etc..

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

4 comentarii la “Tratamente alternative populare, dar ineficiente

 1. La punctul 5 cred ca mai este de discutat.
  Referinte:
  http://supplement-geek.com/glucosamine-4-facts-you-dont-know/
  Ca sportiv de anduranta pot confirma ca suplimentele de condroitina si glucosamin sulfat amelioreaza durerile de articulatii (apar inevitabil cand se aduna zeci si zeci de km de alergat si biciclit). Cred ca nu sunt singurul sportiv de anduranta prieten cu asemenea suplimente.

  Am scapat de nisip/pietre la rinichi cu ceai de matase de porumb si cozi de cirese, poate si faptul ca treceau prin mine 3-4 litri de lichid a ajutat. :) Recomandat de un renumit medic urolog.

  Medicul de familie, in alta tara decat Ro, mi-a scris pe reteta pe langa medicamente si ceai de musetel pentru o infectie la nivelul sinusilor (inhalatii de abur de ceai).

  Pe de alta parte nu m-a ajutat deloc nush ce extract de plante pentru alergia de toamna. Nici macar medicamente nu m-au prea ajutat. Am observat insa ca ma ajuta tabletele efervescente de magneziu – mineral esential in sinteza celulara – lucru pe care nici un medic alergolog nu mi l-a spus.

  Pentru mine nu este foarte clar unde este granita intre medicina traditionala si cea stiintifica. Cred ca este un subiect inepuizabil.

 2. Scuze pentru aprobarea târzie a comentariului.

  Punctul 5 se referă strict la osteoartrită, o afecțiune distinctă, degenerativă, diferită de artritele reactive ale atleților, și strict la durerea din osteoartrtită.

  Sursa pe care o citezi nu este cea mai solidă.

  Există remedii „de casă” care pot sau nu ajuta pe unul sau altul. Din păcate, relatările unei singure persoane, oricât de bine intenționată sau calificată, sunt total insuficiente pentru a stabili eficacitatea sau ineficacitatea unui remediu. De exemplu, efectul benefic al magneziului poate fi de fapt datorat a încă zece factori care au acționat în același timp, dintre care de unii nici n-ai fost conștient. E diferența clasică dintre simpla succesiune a unor fenomene și înlănțuirea lor cauzală.

  Numai studiile randomizate controlate, pe loturi mari de indivizi, pot izola cu acuratețe factorii distincți care produc anumite efecte, astfel încât să avem rezultate credibile și utilizabile în siguranță. Nu neg (nici nu afirm) posibilitatea ca exemplul tău (sau altele asemenea) să fie valid – dar nu poți baza o recomandare medicală fermă, valabilă pentru toată lumea, numai pe o experiență personală, nevalidată statistic.

  Granița poate părea dificil de stabilit (medicina științifică se trage din cea tradițională, până la urmă), dar este totuși simplu de trasat: medicina științifică se bazează pe dovezi obținute în urma aplicării metodei științifice, singurele care au valoare de adevăr universal aplicabil. Restul este remediu discutabil, posibil bun, posibil prost, posibil ineficient. Atâta timp cât nu e periculos, nici nu e așa grav – dar, fără metoda științifică și validarea statistică, de unde știm că nu e periculos?

 3. re: glucozamina + condroitina + sportivii de anduranta = love
  Eu am scapat de durerile articulatiilor (practic mountain biking-ul de distante mari) prin kinetoterapie, pentru recuperare si apoi exercitii de forta la sala, pentru prevenire.
  Eficacitatea suplimentelor pe baza de glucozamina si condroitina inca nu este dovedita stiintific. https://en.wikipedia.org/wiki/Clinical_trials_on_glucosamine_and_chondroitin
  Sportivii de anduranta sunt, in majoritate, extraordinar de prost informati. Plutesc atat de multe ineptii prin comunitate, legate de nutritie, antrenamente si remedii, incat e imposibil sa iti faci vocea auzita cand faci apel la ratiune.

  1. Plutesc atat de multe ineptii prin comunitate, legate de nutritie, antrenamente si remedii, incat e imposibil sa iti faci vocea auzita cand faci apel la ratiune.

   Sălile de forță din România anilor ’90 erau o „comoară” de informații aberante. Toată lumea avea rețeta perfectă a masei musculare, care de obicei conținea Decanofort și celebrul Naposim :)

   Într-adevăr, foarte multă informație de proastă calitate, neverificată, în lumea atleților amatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile