Viaţa Medicală

Viaţa Medicală, pagina ziarului

Am dat, aproape din greşeală, peste site-ul publicaţiei Viaţa Medicală (vei observa că e o pagină goală). Abia la adresa http://www.vmr.ro/ziar.htm mai găseşti ceva. Ceva extraordinar de trist şi deprimant, care mi-a stârnit o mulţime de amintiri extrem de chinuitoare (la modul neplăcut, bineînţeles) legate de Viaţa Medicală.

„Viata medicală” nu publică sub formă electronică anunturile si concursuri sau/si posturile vacante. Aceste informatii – pentru deplina lor autenticitate si acuratete – pot fi găsite numai prin citirea ziarului cumpărat de la chiosc sau obtinut prin abonament.

Un enunţ sentenţios (şi agramat) şi fără drept de apel. Nu, nu publicăm electronic anunţurile astea. Clar? O explicaţie perfect penibilă (anunţurile nu pot fi autentice şi n-au acurateţe în format eletronic?!) şi o auto-reclamă şi mai penibilă, şi, în orice loc civilizat, ilegală. Adică orice post la stat trebuie anunţat în Viaţa Medicală (obligatoriu, pe acelaşi calapod cu Monitorul Oficial!), şi orice candidat la un post la stat, trebuie să cumpere Viaţa Medicală ca să afle despre postul respectiv.

Mi se pare incredibil. Este incredibil. Am urât întotdeauna Viaţa Medicală, cu aspectul ei sărăcuţ, cu articole care încearcă să pretindă că avem un corp medical, cu acceptarea fatalistă a faptului că oricine o cumpără o face doar pentru anunţurile despre posturi. În România, Viaţa Medicală este viaţa medicală. Şi site-ul, şi ziarul.

Voi fi acuzat de cosmopolitism dacă sugerez site-ul unde-şi publică sistemul sanitar britanic de stat posturile vacante: NHS Jobs. Pentru că în loc să vedem unde greşim noi, ne grăbim să intrăm în defensiva neproductivă caracteristică („nu sunt bani”, „ai prea mari pretenţii” etc.). Căutarea avansată este o bijuterie. Ca să nu mai vorbim că poţi opta pentru a primi anunţurile direct în email, conform criteriilor pe care le introduci (e.g. „general surgery, specialty doctor, registrar”). Toate posturile din NHS sunt acolo. Transparenţă totală, şanse egale pentru toată lumea. Ce este aşa de greu?

De ce nu avem şi noi aşa ceva, de stat? De ce nu avem un sistem simplu, robust, transparent  şi uşor accesibil pentru posturile de medic? Pentru că mafia posturilor din universităţile medicale şi spitalele de stat are nevoie de Viaţa Medicală ca parte din sistemul opac, lent, difuz, dificil de desluşit şi verificat de scoatere la concurs a acestor posturi.

(5,00 / 8 evaluări)
Loading...

18 comentarii la “Viaţa Medicală

 1. Da. Articolul poate fi citit în nr.32 al săptămânalului nostru „Viaţa medicală”. Obsesie pentru ediţia pe hârtie. Posturile din sistemul sanitar tot n-apar online, acel aspect este critic, mai puţin articolele pe care dubitez că stă să le citească cineva. Doar o vopsire a gardului, ideile de mai sus rămân valabile.

 2. Jenanta partea cu articolele…

  Insa in privinta posturilor din sistem, doar ministerul ar putea sa le publice online, nu altcineva. In plus, nu stiu sa existe prea multe publicatii (in lume) care sa includa si in editiile online publicitatea din print.

 3. Cam aşa e, cu publicitatea. În privinţa posturilor, ar trebui să avem un sistem de stat, organizat de minister, transparent. (Nu că ministerul nostru ar fi capabil să organizeze ceva, orice.)

  Dar tocmai asta zic: ce caută revista Viaţa Medicală în gestiunea anunţurilor posturilor vacante de la stat?! De ce-şi vând ei publicitatea (la „BT Divizia pentru Medici”, de ex.) pe seama faptului că eu cumpăr ziarul ca să aflu ce posturi sunt libere în sistemul de stat?

  De ce ni se bagă pe gât Viaţa Medicală, ca s-o spunem mai pe şleau? Răspunsul rămâne acelaşi: mafia posturilor din sistemul medical de stat are nevoie exact de o asemenea opacitate şi ambiguitate pentru a-şi face treaba.

  Poate o să povestesc odată cum am ratat înscrierea la un concurs strict pe bază de mânăreală a anunţului din Monitorul Oficial şi Viaţa Medicală.
  Revista asta are un statut privilegiat faţă de restul jucătorilor de pe piaţa anunţurilor pentru posturi. De ce? Şi de ce le ţine ascunse în ediţia pe hârtie? A, pentru deplina lor autenticitate şi acurateţe.

 4. Asa cum ministerul a facut portalul de raportari ale cheltuielilor spitalelor, nu vad de ce nu ar putea sa publice si posturile. Daca s-ar dori lucrul asta.

  In privinta publicarii posturilor, legea prevede ca orice anunt din sistemul public de sanatate sa fie anuntat intr-o publicatie cu circulatie nationala. E normal ca toate sa apara in acelasi loc (daca tot „trebuie” sa apara), iar alegerea unui periodic medical (singurul saptamanal adresat medicilor) este la fel de fireasca. In plus, atunci cand au existat mai multe asemenea periodice (v. „Observatorul medical”), posturile au fost publicate in ambele saptamanale (ceea ce nu a impiedicat „O.M.” sa sucombe rapid).

  In privinta Monitorului Oficial, la care faci referire, acolo se publica doar posturile scoase la concurs de UMF-uri, dar numai DUPA ce au aparut in M.O., iar termenul de inscriere la concurs este dat de data publicarii in M.O. Cu alte cuvinte, daca e sa se faca manarii, doar UMF-urile le pot face, deoarece ele decid ce, unde si cand publica.

  In fine, nu te obliga nimeni sa cumperi „Viata Medicala”, dat fiind ca poti gasi ziarul la orice biblioteca medicala si la bibliotecile publice mai mari.

 5. Foarte interesant, pentru că aici zice doar că: „2. Anuntarea acestor posturi se va face cu minimum 30 de zile inainte de data fixarii concursului in publicatii stabilite de Ministerul Sanatatii si Familiei.”
  Probabil că „”circulaţia naţională” e ceea ce a stabilit ministerul ca şi criteriu… o sursă pentru asta?

  Ca să nu mai vorbim de interpoziţia unei terţe părţi, cum ar fi singurul săptămânal adresat medicilor, pe care nu-l citeşte nici un medic decât pentru anunţurile de posturi vacante. De ce nu măcar o listă pe site-ul ministerului, direct, de exemplu, pentru că posturile, la urma urmelor, sunt ale statutului, deci ale ministerului?

  A propos de M.O., exact aşa am ratat o înscriere, pentru că în anunţul autentic şi plin de acurateţe din Viaţa Medicală zicea candid că termenul e de 30 zile de la publicarea în M.O. – orice om simplu, ca mine, aşa, se gândeşte că trebuie să urmărească M.O.următoare, să vadă anunţul subsecvent. Şi astfel, orice om simplu, ca mine, află că anunţul în M.O. fusese făcut cu 10 zile înaintea celui din V.M., într-un supliment/fascicol etc. ascuns pe undeva pe la rectorat, încât nici ASP-ul nu-l avea.

  Nu comentez „sucombarea” Observatorului Medical, decât astfel: tocmai!

  Şi stăm şi povestim noi aşa despre ce bună e, totuşi, treaba asta cu Viaţa Medicală, mai ales că nici nu trebuie să dau banii pe ea, doar timp să am s-o caut pe la chioşcuri, biblioteci, ASP-uri.

  De fapt, dacă stau să mă gândesc, şi chestiunea asta e în regulă, ca toată România şi lumea ei medicală. Ar trebui să nu mai scormonesc trecutul cu articole din acestea, începe să mă roadă regretul c-am plecat lăsând în urmă o asemenea minunăţie. Oare ce-am avut în cap?!

 6. Partea cu circulatia nationala e valabila pentru posturile scoase la concurs de UMF-uri, pentru cele ale ministerului e asa cum citezi tu. Iar in privinta decalajului MO-VM cu posturile universitare, lucrurile sunt mai simple decat par: pana nu apare anuntul in MO, orice se poate intampla – modificarea anuntului, retragerea unora din posturi, adaugarea altora noi etc. Astfel ca anuntul nu e dat mai departe decat dupa ce devine „oficial”, deci in „Viata Medicala” va aparea intotdeauna dupa publicarea in MO…

  Fara intentia de a lungi lucrurile fara sens, vreau doar sa spun ca problemele din sistem sunt altele decat cele legate de VM. Chiar daca ministerul sau UMF-urile si-ar anunta posturile vacante pe toate canalele disponibile (print, online, A-V etc.), concursurile ar fi aceleasi, castigate de aceiasi oameni (eventual in fata mai multor contracandidati, dar atat). O expunere mult mai larga a anunturilor respective ar fi buna, dar de forma, pentru ca nu ar rezolva fondul problemei, din pacate…

 7. Iată, tu ştii care e ordinea in care apare anunţul, M.O., apoi V.M.. Eu nu ştiam. Şi nu ştiam că ar trebui să mă intereseze… Tocmai am relatat cum am pierdut trenul unei ocazii pe astfel de baze metodologice care n-au nimic de-a face cu meseria sau pregătirea – ca să realizez ulterior calculul rece din spatele întregii puneri în scenă.

  Expunerea mult mai largă ar fi un prim pas spre o transparenţă dezirabilă. Cum poţi combate ceea ce face mafia posturilor din spitale şi universităţi dacă nici măcar nu ştii unde, ce şi când? Şi ar fi un pas extrem de uşor de făcut.

  Despre problemele sistemului mi-am permis deja.

  Trebuie început de undeva, să ştii. A postula că schimbând lucruri mici nu se va schimba nimic major, nu face decât să asigure perpetuarea stării deplorabile a sistemului medical românesc.

 8. Ce am vrut eu sa spun este ca nu cosmetizand lucrurile ele se vor indrepta. Doar vor ARATA mai bine si ne vom putea ascunde in spatele aparentelor. De ce exista un sistem transparent, centralizat si accesibil privind posturile libere din sistemul de sanatate britanic? Pentru ca exista interesul celor care scot posturile la concurs ca ele sa fie ocupate de cei mai competenti medici disponibili. De ce? Pentru ca performanta medicilor respectivi se va reflecta in activitatea unitatii angajatoare, avand influenta asupra mai multor parametri – criterii de calitate care conditioneaza inclusiv finantarea. Practic totul se inscrie intr-o logica precisa. Incearca sa reconstitui acelasi fir logic in Romania si o sa poti deduce care sunt problemele. Din cauza asta, doar sa ne facem ca facem ceva nu foloseste nimanui.

 9. Monitorul Oficial poate fi urmarit si prin alta metoda decat abonament? Unde se gaseste acea biblioteca la care poate fi consultat? Orice biblioteca?
  Am vazut ca abonamentul la Monitorul Oficial la partea a III-a, cea cu posturile, este de 4 milioane pe an, ceea ce este enorm.
  Si inca o intrebare: este posibil ca unele posturi sa fie publicate DOAR in MO, nu si in VM?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile